söndag 24 februari 2013

veckans nyhet v.6

Den 23 april i fjol hittades 19-åriga Maria död i Landskrona efter att ha kommit hem från ett påtvingat giftermål i Irak. Hon hade blivit dödad av sin 17-åriga bror med 107 hugg av knivar och sax.

enligt hennes bror så var det inte han som dödat henne, det var en maskerad man som hade kommit in huset. Men det som han berättade verkade lite orealistiskt vilket ledde till att tingsrätten avvisade det.

Anledningen som brodern hade var att han ville skydda familjens heder.

Mina egna tankar är att det brodern har gjort är mer än fel. För det första så ska man inte döda någon överhuvudtaget och speciellt inte sin egna syster och för det andra så är det himla fel att döda henne bara för att hon kommit hem från ett påtvingat giftermål.

Källor:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15834373.ab
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article16148696.ab

tisdag 19 februari 2013

bokuppgift v.6

Denna artikeln valde jag för att Ida dricker mycket alkohol och Sandor ville testa bara för att passa in.

När man som ungdom har fått alkohol i sig kan man som sagt göra lite dumma saker. Ida dricker alkohol bara för att hon vill kunna glömma allt annat och bara försvinna bort. Sandor tog tequila från sin pappa för att bli en ''gänget'' bara för att han vill passa in, men även han gjorde saker som han ångrade när han hade fått alkohol i sig.

Alkohol i stora mängder kan ha en väldigt dålig påverkan på människor men dom flesta väljer att dricka ändå. Jag tycker att det är helt okej att man dricker alkohol som vuxen men inte som ungdom. Felet är att man gör det bara för drickandes skull och inte för att man tycker det är gott.


fredag 15 februari 2013

En obekväm sanning del 2

I den andra delen pratar Al Gore om klimatförändringar och om hur isar smälter. Golfströmmen kommer t.ex. sluta att fungera eftersom inlandisarna innehåller sötvatten medan Golfströmmen innehåller saltvatten. Detta är ett problem eftersom saltvatten är tungt och åker längre ner i vattnet på väg tillbaka till Mexico och då kan nytt vatten komma samma väg men sötvatten är för lätt så det stannar kvar på ytan vilket förstör Golfströmmens bana.

Al Gore pratar om de två polerna som han kallar ''2 kanariefåglar i en gruva''. Förut när man brukade gräva i gruvor så tog man med sig två kanariefåglar ner i gruvan som sjöng, när dom slutade sjunga så visste man att dom hade dött för att det var för mycket koldioxid i luften nere i gruvan. Vad han menar med detta är att vi inte kommer höra mer ljud utav djuren som lever på de två polerna för att isarna kommer smälta t.ex. isbjörnarna kommer inte ha någonstans att vila sig, dom kommer att simma så långt så att dom till slut drunknar.

År 2005 slog vi rekord, vi hade aldrig förbrukat så mycket fossila bränslen som vi hade då. Då gick väldigt mycket fel, stora orkaner drabbade USA och det orsakade mycket olyckor bara för att klimatet förändrades.

Han pratade också om en insekt som kallas Granbarkborre, det är en insekt som brukar bygga bo i träd. Det farliga med den är att den förstör träden, men eftersom det är så kallt så dör dom ut lätt. Men om klimatet förändras mer så blir det varmare och dom klarar av att leva här och då dör träden ut istället.

Det vi gör påverkar inte bara oss utan också de djur som lever på jorden. Därför måste vi ändra på detta för även om vi kanske klarar oss så kommer de stackars djuren inte göra det, bara på grund av oss.

onsdag 13 februari 2013

artikel växthuseffekten

Ett växande problem
I nuläget är växthuseffekten ett växande problem. Om vi fortsätter släppa ut så mycket koldioxid som vi gör idag så kommer vi få fruktansvärda konsekvenser, det kommer bli varmare, isarna kommer smälta och vi kommer får översvämningar. I södra Europa skulle det innebära att det blir svår torka och sämre jordbruk under sommaren. I övriga världen skulle det innebära stora naturkatastrofer som t.ex. orsakas av hårda vindar och översvämningar, vid kusten så skulle det innebära att miljontals människor måste lämna sina hem på grund av översvämning. Så vad ska vi göra för att lösa detta problem?


Problemet kan lösas om vi alla hjälps åt att spara energi genom att tänka på att ha alla våra apparater i standby läge, använda energilampor, duscha energisnålt osv. Vi kan också tänka på att inte använda bilen så ofta t.ex. om du ska en kort sträcka så kan du välja att gå eller cykla istället, flygplan är också något som vi borde undvika. 

När vi går i affären och handlar kan vi också tänka på att inte köpa varor som är importerade från länder långt bort som t.ex. Kanada eller Portugal, då blir sträckan som man måste köra varorna lång och då släpper man ut onödiga avgaser.
 I nuläget så tror jag inte att så många tänker på dessa saker som man kan göra för att hjälpa, själv tycker jag att det är viktigt att tänka på för om vi inte vill att detta ska hända så borde vi göra något åt det. 

fredag 1 februari 2013

bokuppgift v.4

''hon pratar skit om dej''
Kopplingen jag ser mellan bilden och repliken är att tre tjejer står bakom hennes rygg och viskar, jag ser det som att dom pratar skit om henne. Att folk sprider rykten och pratar om folk bakom deras rygg är något som jag själv tycker är väldigt fegt, vissa kan sitta hemma framför datorn och skriva massa skit om folk men när det väl kommer till verkligheten så vågar dom inte säg någonting alls.

Förklara bilden


Bilden visar en man som är ute och går i ösregn och blåst. Det regnar från stratusmoln, det regnar på grund av vattnets kretslopp, vatten avdunstar från havet och bildar moln och när molnet blir för tungt så släpper det vatten och det regnar