måndag 9 juni 2014

Anteckningar om HIV/AIDS och andra könssjukdomar

Man behöver inte alltid bli smittad om man har samlag med någon som har HIV/AIDS men man ska alltid skydda sig för det kan självklart hända.

Symtomer: Ungefär 2-3 veckor efter att man blivit smittad kan man få feber, ont i halsen, värk i kroppen och ljusröda utslag på ryggen och bröstet. Det är inte HIV som gör så att du får dessa sjukdomar utan den förstör bara ditt immunförsvar och då är följderna dessa besvär.
Man måste vänta minst 3 månader innan man tar testet annars kanske provet visar fel.
Man kan ta mediciner som stannar viruset även om man inte är säker på att man är skyddad.
Man kan bli smittad under sista veckorna av graviditeten och under förlossningen men man får inte HIV just för att föräldrarna är smittade.


Anteckningar från boken: sprutnarkomaner har stor risk att bli smittade av hiv. Klamydia, gonorré, syfilis och hiv lyder under smittskyddslagen. Syfilis är mycket ovanlig i Sverige på grund av detta. Tecken på att man har könssjukdomar kan vara flytningar från underlivet, vilket gör att det svider när man kissar. Man kan också få sår, vårtor eller klåda runt omkring könsorganen, då bör man söka läkare.

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige, infektionen kan ge flytningar från underlivet och sveda i urinröret. Den smittade behöver inte få något besvär alls men kan ändå smitta andra under tiden. Infektionen kan inte ge några tecken ifrån sig men sedan blossa upp efter en lång tid. Sjukdomen botas med antibiotika. Klamydia kan ge äggledarinflammation, kvinnan blir då steril. Ca 2 000 kvinnor om året blir sterila på det här sättet. Det kan också hända männen om inflammationen sprider sig till bitestiklarna och prostatakörtel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar