fredag 24 januari 2014

Big Bang - teorin, ej klar!

Den stora smällen, så kallade Big Bang sägs vara universums födelse. Detta var ingen vanlig explosion, det var en utvidgning av själva rummet som bar all materia som kvarkar, elektroner, neutroner, protoner och annat med sig. I början när explosionen hade inträffat var temperaturen väldigt hög och under de första sekunderna bildades atomkärnorna till de lättaste grundämnena, väte och helium. Men med tiden så började universum expandera, och då svalnade också temperaturen. Efter ungefär 370 000 år var temperaturen 3 000 grader, och då var det tillräckligt svalt för att elektronerna skulle kunna fångas in och hållas kvar av atomkärnorna. Då hade väteatomer och heliumatomer bildats, gasen blev också genomskinlig och den kunde röra sig fritt i rymden. Denna så kallade kosmiska bakgrundsstrålning kan observeras än idag. På grund av expansionen så motsvarar bakgrundsstrålningen nu en temperatur på 3 grader.

Allt som vi kan se i rymden i dagens läge hade inte varit möjligt utan Hubbleteleskopet, det är ett teleskop som rör sig i en bana runt jorden. Eftersom observationer nerifrån jorden alltid stördes av damm och smuts så skickade man istället upp ett teleskop i rymden för att slippa alla störningar. Teleskopet skickades ut år 1990. Hubbleteleskopet var mycket framgångsrikt, och det har bland annat fotograferat de mest avlägsna galaxer som har setts hittills. Edwin Hubble var den man som kom på  teleskopet, därav namnet Hubbeteleskopet.

Bevis på att allt detta faktiskt har hänt kanske man undrar om det finns, det finns det inte. Men det finns några grundpelare och argument som teorin vilar sig på, vilket är nästan samma sak.
De "bevis" som finns är att universum fortfarande expanderar, och myrornas krig.
Men hur kan vi veta att universum fortfarande expanderar? Jo, det vet vi eftersom vi har mätt att galaxerna avlägsnar sig ifrån oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar