onsdag 14 januari 2015

Nyhetskrönika 2014, Krimhalvön - ej klar!

Det hela började den 21 november 2013 med att den Ukrainska presidenten Viktor Janukovytj avbryter samtalet om ett samarbete med EU, och istället vill ha en närmre ekonomisk relation med Ryssland och Putin. Massa protester utbryter och hundratals demonstranter samlas på självständighets torget i Ukrainas huvudstad, Kiev.
 Janukovytj reser till Moskva för att ingå i ett ekonomiskt avtal med Ryssland, trots alla protester och demonstrationer.
Året därpå, den 19 januari, så uppstår det drabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter. Ungefär tiotals demonstranter skadas den dagen.
 Den 7 februari tar OS-invigningen plats i Sotji, där Janukovytj och Putin möts en andra gång.

Trots alla protester och demonstrationer så verkar det inte hjälpa.
 Den 16 februari får demonstranter lämna Kievs Stadshus, efter att ha ockuperat det sedan den förste december.
Efter det så inträffar det ännu med drabbningar mellan poliser och säkerhetsstyrkor och demonstranterna, denna gången slutar det med många dödsoffer, både polis och civila.
 Fortfarande är det många demonstranter kvar på självständighets torget, nu ungefär 25 000. Polisen öppnar därför eld mot dessa demonstranter.

Under allt detta kaos, utlyser Janukovytj nyval och flyr själv från Kiev med helikopter. Han sägs befinna sig i Charkiv, denna staden ligger i östra delen av Ukraina, där Janukovytj har sitt största stöd. Han spelar in en video där han säger att han fortfarande är president.
 Parlamentet i Ukraina beslutar att ett nyval ska äga rum den 25 maj. Parlamentet utser Oleksandr Turchynov som interimpresident, de efterlyser också Janukovytj för inblandning i massmord.

Under alla dessa månader med kaos och konflikter inom Ukraina, så förstärker Ryssland deras styrkor i närheten av Ukraina.
 Den 27 februari börjar beväpnade ryska män ta kontrollen över det regionala parlamentet och andra myndighetsbyggnader på halvön Krim, där de hissar den ryska flaggan. Putin begär också att få utföra militärt ingripande i hela Ukraina av det ryska överhuset, vilket han får.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar