måndag 9 juni 2014

Anteckningar om könssjukdomar

Bakterie: Ser alltid likadant ut, kan botas. Små organismer som delar på sig hela tiden. Kan föröska sig varje timme eller halvtimme. Penicillin/antibiotika botar bakterie

Virus: Ändras hela tiden, kan inte botas. Virus kan inte föröka sig utan tar sig in i cellerna och förökar sig med hjälp utav dom istället.

Parasit: En levande organism som kommer in i kroppen och äter och förökar sig.

Olika könssjukdomar: Klamydia , Gonorré, Herpes, Kondylom, Sylfis, HIV/AIDS, Skabb, Flatlöss, Hepatit
Genital herpes, herpes (blåsor och annat i underlivet)

Klamydia: Klamydia är en könsjukdom som man ofta inte märker att man har. Symtomerna är flytningar och att det svider när man kissar men det är sällan man ens får dessa symptomer.
Det smittas vanligats genom oskyddat sex och är en bakterie. Den kan därför botas med hjälp av antibiotika.

Herpes: Herpes är ett virus som även detta smittas via sex. Det är ganska vanligt att man får herpes och symptomerna kan vara blåsor och sår. Inte alla får symptomerna och man kan inte bli av med herpes men man kan lindra smärtorna.

Kondylon: Smittas via sex. Symtomerna är vårtor i underlivet. Det är en väldigt vanlig sjukdom som ofta går bort utav sig själv efter ett tag, om inte finns behandling att få. Man kan bränna eller skrapa bort dom.

Flatlöss: Detta är små små äckliga djur som sprid via sex och annan nära kontakt. Flatlöss är ofarligt men deras bett kliar väldigt mycket. Inget man botar med medicin men det finns speciella shampoon och krämer för att bli av med dom.

Hepatit: Det finns olika sorter hepatit. Hepatit A smittas ofta via mat och dryck, B och C smittas vanligtvist via sex. Kan även smittas via blod, en lite mängd som att man delar sprutor kan smitta. Hepatit skadar levern och vi kan då inte hantera större mängder medicin eller alkohol.
Har man kroniskt hepatit B, det vill säga att man har en somaldrig komemr gå bort och hen fick de vid födseln är det mycket möjligt att man inte får några symptomer och därför smittara andra utan att man märker av de. Symtopmerna är inte vanliga men det kan kännas som influensa, bajset kanbli grått, kisset väldigt mörkt och huden och ögonvitorna kan bli gulaktiga.

Gonooré: Gonnoré är en könsjukdom som smittas genom vaginala och anala sammanlag. Om man är gravid och är smittad med Gonnoré så kan man smitta fostret så det är därför viktigt att få behandling snabbt. Det finns inte så mycket symtomer, hos kvinnor syns det inte alls. Men hos män kan det svida när man kissar, man har flytningar från urinröret och ändtarmen.

Syfilis: Denna sjukdomen smittas genom anal, vaginal och munsex. Sjukdomen är ovanlig men den har ökat de senaste åren. Om man blir behandlad så blir man till slut helt frisk. Vanligen får man ett sår på det stället som man är smittad. Symtomer är feber, trötthet och huvudvärk.

Skabb: Smittas genom nära kroppskontakt. Skabb är ett litet djur som tränger sig in i huden och lägger ägg i små gångar som den byggt upp. Smittas ofta genom sex också. Det som man använder i första hand är en smörja som kallas för Tenutex, detta smörjer man in hela kroppen med. Skabb orsakar klåda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar