måndag 20 april 2015

minoritetsspråk - ej klar!

Samiska:
Samiska är ett språk som tillhör språkfamiljen finsk-ugriska, år 2000 utsågs det till ett minoritetsspråk. Det finns tre stycken olika samiska i form av sydsamiska, lulesamiska och nordsamiska. Språket har sina rötter i det finska språket och även idag har det mycket influenser av finskan, man påstår även att det har många influenser från ungerskan. Samiskan har talats väldigt länge, i ungefär 2000 års tid. Innan samiskan blev ett minoritetsspråk var det och finskan näst intill samma språk, men det delades sedan upp i Östsjöfinska och Samiska.
Det finns några olika ordexempel från samiskan-vaja, kåta, pulka, mudd och jojka.

Jiddisch:
Jiddisch var för sjuttio år sedan ett stort europeiskt språk med ungefär 11 miljoner som talade det. I Sverige fanns det ungefär 3000st personer som kunde språket.
Året var 1945 och det andra världskriget inträffade, över 1 miljon judar dödades på koncentrationslägret i Auschwitz. Språket var näst intill utplånat. Det finns en stad vid namn Krakow som ligger väldigt nära Auschwitz, där fanns det en del av staden som kallades för det judiska området. I det området pratade runt omkring 48 000 människor jiddisch och hade det som modersmål, nu för tiden finns det enbart 200 personer i det området som pratar jiddisch.
För ungefär 1000 år sedan började språket talas igen, då i Tyskland. Språket har många likheter med tyskan men har även influenser av franska, spanska och hebreiska.

Meänkieli:
1809 var året då Meänkieli föddes, Sverige och Ryssland krigade om Finland och det slaget vann Ryssland, alltså blev Finland ryskt. När Finland sedan blev ett självständigt land så drogs gränsen vid Tornedalsälven, den västra sidan av Tornedalen influerades av svenskan och den östra sidan influerades av finskan.
Från allra första början kallades detta språket för finska, sedan Tornedalsfinska och till sist Meänkieli. Anledningen till att språket inte blev större och utvecklades var för att det blev förbjudet att tala i skolorna, sedan blev det även förbjudet i resten av hela Sverige och gjorde det svårt för språket att sprida sig.

Finska:
år 2000 blev det ett minoritetsspråk
finsk-ugriskt språk
ett av de äldsta språken som talats i Sverige

År 2000 blev Finska ett minoritetsspråk

Vad är minoritetsspråk? Ett minoritetsspråk ska ha pratats i över 100 år, annars är det inget minoritetsspråk. Man måste även se skillnad mellan minoritetsspråk och dialekter, man ska kunna skriva minoritetsspråk, alltså inte bara prata. Det vill säga att dialekter inte är ett minoritetsspråk eftersom det kan man inte skriva. Ett minoritetsspråk har även få anhängare.

Eget resonemang: Jag tycker att minoritetsspråk är viktigt, dels för att behålla olika kulturer men även för de som pratar de olika språken. För vad vore en sam t ex, utan att tala samiska liksom?
Om minoritetsspråken försvinner så tror jag att det finns oerhört många som känner att de förlorar en del av deras identitet, att det liksom är något som saknas.

Om ett språk ändå har funnits i över 100 år, varför skulle det inte kunna finnas kvar efter 100 år till?
Jag tror att det kan vara många, speciellt ungdomar, som kanske skäms över att de talar ett minoritetsspråk. Själv ser jag det dock inte som en sak att skämmas över, det är ju något unikt. Något som man inte vill ska försvinna. Däremot finns det nackdelar med det också, t ex att kanske inte alla förstår. Jag skulle ju t ex inte kunna förstå meänkieli om någon började prata det med mig, så om man tänker efter så måste det vara svårt för vissa som talar ett minoritetsspråk att kommunicera med andra människor som talar svenska t ex. Trots det så tycker jag ändå att språken ska finnas kvar, eftersom det är en del av vissa personer och det är en del av olika kulturer.

Om jag hade varit en som pratade ett minoritetsspråk så hade jag velat ha kvar språket och försökt att få språket att inte försvinna bort, eftersom det hade varit en del av mig och min personlighet.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar