torsdag 22 januari 2015

Musik på 1900-talet - Countrymusik

Anteckningar:
Country and Western en samlingsterm
ursprung i folkmusiken i Sydstaterna i USA, Appalacherna, brittisk och irländsk spelmanskultur, spiritual och blues
mitten av 1900-talet närmat sig pop och rockmusik
trummor och elgitarr som kompletterar den akustiska gitarren
vanlig under 1940-talet, ersätter den tidigare termen Hillybilly musiken
känd under 1960-talet
mindre vanlig nu för tiden
Sydvästra USA skapades genom en blandning av olika etniska gruppers musik
2006 var det bästa året för country i USa
Nashville förknippas med det mest
Stereotypbilden av en country musiker är en man som sitter i cowboyhatt med en akustisk gitarr
varje stil inom countrymusiken är unik i sin egen utformning och ackordstruktur
Vernon Dahlhart, Riley Puckett, Don Richardsson, Fiddling John Carson, Ernest Stoneman, Charlie Poole, The North Carolina Ramblers, The Skillet Lickers

Countrymusik

Countrymusik är en musikgenre som är en blandning av massa olika musikstilar, mycket från folkmusiken i Sydstaterna i USA och i Appalacherna, även i brittisk och irländsk spelmanskultur, spiritual och blues. Den har även närmat sig pop- och rock musiken från ungefär mitten av 1900-talet, genom användandet av trummor samt elgitarr kompletterat till den akustiska gitarren. Ett exempel är Taylor Swift.

Termen country & western började användas i början av 1940-talet, men den blev inte accepterad förrän i slutet av 1960-talet. Countrymusiken är en väldigt mångsidig musikgenre, den omfattar bland annat Nashville-soundet, bluegrass, western, cajun, zydeco, honky tonk, rockabilly och många fler. Varje stil skiljer sig åt när det gäller utformning, rytm och ackordstruktur.

Redan i maj 1924 blev Vernon Dalhart den första country artisten i USA som fick en landsomfattande framgång, sången som blev hans stora framgång heter The Wreck of Old '97. Andra kända country artister är bland annat Dolly Parton, Taylor Swift, The Dixie Chicks, Hank Tomphson, Jimmie Rodgers, Johnny Cash osv. En svensk, väldigt framgångsrik artist är Jill Johnson.

Om man ser till en utav grenarna i countrymusiken, den irländska spelmanskulturen. Denna är min personliga favorit, även indie musik, däremot vet jag inte om den tillhör country. Min favorit är Mumford and sons, det jag gillar är rytmen och utformningen. Jag gillar de ganska starka inslagen av t ex trummor, banjo, ståbas och akustisk gitarr, även piano.

Bilden av en country artist är en man med cowboy hatt, blå jeansjacka och jeans, cowboyboots och oftast en akustisk gitarr i handen. Det finns även många kvinnliga artister, bilden av dem är oftast likadan, kanske kjol istället för jeans.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar