måndag 9 juni 2014

Frågor om HIV/AIDS

HIV-positiv/HIV-smittad. Betyder samma sak. Är det skillnad på ord? Olika värdeladdade? Varför heter det HIV-positiv? – diskutera.
Svar:

Hur smittar HIV? (Hur smittar det inte?)
Svar: Genom blod t.ex. under graviditet och förlossning, bröstmjölk och främst genom anala, vaginala och orala samlag. Det smittas inte genom syre, kramar eller kyssar.

Hur ser smittskyddslagen ut? Vilka fördelar och nackdelar finns det med den?
Svar: Att man har skyldighet till att berätta att man har HIV eller AIDS innan man har samlag med någon. Fördelar är att man faktiskt är skyldig till at berätta det, nackdelar kan la vara att det är pinsamt att berätta att man är HIV smittad.

Vad är ett virus? Hur funkar det?
Svar: Virus är nästan som bakerie bara att bakterier ser alltid likadana ut så kroppen skapar antikropar och därför blir du inte sjuk av den om och om igen. Men ett virus ändras jämt och ständigt så även om kroppen skapar antikroppar så kan vi inte skydda oss mot den därför blir man aldrig av med t.ex. HIV.



Vad händer i kroppen när HIV kommer in i kroppen?
Svar: Den bryter ned immunförsvaret vilket gör att du lättare blir smittad av andra sjukdomar. Vanligast är influensor , bältros, mjällexem och svamp i munnen. Många dör även i cancer eftersom cellerna nu inte skyddas av dina vita blodkroppar och cancercellerna äter upp de friska celler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar