måndag 9 juni 2014

Hanna - från svenska till engelska

ÖVERSÄTTNING

Of course there are days when I can be nice and pretend like before
And of course there are days that it can hurt to se you tumbling around

There was love but the fire has burned out
You 

Philadelphia - parachute

ÖVERSÄTTNING

Som ett pistolskott från flera mil ifrån
Går hon vidare
Som en regnskur utan molnen
Faller hon för honom
Som ett telefonsamtal för att slita ut sanningen
Ringer det aldrig

Det är sanningen innan lögnerna
Det är sättet hon inte ens försöker
Det är blinkningen innan lindringen
I Philadelphia
I Philadelphia

De träffades efter jobbet en dag
Hon skrattade med honom
De körde deras olika vägar
De möttes för att ta en drink
När han kom hem kände han sig så skyldig så det var bedövande 

Det är sanningen innan lögnerna
Det är sättet hon inte ens försöker
Det är blinkningen innan lindringen
I Philadelphia
I Philadelphia

Hon trodde att kärleken skulle kämpa
Hon trodde att kärleken skulle föra henne hem
Hon trodde att kärleken skulle rädda henne
Men kärleken syntes aldrig
Hon trodde att kärleken alltid vakade över oss
Oh vi lärde oss att kärleken alltid vann
Men ibland är det demonerna
Som står i slutändan

Han tar av sig sin urtvättade kostym och försöker att vila
Hon är flera miljoner mil ifrån honom på andra sidan sängen
Hon rullar över, lägger handen på hans bröst

Det är sanningen innan lögnerna
Det är sättet hon inte ens försöker
Det är blinkningen innan lindringen
I Philadelphia
I Philadelphia
I Philadelphia
Oooooooohooooo
Oooooooohooooo



ORD



Skydd mot graviditet

Kopparspiral - ser ut som ett litet T, den är gjord av plast med en koppartråd lindad runt skaftet. Den innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Kopparet som är lindat runt skaftet gör så att spermerna dör, man sätter in spiralen i livmodern av en barmorska eller läkare. Under de första dagarna kan det göra lite ont, ungefär som att man har mensvärk, men det går över efter ett tag och då känner man inte spiralen längre. Under de första veckorna kan man ockås ha mellanblödningar och lite blod i flytningarna, man bör då söka upp läkaren som satte in den. Spiralen bör bytas ut eller tas bort efter fem år, om man inte gör något av detta kan man bli gravid. Det finns två små trådar som sitter fast i spiralen, så att läkaren lätt kan dra ut den. Dessa trådarna kan man känna om man skulle föra in ett finger i slidan, men en partner brukar inte känna av dem när man har samlag.

P-spruta -

Ordlista

Menstruationscykeln - menstruation en gång i månaden, regelbunden eller inte


Ägglossning -

Klimakteriet - Ungefär vid 45 - 50 års åldern, alla ägg tar slut

Abort - Medvetet missfall, antingen äter man tabletter eller opererar eller något annat som stöter bort fostret

Missfall - Kroppen orsakar missfallet själv, utav olika anledningar så stöter kroppen bort fostret av sig självt

Navelsträng - En liten sträng som sitter fast i moderkakan och fostret, där ifrån får fostret sin näring

Moderkaka - Tillfälligt organ, överför näring och syre till fostret

Foster - Innan man har kommit ut och fortfarande ligger i magen så kallas det för foster, det kallas för foster från vecka 9 och fram till födseln. Innan det kallas det för embryo

Fostervatten - Den vätska som fostret ligger i när det ligger i magen, består av 98% vatten


Befruktning -

Anteckningar om könssjukdomar

Bakterie: Ser alltid likadant ut, kan botas. Små organismer som delar på sig hela tiden. Kan föröska sig varje timme eller halvtimme. Penicillin/antibiotika botar bakterie

Virus: Ändras hela tiden, kan inte botas. Virus kan inte föröka sig utan tar sig in i cellerna och förökar sig med hjälp utav dom istället.

Parasit: En levande organism som kommer in i kroppen och äter och förökar sig.

Olika könssjukdomar: Klamydia , Gonorré, Herpes, Kondylom, Sylfis, HIV/AIDS, Skabb, Flatlöss, Hepatit
Genital herpes, herpes (blåsor och annat i underlivet)

Klamydia: Klamydia är en könsjukdom som man ofta inte märker att man har. Symtomerna är flytningar och att det svider när man kissar men det är sällan man ens får dessa symptomer.
Det smittas vanligats genom oskyddat sex och är en bakterie. Den kan därför botas med hjälp av antibiotika.

Herpes: Herpes är ett virus som även detta smittas via sex. Det är ganska vanligt att man får herpes och symptomerna kan vara blåsor och sår. Inte alla får symptomerna och man kan inte bli av med herpes men man kan lindra smärtorna.

Kondylon: Smittas via sex. Symtomerna är vårtor i underlivet. Det är en väldigt vanlig sjukdom som ofta går bort utav sig själv efter ett tag, om inte finns behandling att få. Man kan bränna eller skrapa bort dom.

Flatlöss: Detta är små små äckliga djur som sprid via sex och annan nära kontakt. Flatlöss är ofarligt men deras bett kliar väldigt mycket. Inget man botar med medicin men det finns speciella shampoon och krämer för att bli av med dom.

Hepatit: Det finns olika sorter hepatit. Hepatit A smittas ofta via mat och dryck, B och C smittas vanligtvist via sex. Kan även smittas via blod, en lite mängd som att man delar sprutor kan smitta. Hepatit skadar levern och vi kan då inte hantera större mängder medicin eller alkohol.
Har man kroniskt hepatit B, det vill säga att man har en somaldrig komemr gå bort och hen fick de vid födseln är det mycket möjligt att man inte får några symptomer och därför smittara andra utan att man märker av de. Symtopmerna är inte vanliga men det kan kännas som influensa, bajset kanbli grått, kisset väldigt mörkt och huden och ögonvitorna kan bli gulaktiga.

Gonooré: Gonnoré är en könsjukdom som smittas genom vaginala och anala sammanlag. Om man är gravid och är smittad med Gonnoré så kan man smitta fostret så det är därför viktigt att få behandling snabbt. Det finns inte så mycket symtomer, hos kvinnor syns det inte alls. Men hos män kan det svida när man kissar, man har flytningar från urinröret och ändtarmen.

Syfilis: Denna sjukdomen smittas genom anal, vaginal och munsex. Sjukdomen är ovanlig men den har ökat de senaste åren. Om man blir behandlad så blir man till slut helt frisk. Vanligen får man ett sår på det stället som man är smittad. Symtomer är feber, trötthet och huvudvärk.

Skabb: Smittas genom nära kroppskontakt. Skabb är ett litet djur som tränger sig in i huden och lägger ägg i små gångar som den byggt upp. Smittas ofta genom sex också. Det som man använder i första hand är en smörja som kallas för Tenutex, detta smörjer man in hela kroppen med. Skabb orsakar klåda.

Anteckningar om HIV/AIDS och andra könssjukdomar

Man behöver inte alltid bli smittad om man har samlag med någon som har HIV/AIDS men man ska alltid skydda sig för det kan självklart hända.

Symtomer: Ungefär 2-3 veckor efter att man blivit smittad kan man få feber, ont i halsen, värk i kroppen och ljusröda utslag på ryggen och bröstet. Det är inte HIV som gör så att du får dessa sjukdomar utan den förstör bara ditt immunförsvar och då är följderna dessa besvär.
Man måste vänta minst 3 månader innan man tar testet annars kanske provet visar fel.
Man kan ta mediciner som stannar viruset även om man inte är säker på att man är skyddad.
Man kan bli smittad under sista veckorna av graviditeten och under förlossningen men man får inte HIV just för att föräldrarna är smittade.


Anteckningar från boken: sprutnarkomaner har stor risk att bli smittade av hiv. Klamydia, gonorré, syfilis och hiv lyder under smittskyddslagen. Syfilis är mycket ovanlig i Sverige på grund av detta. Tecken på att man har könssjukdomar kan vara flytningar från underlivet, vilket gör att det svider när man kissar. Man kan också få sår, vårtor eller klåda runt omkring könsorganen, då bör man söka läkare.

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige, infektionen kan ge flytningar från underlivet och sveda i urinröret. Den smittade behöver inte få något besvär alls men kan ändå smitta andra under tiden. Infektionen kan inte ge några tecken ifrån sig men sedan blossa upp efter en lång tid. Sjukdomen botas med antibiotika. Klamydia kan ge äggledarinflammation, kvinnan blir då steril. Ca 2 000 kvinnor om året blir sterila på det här sättet. Det kan också hända männen om inflammationen sprider sig till bitestiklarna och prostatakörtel.

Frågor om HIV/AIDS

HIV-positiv/HIV-smittad. Betyder samma sak. Är det skillnad på ord? Olika värdeladdade? Varför heter det HIV-positiv? – diskutera.
Svar:

Hur smittar HIV? (Hur smittar det inte?)
Svar: Genom blod t.ex. under graviditet och förlossning, bröstmjölk och främst genom anala, vaginala och orala samlag. Det smittas inte genom syre, kramar eller kyssar.

Hur ser smittskyddslagen ut? Vilka fördelar och nackdelar finns det med den?
Svar: Att man har skyldighet till att berätta att man har HIV eller AIDS innan man har samlag med någon. Fördelar är att man faktiskt är skyldig till at berätta det, nackdelar kan la vara att det är pinsamt att berätta att man är HIV smittad.

Vad är ett virus? Hur funkar det?
Svar: Virus är nästan som bakerie bara att bakterier ser alltid likadana ut så kroppen skapar antikropar och därför blir du inte sjuk av den om och om igen. Men ett virus ändras jämt och ständigt så även om kroppen skapar antikroppar så kan vi inte skydda oss mot den därför blir man aldrig av med t.ex. HIV.



Vad händer i kroppen när HIV kommer in i kroppen?
Svar: Den bryter ned immunförsvaret vilket gör att du lättare blir smittad av andra sjukdomar. Vanligast är influensor , bältros, mjällexem och svamp i munnen. Många dör även i cancer eftersom cellerna nu inte skyddas av dina vita blodkroppar och cancercellerna äter upp de friska celler.

antal HIV/AIDS smittade

HIV- Human Immunbrist Virus
Andel/eller hur många i Sverige/världen har hiv/AIDS?
Svar: 0, 02
Jämför olika länder. Titta tex på olika åldrar. Nyligen insjuknade, dör/smittas
årligen. HIV-smittade, % av vuxna.
Svar: Kyrgyz republic, 0.4%
United Kingdom, 0.3%