tisdag 6 maj 2014

Hans Rosling statistik för framtiden

Denna filmen handlar om världens framtid, lite om befolkningen, extrem fattigdom och klimatförändringar.



Den allra största befolkningstillväxten har skett i länder i Asien, som till exempel Bangladesh, där har befolkningen tredubblats på bara en kort tid. Det är nu ett av världens mest tätbefolkade länder, det bor ungefär femton miljoner i deras huvudstad Dhaka. Där tänker man mycket på familjestorleken, fler och fler bestämmer att bara skaffa två barn. I huvudstaden finns det till och med kvinnor som arbetar för att man ska skaffa färre barn, dom kommer då med råd, moraliskt stöd och olika sorters preventivmedel. Nu för tiden blir det bara vanligare och vanligare att man skaffar färre barn, vanligtvis två st.

Förändringen som skett, det vill säga övergången från stora familjer till bara tvåbarnsfamiljer kan vara en av de viktigaste sakerna som har hänt den senaste tiden. De lär även ut mycket om detta i skolorna, att stora familjer har svårt att ha råd med mat osv för att kunna försörja sin familj, medan de mindre familjerna har det bättre. Skolan är också något som har förändrats, till det bättre. Många fler flickor går nu i skolan i Bangladesh, och det ger dem möjlighet att sikta mycket högre än vad de har kunnat göra förut. Framtiden är alltså mycket ljusare för unga flickor nu än vad den var för några år sedan.

Förbättring när det gäller barns överlevnad är också något som har bidragit till förändringen i Bangladesh. Förut i tiden dog vart femte barn i Bangladesh, innan fem års ålder. Därför skaffade man fler barn, vilket ledde till större familjer och då hade man det svårare att försörja sig.

Anledningen till att många barn dog var främst sjukvården, man kunde helt enkelt inte få den läkarvård som man får i dagens läge. Men det har ändrats, Bangladesh har gjort stora framsteg vad det gäller hälsa och sjukvård. Särskilt har de gjort stora framsteg inom barns överlevnad, och dom har kunnat räddat miljontals liv. Familjer har nu börjat inse att deras barn kommer att kunna överleva även om de blir sjuka, därför kan de skaffa färre barn.

Varför växte världens befolkning så långsamt före 1800? Jo, det kan man ju undra. Det mesta visar på att två föräldrar i genomsnitt skaffade sex eller fler barn. Men befolkningen växte inte ändå, eftersom ungefär fyra utav de sex barnen överlevde inte. Men sen kom den industriella revolutionen.

Den industriella revolutionen ledde till bättre löner, mer mat och bättre hygien. Betyder det att man skaffade fler barn? Nej, faktum är att man skaffade färre barn. Ungefär fem stycken. Det som ledde till den snabba befokningstillväxten var att fler barn överlevde, fyra barn överlevde då. Efter det har det bara gått uppåt, de flesta länder har gjort stora framsteg inom barns överlevnad och familjeplanering.

Vad betyder då detta för framtiden? Befolkningen kommer att öka, upp till ungefär 10-11 miljarder. Men sen, sen så avtar den. Den snabba befolkningstillväxten kommer alltså att nå sitt slut, vid det här seklets slut kommer tillväxten att avta. Världens befolkning idag består av ungefär 2 miljarder barn, och i seklets slut så kommer världen fortfarande att bestå av bara 2 miljarder barn.

Hur kan detta då vara möjligt? Att den totala befolkningen ökar såpass mycket, men antalet barn stannar på samma siffror. Det är så här, vi har 2 miljarder barn i världen, 2 miljarder mellan 15 och 30 års ålder, 1 miljard som är 30 - 45 år gamla, 1 miljard från 45 till 60 år och sist men inte minst, de som är 60 och äldre. Ungefär 3 miljarder saknas då, vissa för att det har dött och visa för att de aldrig föddes.

Hur ser det ut i framtiden? Jo, det sär så här att de gamla personerna dör. Resten blir femton år äldre och skaffar då 2 miljarder barn. De som har blivit gamla nu, de dör. Resten åldras femton år igen och skaffar 2 miljarder barn. Sen händer samma sak igen, och helt plötsligt har befolkningen ökats. Utan att öka antalet barn och utan att förlänga livslängden.

Ekonomin är också något som har förändrats och förbättrats. Mozambique är ett utmärkt exempel, där blomstrar ekonomin. Det finns gott om nya jobb. Man kan nästan tro att det bara handlar om stora städer men även ute på landsbygden har det skett en förändring, där de flesta är jordbrukare och får därför odla sin egen mat. Det är tuffa dagar med tidiga morgnar och slitsamma arbetsuppgifter, utan transportmedel tar det flera timmar att komma dit man ska varje dag. Och allting måste därför också bäras.

I Afrikas landsbygd är antalet barn i en familj fortfarande ganska högt, och det är de allra fattigaste familjerna som har mest munnar att mätta. Det är många familjer som sliter och försöker att skaffa pengar varje dag, men de har ändå inte råd att förse deras barn tillräckligt med mat. Men som sagt så blomstrar ekonomin där också, sakta men säkert.

Vissa skaffar till och med transportmedel för att lättare komma åt platserna de arbetar på, självklart har dom fått spara ihop till dom pengarna under en väldigt lång tid. Men genom transportmedel kan man lättare komma åt saker, man kan göra mer saker. Till exempel som att kunna åka lättare till marknader, och vissa åker till och med till vuxen skola.

Utbildning är också något som är extremt viktigt, hur många vuxna i dagens läge är egentligen läs och skrivkunniga? Ungefär 80% av världens befolkning. Ganska många, vilket jag tycker är jättebra.

För ungefär 50 år sedan var det väldigt många som var extremt fattiga, de hade inte ens råd med en cykel för att kunna ta sig någonstans för att läsa eller skriva. Mestadels var det Asien, folk sa att de aldrig skulle resa sig från extrem fattigdom, precis som vissa säger om Afrika idag.

Men vad är det som har hänt? Jo, det som har hänt är det som folk sa aldrig skulle hända. Asien t ex drog ifrån och tog sig ut från extrem fattigdom, frågan är om det kan fortsätta. Man tror att det kan vara så, att t ex Afrika kan ta sig ur extrem fattigdom också. Inom några årtionden så kan det vara möjligt att ingen sitter fast i extrem fattigdom längre. Men sen kommer begäret att få det bättre och bättre, och vägen till ett bar liv tar aldrig slut.

Vad är då ett bra liv? Ett bra liv enligt många är mer och större maskiner, vilket bidrar till en större energiförbrukning. Och detta är ett problem, ett stort problem. Det största hotet i dagens läge är, allvarlig klimatförändring. Vårt klimat kan komma att ändras drastiskt på grund av alla koldioxidutsläpp när man fortsätter att förbränna fossila bränslen.

Vilka är det som släpper ut all koldioxid? Som man kanske förstår är det de allra rikaste, de som har råd med att flyga, köra bil hela dagarna osv. Även de som bara har råd med en tvättmaskin, de som kan använda en tvättmaskin istället för att handtvätta är också bovar när det gäller nulägets klimatförändring. Men om man tänker efter så underlättar det en hel del, vi kan inte göra något annat än att tacka stålverk, tvättmedelstillverkarna och elkraftverken.

Men det är också bara vi, bara vi som kan ändra på det. Det är bara vi som kan få det att gå framåt, och med facit i hand så har vi faktiskt lyckats med det också. Den extrema fattigdomen har minskat, vi har till och med en chans att utrota den för evigt. Problemen med befolkningstillväxten håller på att lösas, och vi kan fortfarande undvika det värsta tänkbara vad det gäller klimatförändringar.

Hans Rosling ser på detta väldigt positivt, och han tror på detta. Man blir själv glad och positiv när man hör honom prata om hur det är i dagens läge och hur det kan ändras, och att det redan håller på att ändras. Filmen är väldigt inspirerande, och man tänker positivt på hur dagens läge ser ut faktiskt.

Vi lever i en mycket bättre värld än vad vi tror. 



Diskussionsfrågor

Vad är de största sakerna som har bidragit till att problemen med befolkningstillväxten håller på att lösas?

Hur skulle man kunna utrota extrem fattigdom?

Befolkningen kommer att sakta avta. Hur är det möjligt? 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar