fredag 15 februari 2013

En obekväm sanning del 2

I den andra delen pratar Al Gore om klimatförändringar och om hur isar smälter. Golfströmmen kommer t.ex. sluta att fungera eftersom inlandisarna innehåller sötvatten medan Golfströmmen innehåller saltvatten. Detta är ett problem eftersom saltvatten är tungt och åker längre ner i vattnet på väg tillbaka till Mexico och då kan nytt vatten komma samma väg men sötvatten är för lätt så det stannar kvar på ytan vilket förstör Golfströmmens bana.

Al Gore pratar om de två polerna som han kallar ''2 kanariefåglar i en gruva''. Förut när man brukade gräva i gruvor så tog man med sig två kanariefåglar ner i gruvan som sjöng, när dom slutade sjunga så visste man att dom hade dött för att det var för mycket koldioxid i luften nere i gruvan. Vad han menar med detta är att vi inte kommer höra mer ljud utav djuren som lever på de två polerna för att isarna kommer smälta t.ex. isbjörnarna kommer inte ha någonstans att vila sig, dom kommer att simma så långt så att dom till slut drunknar.

År 2005 slog vi rekord, vi hade aldrig förbrukat så mycket fossila bränslen som vi hade då. Då gick väldigt mycket fel, stora orkaner drabbade USA och det orsakade mycket olyckor bara för att klimatet förändrades.

Han pratade också om en insekt som kallas Granbarkborre, det är en insekt som brukar bygga bo i träd. Det farliga med den är att den förstör träden, men eftersom det är så kallt så dör dom ut lätt. Men om klimatet förändras mer så blir det varmare och dom klarar av att leva här och då dör träden ut istället.

Det vi gör påverkar inte bara oss utan också de djur som lever på jorden. Därför måste vi ändra på detta för även om vi kanske klarar oss så kommer de stackars djuren inte göra det, bara på grund av oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar