onsdag 23 oktober 2013

Människans historia, det var en gång (del 1)

1. Hur börjar vår historia? När? Var? Varför just här?
Svar: Den börjar för 10 miljoner år sedan i Afrika. Allt började i Afrika på grund av naturkatastrofen, vulkanutbrott och jordskalv. Kontinenten delade på sig och dom flesta djuren dog ut. Men de djur som klarade sig, fanns på Afrika sidan. Den delen som sedan skulle bli Afrika.

2. Savannens apor riskerar att utrotas. Varför? Vad händer?
Svar: Det blir väldigt torrt, träden som de brukar leva i försvinner och frukten som de äter försvinner också. Aporna var tvungna att gå ner på marken och utrotades då att dö, att andra starkare djur skulle kunna döda henne.

3. Vem var Lucy? På vilket sätt hör hon hemma i människans historia?
Svar: Hon tillhör den arten som började ställa sig upp, hon var en del utav den utvecklingen. Man säger att hon är den första apan som stod upp, men det var nog apor som hade ställt sig upp före henne.

4. Varför är människan en social varelse?
Svar: För att man inte klarar sig själv, man behöver andra i sin närhet för att kunna överleva.

5. Varför är vi köttätare?
Svar: För att vi började anpassa oss till livet nere på marken, och där fanns ingen frukt. Frukten fanns bara uppe i träden och när vi började leva på savannerna så fanns det inte mycket träd kvar. Och det betyder att det inte fanns nån frukt kvar att äta, därför började vi äta as. Alltså kött.

6. Varför var det så viktigt för Lucy att anpassa sig till stammen?
Svar: För att hon skulle kunna bli accepterad av stammen, för att hon ska kunna leva likadant som sin nya stam. För hon ville inte bli lämnad ensam.

7. Vad kännetecknar Homo habilis? Vad skiljer denna art från tidigare arter?
Svar: Att den är mer framstående och mer djärv, och deras huvud. De har större huvud, större hjärna. De har mer tankar, de är smartare. Deras intellekt vaknar och de försöker förstå. De kommer på massa nya saker och de börjar uppfinna nya saker som kan hjälpa arten att överleva. De kommer på nya redskap att kunna använda sig av.

8. Vad betyder Homo habilis förmåga att uppfinna redskap för artens utveckling?
Svar: Mycket, eftersom dom kom till mycket nytta. Till exempel stenen som dom kunde skära upp saker med, dom kunde skära upp skinn och då kunde dom komma åt mer kött och få andra proteiner som gör att deras hjärna kan växa och utvecklas.

9. Hur sprids kunskap och vad är förutsättningen för fortsatt utveckling?

Svar: Genom generationer och man härmar andra och gör som andra gör. Kanske om du lär dig en ny sak så visar du dina barn det och sen i sin tur visar dom sina barn det och så vidare... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar