fredag 30 januari 2015

Repetition världsreligionerna

Kristendomen 
1. Vilka är de tre huvudgrupperna inom kristendomen?
- Protestanter, katoliker och ortodoxer.

2. Nämn tre fakta om den första kristna församlingen.
- Den fanns i Jerusalem, anhängarna var judar, det var de få som fortfarande trodde att Jesus hade uppstått från de döda och tagits upp till Gud.

3. När blev kristendomen huvudreligion inom romarriket?
- Ungefär år 380.

4. Hur delades kyrkan upp och varför?
- 395 delades romarriket i två delar, det Västromerska och det Östromerska riket. Den ena delen blev ortodoxer och den andra delen blev katoliker, en av orsakerna var att de kristna i den östra delen inte ville att biskopen i rom skulle vara deras påve och ledare.

5. Nämn tre fakta om den ortodoxa kyrkan.
- Den har ingen gemensam ledare eller organisation, de ortodoxa kyrkorna har ungefär mellan 150-200 miljoner anhängare och i Sverige finns det ungefär 100 000 medlemmar i den ortodoxa kyrkan.

6. Nämn tre fakta om den katolska kyrkan.
- Det finns ungefär 1000 miljoner runt om i världen som är anhängare till den katolska kyrkan, det är världens största kyrka och ordet katolsk betyder allomfattande vilket betyder att den katolska kyrkan är öppen för alla.

7. Nämn tre fakta om Martin Luther.
- Luther ansåg att man skulle gå efter Bibeln och inte det påven sa, Luthers anhängare kallades för protestanter och Luthers kyrka finns i Tyskland och Norden.

8. Nämn två fakta om Gamla testamentet/Nya testamentet.
- Gamla testamentets texter fanns redan på Jesus tid, det handlar om skapelsen, judisk historia och religion. Nya testamentet är den viktigaste skriften, det handlar om hur Gud har räddat alla människor och gett dom en möjlighet till ett evigt liv.

9. Nämn två fakta om dopet.
- Dopet är en symbol för död och uppståndelse, enligt den kristna tron blir man renad från synd när man döper sig.

10. Varför finns nattvarden.
- För att man ska minnas Jesus sista måltid med hans lärjungar.

11. Förklara ordet frälsning.
- Ordet betyder räddning, de som tror på den kristna tron anser att Jesus är frälsaren som blev skickad till jorden av Gud. Jesus säger med egna ord att ingen kommer till Fadern utom genom mig, det är alltså enligt den kristna tron den enda vägen till frälsning.

Judendomen
1. Hur många judar finns det i världen?
- Ungefär 16 miljoner judar fins det i hela världen.

2. Vem var Abraham?
- Abraham var judendomens profet, Gud uppenbarade sig för honom och utsåg honom och hans efterkommande till sitt utvalda folk.

3. Varför är Moses viktig?
- Enligt judendomen var Mose judendomens grundare egentligen, judar kallar sig ibland mosaiska trosbekännare istället för judar.

4. Nämn tre fakta om den judiska tron.
- Man tror bara på en enda gud, man uppfattar gud som personlig men ändå inte som en människa, gud är en ande.

 5. Vem är jude. Förklara.
- Den person som själv känner att man tror på den judiska tron anses vara en jude, dock enligt den ortodoxa juden så tror man att den som har en judisk mor är en jude, även om man inte tror på den judiska religionen.

6. Nämn tre fakta om judisk mat.
- De följer det gamla testamentet när det gäller mat, man får bara äta kött från växtätande djur, alla vegetariska livsmedel är tillåtna.

7. Vad är en synagoga?
- En synagoga är som en kyrka fast för den judiska religionen, man träffas för att gå på gudstjänster, studera och träffa andra judar.

8. Vilka former av judendom finns det?
- De ortodoxa, de håller fast vid alla judiska traditioner och vill inte veta av några nya förändringar. Reformjudar, vilka är ganska positiva till nya förändringar.
De konservativa judarna, de är någonstans mittemellan de ortodoxa och reformjudarna.

9. Nämn två fakta om sabbaten?
- Var sjunde dag firar de sabbat, den håller på i 24 timmar från fredag kväll tills skymningen faller på lördagskvällen.

10. Varför firar judar påsk?
- Den judiska påsken kallas för Pesach och det är en av deras främsta högtider, de firar påsk för att minnas befrielsen ur slaveriet i Egypten. Den mat som ska finnas på bortet är grönsaker, bittra örter, malda äpplen, nötter, ett stekt märgben från ett får och ett kokt ägg som bränts på skalet samt vin och osyrat bröd.

11. Hur uppfattar judarna Gud?
- Judarna tror bara på en Gud, man uppfattar honom även som personlig men man tror dock inte att han skulle vara som en vanlig människa. Man anser att Gud är en god ande, och eftersom han är god så ska människorna också vara goda. De som är onda kommer att straffas.

Islam
1. Beskriv Mecka när Muhammed föddes där år 570.
- Meck var ett viktigt centrum för handel, det var även ett religiöst centrum. Måna vallfärdade dit för att besöka Kaba, inuti Kaba finns en svart helig sten. Stenen sägs ha fallit från himlen, då den var vit, sedan blev den svart på grund av människornas synder.

2. Nämn två fakta om Khadidja.
- Det var Muhammeds fru, hon dog vid 51 års ålder. Det var då Muhammed skaffade 10 fruar.

3. Hur fick Muhammed mottaga koranen?
- När Muhammed var i 40 års åldern blev han ganska oroad, under långa perioder drog han sig tillbaka i en grotta utanför Mecka som hette, Hira. Där träffade han på ängeln Gabriel, ängeln sa att Muhammed var utsedd till att vara Guds profet, han fick då höra massa olika berättelser av ängeln, som sedan skulle bli Koranen.

4. Vad predikade Muhammed?
- Han predikade om att det bara fanns en Gud, Allah. Samt om att alla människor skulle komma antingen till himmelriket eller helvetet efter döden.

5. Vad hände år 622?
- Utvandringen till Medina, då började islams tideräkning. Det räknas som år 1, ett muslimskt år är längre än ett vanligt år, det är 354 dagar istället för 365. I Medina startades den första församlingen.

6. Vad hände år 630 och år 632?
- År 630 kom Muhammed till Mecka för att rensa tempelområdet från alla gudabilder. År 632 vallfärdade Muhammed till Mecka, då han genomförde riter som är grunden till de moderna riter som utförs idag.

7. Nämn två fakta om Koranen.
- Koranen är skriven på klassisk arabiska, Koranen är indelade i 114 suror.

8. Nämn två fakta om reglerna i Koranen.
- Man får inte äta blodkött, svinkött eller dricka vin, regler om hygien.

9. Vad är en Moské?
- Ungefär samma sak som kristendomens kyrka och judendomens synagoga, en lokal eller byggnad som man träffas för att be.

10. När ska man fasta?
- Under månaden ramadan, dt var då Muhammed tog emot Koranen.

11. Nämn två fakta om vallfärden.
- Man bör ha vallfärdat till Mecka åtminstone en gång i livet, man gör det för att visa sin lydnad för Allah.

12. Vilka är islams fem pelare?
- Trosbekännelsen, Bönen, Allmosor, Fastan och Vallfärden.

Hinduismen
1 Hur uppstod hinduismen?
- Hinduismen uppstod på det sättet att arier invandrade Indien, där dravider var invånare. Arier var ljushyade och dravider var mörkhyade. Arierna besegrade draviderna och blev härskare, ariernas och dravidernas religioner smältes tillsammans och blev då hinduism.

2 Vad är återfödelse?/själavandring?
- Det är när kroppen går vidare till en ny kropp efter döden. Om man blir en snigel eller om man blir en prins beror på hur du har levt ditt tidigare liv, hinduer tror på karma och om du har haft en dålig karma kan det bli så att du blir en snigel i ditt nya liv. Målet är att till slut slippa återfödelse.

3 Vilka var de första kasterna?
- De första kasterna var arier och dravider. Eftersom arier blev ett härskarfolk efter att ha besegrat draciderna så blev de överklassen och draviderna underklassen. Men det första kastsystemet innehöll präster längst upp, sen kom krigare, efter det bönderna och handelsmännen och sist men inte minst tjänarna. Eller ja, enligt systemet var de ju faktiskt "minst".

4 Förklara ordet karma.
- Ordet karma betyder att om man i sitt liv har gjort många goda gärningar och varit en bra hindu, så får man an bra karma. Att få en bra karma innebär att man i sitt nästa liv ett bra liv, man återuppföds i en bra gestalt. Har man däremot gjort onda gärningar kan man få en dålig karma, vilket innebär att man kanske återuppföds i en sämre gestalt.

5 Varför är korna heliga i Indien?
- Kom är en symbol för moderligheten och ömhet. Mulen är inte så helig, däremot är svansen det. Mulen är inte så helig på grund av att Shiva en gång förbannat den. Anledningen till att kon är såpass helig är för att arierna var koskötande nomader.

6 Vilka är de tre huvudgudarna?
- Det är Brahma, Vishnu och Shiva. 

7 Hur hyllar man gudarna?
- Man offrar och ber till gudarna varje morgon och kväll, man har ett altare i huset där man har bilder på alla gudarna.

8 Vad är Brahma?
- Det är skaparen, det är han som har skapat världen. Han är nu för tiden mycket bortglömd, nästan inga tempel finns för att dyrka honom. 

9 Berätta om Varanasi.
- Det är hinduernas heliga stad, den ligger vid den heliga floden Ganges. I staden kan man slippa Samsara.

10 Vad är ahimsa?
- Det är en princip, alla indier tror inte på hinduismen eftersom Indien är en religiös neutral stad. Ahimsa betyder, icke döda. Det betyder att många indier är vegetarianer, man har heller ingen värnplikt.

Buddismen
1 Berätta om Siddhartas resor utanför palatset.
- Han besökte platser där han träffade sjuka, gamla och även döda människor. Då började han tänka på vad meningen med livet egentligen är.
 
2 Vilka ytterligheter prövade han?
- Han prövade att bli asket, där han plågade sin kropp genom att bara äta ett riskorn om dagen, och bara dricka en droppe vatten. Och när han var liten levde han ett liv med stora rikedomar. Alltså ett liv i lyx och ett liv i fattigdom.

3 Vad uppnådde han vid Bodhiträdet?
- Han satte sig vid Bodhiträdet, och bestämde sig för att inte resa sig förrän han nått den slutgiltiga insikten. Efter en stund, ganska så lång stund, så upplevde han ljuset och blev Buddha.

4 Nämn tre fakta om Buddhas liv.
- I 40 vandrade han runt i norra Indien tillsammans med sina lärjungar och predikade, han dog vid 80 års ålder.

5 Nämn tre fakta om Buddhas lära
- Det finns fyra ädla sanningar, han lärde folk att gå en medelväg, Buddhas lära skulle bara vara en hjälp på vägen.

6 Berätta om den åttafaldiga vägen.
- Den åttafaldiga vägen är samma sak som medelvägen, eller mittens väg. Den innebär att människan ska ha rätt kunskap, vilket innebär att man ska förstå de fyra ädla sanningarna. Man ska ha rätt sinnelag, vilket innebär att man ska vara fri från begär och onda tankar. Man ska ha rätt tal, rätt liv, rätt handlande, rätt strävan, rätt medvetenhet och rätt koncentration.

7 Vad är Nirvana. Förklara.
- Om man följer den åttafaldiga vägen så kommer man till slut till nirvana, det är målet eftersom man slipper att återfödas. När man uppnått nirvana känner man inga begär eller inga njutningar.

8 Vilka är buddismens grenar?
- Sydbuddhismen och nordbuddhismen. Syd kallas för mahayana och nord kallas för hinayana.

9 Var finns buddhismen?
- De största städerna som har buddhism som religion är Kina, Tibet, Korea, Japan, Sri Lanka och Sydostasien.

10 Nämn två fakta om buddistmunkarna
- Munkarna förmedlar religioner till lekmännen, en munk eller en nunna lever i celibat och fattigdom.


torsdag 22 januari 2015

Musik på 1900-talet - Countrymusik

Anteckningar:
Country and Western en samlingsterm
ursprung i folkmusiken i Sydstaterna i USA, Appalacherna, brittisk och irländsk spelmanskultur, spiritual och blues
mitten av 1900-talet närmat sig pop och rockmusik
trummor och elgitarr som kompletterar den akustiska gitarren
vanlig under 1940-talet, ersätter den tidigare termen Hillybilly musiken
känd under 1960-talet
mindre vanlig nu för tiden
Sydvästra USA skapades genom en blandning av olika etniska gruppers musik
2006 var det bästa året för country i USa
Nashville förknippas med det mest
Stereotypbilden av en country musiker är en man som sitter i cowboyhatt med en akustisk gitarr
varje stil inom countrymusiken är unik i sin egen utformning och ackordstruktur
Vernon Dahlhart, Riley Puckett, Don Richardsson, Fiddling John Carson, Ernest Stoneman, Charlie Poole, The North Carolina Ramblers, The Skillet Lickers

Countrymusik

Countrymusik är en musikgenre som är en blandning av massa olika musikstilar, mycket från folkmusiken i Sydstaterna i USA och i Appalacherna, även i brittisk och irländsk spelmanskultur, spiritual och blues. Den har även närmat sig pop- och rock musiken från ungefär mitten av 1900-talet, genom användandet av trummor samt elgitarr kompletterat till den akustiska gitarren. Ett exempel är Taylor Swift.

Termen country & western började användas i början av 1940-talet, men den blev inte accepterad förrän i slutet av 1960-talet. Countrymusiken är en väldigt mångsidig musikgenre, den omfattar bland annat Nashville-soundet, bluegrass, western, cajun, zydeco, honky tonk, rockabilly och många fler. Varje stil skiljer sig åt när det gäller utformning, rytm och ackordstruktur.

Redan i maj 1924 blev Vernon Dalhart den första country artisten i USA som fick en landsomfattande framgång, sången som blev hans stora framgång heter The Wreck of Old '97. Andra kända country artister är bland annat Dolly Parton, Taylor Swift, The Dixie Chicks, Hank Tomphson, Jimmie Rodgers, Johnny Cash osv. En svensk, väldigt framgångsrik artist är Jill Johnson.

Om man ser till en utav grenarna i countrymusiken, den irländska spelmanskulturen. Denna är min personliga favorit, även indie musik, däremot vet jag inte om den tillhör country. Min favorit är Mumford and sons, det jag gillar är rytmen och utformningen. Jag gillar de ganska starka inslagen av t ex trummor, banjo, ståbas och akustisk gitarr, även piano.

Bilden av en country artist är en man med cowboy hatt, blå jeansjacka och jeans, cowboyboots och oftast en akustisk gitarr i handen. Det finns även många kvinnliga artister, bilden av dem är oftast likadan, kanske kjol istället för jeans.





onsdag 21 januari 2015

Koreakriget

Koreakriget, 1950 - 1953

Koreakriget, som var en väpnad konflikt, ägde rum mellan 1950 och 1953. Kriget började den 25 juni 1950. Även om kriget slutade i vapenstillestånd år 1953, den 27 juli så kan man säga att det tekniskt sett håller på fortfarande idag. 

Det skrevs en fredsdeklaration i Pyongyang den 4 oktober, 2007. Man bestämde då att man skulle försöka ersätta vapenstilleståndet med en permanent fred. 

Spänningarna som fanns kvar efter det kalla kriget var en stor del till att Koreakriget utbröt, det utbröt genom att nordkoreanska trupper gick till anfall över den 38:e breddgraden, som kom till år 1945, alltså fem år tidigare vid Potsdamkonferensen. 

Det som var den stora anledningen till att kriget ägde rum var att det pågick en konflikt mellan Sovjetunionen och USA, USA hade trupper i Sydkorea och Sovjetunionen hade deras trupper i Nordkorea. Därefter inträffade det ett inbördeskrig mellan de två parterna av Korea.

Eget resonemang
När det gäller hela världens historia, så har det inträffat väldigt många krig. Vilket jag kan tycka har format människan, idag. Att det är så väldigt många som är så egocentriska, precis som de som startar ett krig. De är så egocentriska att de är kapabla till att döda en annan människa, ta en annan mans liv för att nå det man vill själv. Nu vet jag faktiskt inte så jätte mycket om anledningarna till att just Koreakriget bröt ut, men även om det är en jäkligt bra anledning så förstår jag inte hur man kan leva med att ha dödat kanske flera tusentals människor. Och inte bara det, tänker man inte på de människor som man lämnar kvar efter allt detta kaos? Efter att ha förlorat sin son, eller kanske sin man eller sin hustru...

Det jag tycker är det mest absurda, är att vuxna människor kan ta det så långt så att de dödar andra människor och kanske till och med får oskyldiga barn till att döda.

Om jag skulle vara en soldat under ett krig, så vet jag inte riktigt vad jag hade gjort. Man kan ju alltid säga att jag skulle göra något drastiskt och försökt att få ett stopp på kriget... Men, jag tror att det var så mycket svårare än så. Att som en helt vanlig soldat eller en helt vanlig civilperson försöka att få ett stopp på ett helt krig. Däremot, om jag hade varit en högre uppsatt person kanske försökt att göra en skillnad. Men antagligen så hade jag varit enig med de som ville ha ett krig, så man kan ju alltid säga att jag skulle ha gjort en skillnad men jag tror fortfarande att det hade varit väldigt svårt, näst intill omöjligt.


tisdag 20 januari 2015

Nyckelband, syslöjd

Inspiration och skiss



När det gäller mitt nyckelband så har jag inspirerats lite av min egna stil, då jag använder mycket läder, svarta, beiga och vinröda färger. Så jag har tänkt att jag gör ett nyckelband som jag faktiskt kan använda själv, och som passar till min egen klädstil. Även om jag inte använder nyckelband så mycket så tänker jag att det ska ändå ska relatera till min klädstil.

Eftersom vi inte har så jätte lång tid på oss så gör jag heller inget så jätte stort projekt, jag gör något lite enklare. Min skiss som man kan se till vänster visar de tre olika skisserna som jag skulle kunna tänka mig, jag ska också använda materialet som ligger under. Jag har valt den skissen till vänster. Jag ville använda äkta läder från början, eftersom jag tycker att det är snyggare men det fanns tyvärr inte så stora bitar som jag behövde av det. Jag ville egentligen också ha svart läder, men det fanns inte i detta materialet.
                                                                                                   


Detta är materialet som jag tänkt använda, jag tycker att det är perfekt tjocklek på det så jag är nöjd (även om det inte är svart...).


















Formgivning

Här har jag gjort tre olika formgivningar av den skissen jag har valt, och jag vill göra den till vänster. Jag kommer använda det materialet ovan. Jag hade velat ha den till höger egentligen, om jag hade haft svart läder att använda mig av.
















Ritning



Jag valde att klippa ungefär 82-85 cm, och ungefär en halv centimeter brett.


















Jag klippte ungefär 84 cm av materialet, men upptäckte då att när jag tog bort vävnaden från baksidan av lädret så blev det väldigt svagt. Därför fick jag tänka om, och kom då fram till att det antagligen bli bättre om man har vävnaden kvar men också klipper två bitar så att man kan sy fast de i varandra. Så att det blir snyggt på båda sidorna.












Ungefär så här kommer det att se ut.





















 Jag tänkte om igen, och kom då fram till att jag istället för att klippa ut två bitar, så klipper jag materialet lite bredare och viker det istället. Jag nålade sedan och nu ska jag sy.

















Eftersom dom inte hade sådana knappar som jag ville ha till mitt nyckelband, så fick jag sy istället. Och jag valde då att sy sicksack sömn eftersom jag tror att det kommer hålla bäst och att det ser bäst ut.

onsdag 14 januari 2015

Nyhetskrönika 2014, Krimhalvön - ej klar!

Det hela började den 21 november 2013 med att den Ukrainska presidenten Viktor Janukovytj avbryter samtalet om ett samarbete med EU, och istället vill ha en närmre ekonomisk relation med Ryssland och Putin. Massa protester utbryter och hundratals demonstranter samlas på självständighets torget i Ukrainas huvudstad, Kiev.
 Janukovytj reser till Moskva för att ingå i ett ekonomiskt avtal med Ryssland, trots alla protester och demonstrationer.
Året därpå, den 19 januari, så uppstår det drabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter. Ungefär tiotals demonstranter skadas den dagen.
 Den 7 februari tar OS-invigningen plats i Sotji, där Janukovytj och Putin möts en andra gång.

Trots alla protester och demonstrationer så verkar det inte hjälpa.
 Den 16 februari får demonstranter lämna Kievs Stadshus, efter att ha ockuperat det sedan den förste december.
Efter det så inträffar det ännu med drabbningar mellan poliser och säkerhetsstyrkor och demonstranterna, denna gången slutar det med många dödsoffer, både polis och civila.
 Fortfarande är det många demonstranter kvar på självständighets torget, nu ungefär 25 000. Polisen öppnar därför eld mot dessa demonstranter.

Under allt detta kaos, utlyser Janukovytj nyval och flyr själv från Kiev med helikopter. Han sägs befinna sig i Charkiv, denna staden ligger i östra delen av Ukraina, där Janukovytj har sitt största stöd. Han spelar in en video där han säger att han fortfarande är president.
 Parlamentet i Ukraina beslutar att ett nyval ska äga rum den 25 maj. Parlamentet utser Oleksandr Turchynov som interimpresident, de efterlyser också Janukovytj för inblandning i massmord.

Under alla dessa månader med kaos och konflikter inom Ukraina, så förstärker Ryssland deras styrkor i närheten av Ukraina.
 Den 27 februari börjar beväpnade ryska män ta kontrollen över det regionala parlamentet och andra myndighetsbyggnader på halvön Krim, där de hissar den ryska flaggan. Putin begär också att få utföra militärt ingripande i hela Ukraina av det ryska överhuset, vilket han får.

Genetik

1.
a)  Vilka två faktorer formar en individs egenskaper?
- Arv och miljö, oftast en blandning av dessa två.

b)  Var i cellen finns våra arvsanlag?
- I vårt DNA.

c)  Vad är DNA?
- DNA har en funktion, som är till för att långtidsförvara och lagra information som används för utveckling och funktion. DNA betyder Deoxyribonucleic acid på engelska och det är det kemiska ämnet som är till för att bära den genetiska informationen.

d)  Hur många kromosomer finns det oftast i en människocell?
- 46 stycken, då 23 kommer från pappan och 23 kommer från mamman.

e)  Ser alla kromosompar i cellen lika ut? 
- Nej.

f) VEM ÄR DU LIK?
Ge exempel på minst två egenskaper som du har ärvt från mamma och två från pappa. - Kan du komma på några egenskaper som du har själv men inte tycker att du ärvt från någon av dina föräldrar?

- Mina händer och fingrar vill jag nog säga att jag har fått från min mamma, som hon i sin tur fick av sin pappa som han fick av sin mamma. Så det är något som har gått från generation till generation. Jag skulle nog också säga att jag har mammas ansiktsdrag, vi har ungefär samma form på ansiktet och båda har ganska höga kindben, även lite större käkben. Jag har fått pappas mun och läppar, samt hans näsa.
Mina ögon är dock inte lika någons, om man tänker till formen och storleken. Jag har samma ögonfärg som min mamma men inte alls likadana ögon.

Hur kan du ha fått de egenskaperna? 


2.
a)  Vilka bokstäver finns i det genetiska alfabetet?
- A, G, T, C. Om det är ett RNA, vilket är en kopia av ett DNA, så byter man ut T mot ett U.

b)  Hur stor del av ditt DNA är identiskt med den personens DNA som sitter bredvid dig?
- 99,9 %

c)  Vad består byggstenarna av i proteiner?
- Det består utav aminosyror.

d)  Vad använder kroppen proteiner till?
- Proteiner hjälper till att bygga upp celler, muskler och immunförsvar. Men det är också det som avgör om man har t ex blåa ögon eller brunt hår.

e)  Hur kan bokstäverna i det genetiska alfabetet ge olika sorters information?
-  Det är ordningen på bokstäverna som spelar roll om man är människa eller en annan art.

f)  Ta reda på hur stor andel gener du har gemensamt med en schimpans, en elefant och en
banan.
- Banan: 50%
- Gris: 80% 
- Schimpans: 98,5%

g)  Ange någon anledning till att alla djur har en stor andel gener som är lika. 
- Från början så har alla en gemensam livsform, därför har alla ett gemensamt ursprung.

3.

a) Vad är en mutation?
- En mutation är en ändring i celler, det finns flera orsaker som t ex kopieringsfel under en celldelning, och strålning osv.

b) De flesta mutationer är skadliga. Förklara varför de ändå är viktiga.


- För att är viktigt för evolutionen, och för att vi ska anpassa oss. 

c) Vilken sorts celldelning ger upphov till vanliga celler i kroppen?

- Mitos.

d) Vad kallas den celldelning som ger upphov till ägg och spermier?

- Meios.

e) Hur många kromosomer innehåller ett ägg eller en spermie från en människa? 

- 23 st.

f) Förklara varför ägg och spermier har just det antalet kromosomer.

- En människa har ju 46 kromosomer sammanlagt i kroppen, det betyder att 23 kommer från ägget och 23 kommer ifrån spermien. 

4.

a)  Vad menas med dominanta och recessiva(svaga) anlag?
- De dominanta anlagen är starkare, och de vinner oftast över de recessiva.

b)  Gör ett korsningsschema med en brunögd förälder som har anlagen Rr och den andra
föräldern är blåögd med anlagen rr. Hur stor är chansen att paret får ett brunögt barn?
-

c)  Tror du det är möjligt att två blåögda föräldrar kan få ett brunögt barn? Förklara hur du
resonerar.
- Ja det är det. Det beror på att det kanske finns en mormor eller en farfar som har bruna ögon, som har förts vidare till barnet.

d)  I vilken kromosom har man en förändring om man har den ärftliga sjukdomen ALS?
- Dem finns i kromosomen 21.

e)  Vart sitter anlaget för färgblindhet?
- Kromosom x.

f)  Vilka könskromosomer bildas i äggceller? Och vilka könskromosomer bildas i spermier?
- I äggceller bildas det två stycken x kromosomer och i spermier bildas det en x kromosom och en y kromosom.

g)  Kluring: Färgblindhet är vanligare hos män än hos kvinnor. Ta reda på varför det är så. 


5. 


a)  Försök att förklara hur genteknik går till.

b)  Vad står förkortningen GMO för?
- Det står för Genetiskt Modifierad Organism.

c)  Forskarna har genmodifierat sockermajs så att den producerar ett gift som dödar
skadeinsekter. Vilka är för- och nackdelarna med detta?
- Fördelar är t ex att odlaren behöver inte längre använda insektsgift för att bli kvitt insekterna, den omgivande miljön utsätts inte för stora mängder skadliga insektsgifter. Och odlaren behöver heller inte gå runt med en tank med giftspray klädd i mask och skyddskläder.
Nackdelar kan vara t ex att de insekter som utsätts för detta gift kan till slut utveckla en tolerans mot det, de blir med andra ord resistenta. Det kan även döda andra insekter som t ex äter skadeinsekterna, eller fina insekter som t ex fjärrilar.

d)  Ge olika exempel på vad man kan använda genteknik till.
- Man kan använda det till utredningen på en brottsplats, få reda på vem pappan är till ett barn, 

e)  Förklara vad kloning är för något.
- kloning är när man kopierar ett DNA, som man har gjort med t ex fåret Dolly. Kloner kan ibland uppkomma spontant bland människor och djur, i form av enäggstvillingar. Men bland växter och bakterier är det något helt naturligt. 

f)  Bläddra fram till 3:25 i videon. Välj ut två frågor att fundera över, skriv ned hur du resonerar. 

måndag 12 januari 2015

Demonstranterna är vår tids freaks

Sammanfattning:
Landet lagom, det är vad vi, Sverige, kallas. Och det är exakt det jag tänker när jag läser denna texten, att det är så många som inte står för något speciellt, så många som är likgiltiga och orkar inte. Inte bara det, vissa står för något speciellt men istället för att verkligen agera så går de med i någon dum facebook-grupp och tror att dom kan göra någon skillnad.

Till viss del tror jag att det har med det digitala att göra, men också vi människor som inte orkar sätta själen i det man står för och det man tror på.
 Jag tror att det skrivaren vill ha ut av texten är att vår generation har blivit något som inte bryr sig, något som är likgiltig och som inte orkar stå för någonting.


Diskussionsfrågor:
Fråga 1: Vad tycker du om att folk går med i facebook-grupper istället för att agera på riktigt?
Fråga 2: Tycker du att demonstrera är ett bra sätt att uppmana förändring?
Fråga 3: Skulle du själv kunna gå med i en demonstration för att få förändring?
Fråga 4: Hur tror du att dagens samhälle har förändrats om man tänker från demonstrationens perspektiv?