onsdag 20 mars 2013

artikel om betyg

Viktigt med betyg redan i sexan.

Varför har vi betyg och varför är det viktigt? Många undrar säkert varför vi får betyg redan i sexan. Jo, vi får betyg såpass tidigt för att det kan vara bra för eleverna att kunna veta vart dom ligger till, om dom ska fortsätta jobba lika bra, om dom måste höja sig och jobba ännu hårdare. 

Betyg redan i sexan.
Att eleverna får betyg redan i sexan är nyttigt för eleverna att kunna veta vart dom ligger till, om dom måste jobba hårdare för att höja sig eller om dom ska hålla sig på samma nivå och inte komma efter. Vissa kanske tycker att det är en alldeles för tidig ålder för betyg men det är nog ganska bra för eleverna, dom kan veta precis vad dom ska satsa på mer och vart dom ligger till i nuläget.

Varför är betyg viktigt? Betyg är något viktig under sin skoltid för att man kan ha något att sträva efter, högre betyg. Om man vill komma in på särskilda gymnasieskolor med höga intagningspoäng då vet man hur många poäng man har genom betygen. Man vet vad man måste satsa på mer eftersom betygen berättar exakt hur det ligger till.

Jag tycker själv att det är bra med betyg i sexan, jag fick själv inte betyg då men jag skulle gärna vilja haft det för jag kunde lättare veta vad jag skulle jobba med och det hade blivit lättare nu i sjuan att arbeta med det jag behöver från allra första början.



fredag 8 mars 2013

koldioxid labb

flasklabb

a) hypotes: Jag tror att flaskan kommer bli varm.

utförande: vi tog en kall flaska från frysen, vi la den med öppningen nedåt i en skål med varmt vatten.

resultat: flaskan blev varmare och det började bubbla.

slutsats: flaskan har kalla atomer som går sakta, eftersom flaskans luftatomer blir varmare av vattnet så rör dom sig snabbare och försöker komma ut ur flaskan. När dom lyckas kommer det ut luftbubblor ur flasköppningen.

b) hypotes: jag tror att myntet kommer att liksom föröka lyfta, att det typ hoppar.

utförande: vi tog en kall flaska med ett mynt över öppningen och ställde den i en skål med varmt vatten.

resultat: myntet började hoppa.

slutstats: Den hoppade på grund av att atomerna först går sakta och sedan blir atomerna snabbare.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ballonglabb

hypotes: Jag tror inte att det kommer hända så mycket, bara att vattnet kommer blandas med bakpulvret.

utförande: vi fyllde en ballon till hälften med bakpulver sen trädde vi ballongen över flasköppningen för att den ska bli tät, försiktigt så lyfte vi på ballongen så att bakpulvret åkte ner i flaskan.

resultat: ballongen fylldes med luft.

slutsats: När man blandar bakpulver tillsammans med vatten så bildas koldioxid och då blåste koldioxiden upp ballongen.

fredag 1 mars 2013

veckans nyhet v.5

Telia - affären

Telias vd avgår på grund av att Telia misstänks att ha betalat pengar för att kunna starta företag och arbeta i Uzbekistan. Två utav Telias chefer har misstänkts för brott. Det sägs att dom har betalat 2 miljarder till Uzbekistans ledare. Polisen har inte än några bevis för att dom har gjort något brott men polisen har upptäckt några konstiga affärer. Felet som Telia ha gjort är att dom har mutat familjen med pengarna som enligt rykten har tagits emot utav dottern. 

bokuppgift v.5

Just nu är jag på sida 130 och då har Sandor precis varit på fest för första gången. Sandor och hans kompis Tobbe hade blivit inbjudna till fest hemma hos Valle, när dom kom dit så hade Sandor det jätte kul men han glömde helt bort Tobbe. Efter ett tag så säger Tobbe att han ska gå hem och Sandor bara fräser åt honom att han ska sticka medan han dansar med alla andra, efter en stunds dansande så sätter han sig ner i soffan och pratar med Amanda, en tjej som har varit efter honom hela kvällen. Efter en stund kommer Lotta, en annan tjej som börjar ta på Sandors lår och till slut så lutar hon sig fram och kysser honom. Första gången Sandor någonsin kysser en tjej. Men senare förstörs hela kvällen, Babak kommer in och Sandor får reda på att allt dom gjorde bara var för att driva med Sandor. Sandor lunkar ut genom dörren och går hem. Nästa morgon vaknar han utav mammas rop ifrån nedervåningen, hans huvud bultar och han känner av alla öl och tequila han drack igår. Han går ner för trappan och när han kommer in i köket ser han fler ansikten än vanligt, han upptäcker att Stina sitter i köket.