fredag 24 maj 2013

frågor och svar, v. 21

TESTA DIG

23. för att det var bly i bensinen förut så bilavgaserna hade spridit ut massa bly i naturen.

24. industrier, biltvättar, ammunition och fiskesänken.

25. man kan få njurskador och benskörhet.

26. för att det kan finnas kvicksilver i många av våra sjöar och då kan också fiskarna vara förgiftade med kvicksilver, det kan skada hjärna och njurar.

27. för att vattenrör är gjorda utav koppar och om det kommer i kontakt med varmt vatten kan det lösa upp kopparjoner. Därför bör du inte blanda välling med varmt vatten för barnet kan då få diarré.

28. aluminiumjoner skadar gälar på fiskar och rötter på träd.

tisdag 21 maj 2013

kolets kretslopp


Det börjar med oljan som vi borrar upp för att kunna ha till bensin till bilar och också till industrier. Då släpps massa avgaser och koldioxid ut från bilar och fabriker och det andas växter och träd in, sen släpper dom ut syre som vi människor andas in. 

söndag 12 maj 2013

veckans nyhet v.16

Bombattentat i Boston


I måndagskväll i Boston vid mållinjen av Boston Marathon dog tre personer och nästan 200 skadades på grund av bombattentat. Vid målet hade polisen satt ut ett flertal kameror och när de kollade igenom alla bilder och de kunde komma fram till två personer som nu är misstänkta. De två männen visade sig vara bröder som kommer från ett litet ställe i Ryssland. En utav bröderna blev ganska snabbt gripen efter att ha blivit svårt skadad vid en skottlossning, den andra mannen hittades på en båt i Watertown och nu är han också gripen men ligger svårt skadad på sjukhuset Beth Israel.


Jag förstår inte varför man gör såhär, dom två bröderna får ju inte ut någonting alls av det. Den ena är död och den andra är döende. Dom fick inte ut ett skit av det. Ibland undrar man hur dom tänker, tänker dom inte på de människor som dom tog livet av? Tänker dom inte på den åttaåriga pojken som knappt hade fått börja sitt liv? 

Mellanöstern

a)  Egypten
     Turkiet
     Syrien
     Libanon
     Israel
     Jordanien
     Irak
     Iran
     Saudi-Arabien



b)  Egypten - 2 892
     Turkiet - 11 054
     Syrien - 3 235
     Libanon - 10 747
     Israel - 30 934
     Jordanien - 4 788
     Irak - 3 301
     Iran - 5 493
     Saudi-Arabien - 21 685

c)  Egypten - Islam 
     Turkiet - Islam
     Syrien - Islam
     Libanon - Kristendom och Islam
     Israel - Judendom
     Jordanien - Islam
     Irak - Islam
     Iran - Judendom, Islam och Kristendom
     Saudi-Arabien - Islam

d)  Egypten - Arabiska 
     Turkiet - Turkiska
     Syrien - Arabiska
     Libanon - Arabiska, Franska 
     Israel - Hebreiska, Arabiska
     Jordanien - Arabiska
     Irak - Arabiska, Kurdiska
     Iran - 
     Saudi - Arabien

testar lite superabsorbenter

Hypotes: Jag tror att färgen kanske ändras eller nåt.

Utförande: Vi tog en blöja och klippte den med en sax, då samlade vi ihop all superabsorbent tills det blev ungefär 1 gram. Vi la superabsorbenten i en 100 ml bägare och sedan la vi vatten i det.Superabsorbenten la vi sedan i en 250 ml bägare och fyllde den med vatten tills den inte klarade mer, vi kunde fylla 150 ml vatten, sedan blev allt löst.Före 150 ml så var den typ som gegga. Till slut så skulle man lägga salt och då skulle vi se vad som hände.


Kemikalier: Det är väl superabsorbenten och plast, salt.


Material: 250 ml bägare, 100 ml bägare, pipett, blöja, våg och sax.


Resultat: Superabsorbenterna klarade 150 ml vatten, alltså 150 gånger sin vikt.Och superabsorbenterna vi vägde blev exakt 1,01 gram. Så alltså typ 1 gånger 150 är 150.Sedan la vi salt i


Slutsats: Superabsorbenten suger upp så mycket vatten eftersom plastet som heter härdplast har typ armar som har flera rum, då kommer ju vattnet och fastnar i alla hål.
Men om man lägger salt så löser allt upp sig.Man använde superabsorbenten till blöjor, kanske man skulle kunna använda den till liknande saker som man måste suga upp.

Labbkompis: Besmir Berisha

Att döda ett barn

Filmen handlar om en familj som sitter i deras kök en helt vanlig morgon, samtidigt är ett par på väg ut till havet för att åka båt. Under frukosten hemma hos familjen upptäcker mamman att det inte finns något socker, hon ber sin son att springa över till grannen för att hämta. Pappan skriker efter sitt barn att han måste skynda sig eftersom dom ska ut och åka båt. Paret kommer i deras bil ganska snabbt eftersom dom har bråttom ut till havet. sonen, pappan och paret har bara en härlig båttur i deras huvud just nu på en solig och fin dag som denna, men det kommer ändras snabbt. När sonen sprungit över vägen in till grannen och hämtat sockret så går han ut genom grinden, paret närmar sig den vägen som barnet ska gå över. I en alldeles för hög fart. Barnet går ut på vägen och det enda han kan tänka på är den härliga båtturen. Efter bara någon minut ligger han där på vägen, livlös. Kvinnan rusar ut mot honom, föräldrarna kommer snabbt efter. Mannen bara står där framför sin bil, inte riktigt säker på vad som har hänt. Har det verkligen hänt? Har jag dödat ett barn?

Budskapet med denna filmen är från första början att man inte ska köra för fort i trafiken men det finns många mer. Livet kan ändras på två röda sekunder, från en härlig dag med sol och båtturer till en dag full av sorg. Sorg för att ha förlorat en son men också sorg för att ha dödat ett barn, något som han aldrig hade tänkt göra.

tisdag 7 maj 2013

material (text + frågor)

1. Vad är keramer? Ge fyra olika exempel.
svar: glas, krukor, porslin, fiberisolering.

2. Hur tillverkas vanligt glas?
svar: man värmer sand på 1700 grader.

3. Vad kännetecknar pyrex och jenaglass?
svar: hållbar och dyr.

4. Vilka är råvarorna vid porslintillverkning?
svar: lera, kvarts och kalksten

5.Vilka egenskaper har porslinets glasyr?
svar: den blir vattentät.

6. Vad är tegel?
svar: bränd lera.

7. Hur tillverkas cement?
svar: av lera och kalksten.

8. Vilken är skillnaden mellan lumppapper och vanligt papper?
svar: vanligt papper går inte att återvinna.

9. Vad används returpapper till?
svar: tidningar, broschyrer osv.

10. Vad är papyrus och pergament?
svar:


film, sammanfattning (trä och papper)

Varje dag trycks det runt 4 miljoner dagstidningar. Vi köper tidningarna, läser dom och sen slänger dom. Då blir det returpapper.

Papper kommer först från granar som man hugger ne och sen kör till stora fabriker. En långtradare i kvarten och det resulterar i ungefär 13000 granar på ett dygn. Men det är inte det enda som kommer till fabriken, allt returpapper kommer även dit för att bli nytt papper. 

Först rensas alla granar från snö, is, smågrenar och barr. Sen klyvs om i små bitar för att man ska kunna skala av barken, sen arbetar man på samma sätt om och om igen. Tills man har klyvt dom så många gånger så det bara är små flis kvar. Flisen som återstår från granarna hettar man upp med vatten och maler ner i kvarnar, det som kommer ut är bara en tjock massa som der ut som en slags kräm. Efter det pressar man ut allt vatten ur ''krämen'' så det bara är pappersmassa kvar. Sen trycker man ungefär 1 km långa rulla av papper som sen ska bli nya tidningar.