söndag 1 december 2013

Fördjupning - hörselskador

Vanliga hörselskador är, Tinnitus, Menière

Tinnitus 

Tinnitus innebär att man kan höra ljud som inte har någon känd källa, dessa ljud är ofta väldigt gälla, störande och stressande. Ungefär var tionde person i Sverige har erfarenhet av tinnitus, de vanligaste anledningarna till att man får tinnitus är bullerskador och hörselnedsättning på grund av att man har blivit äldre. Ljudet kan uppfattas olika från person till person, men det vanligaste är att man upplever en högfrekvent ton, alltså en ton med väldigt hög frekvens. Men man kan uppleva flera olika ljud, till exempel ett tjutande, susande eller brummande ljud. 

Behandling 
Det finns inget vetenskapligt bevisat botemedel mot tinnitus, men de som har tinnitus blir bättre av sig själva efter en tid. Om man söker hjälp så får man örat undersökt, varför besvären har börjat. Och det kan vara så att man har en bestående eller en tillfällig hörselnedsättning, och då bör en läkare utree´da om man har en hörselskada eller inte. 


Menière

Menère är en yrsel och balanssjukdom, det känns som om omvärlden eller en själv snurrar. Sjukdomen sitter i innerörat och den ger plötsliga attacker av yrsel, tinnitus och hörselnedsättning. Det som händer när man får de här attackerna är att det först slår lock för örat, hörseln bli sämre och tinnitusen ökar, därefter tillkommer illamående och kräkningar. Hörseln blir sämre efter varje attack. Sjukdomen kan vara ärftlig, den går inte att bota men kan lindras genom behandling. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar