onsdag 18 mars 2015

Etikhäfte - frågor

1. Vad betyder orden etik och moral?
- Det är frågan om rätt eller fel.

2. Vilka är det olika etiska modellerna?
- Pliktetik, konsekvensetik, sinnelagsetik och dygdetik.

3. Vem introducerade dygdetiken?
- Aristoteles.

4. Hur kan man handla rätt enligt en pliktetiker?
- Om man är en pliktetiker handlar man efter plikt och regler, man följer skriftliga regler och det hjälper en människa att leva moraliskt rätt.

5. Vad innebär sinnelag?
- Det betyder tänkesätt eller läggning, alltså att man menade väl men det kanske inte blev bra i slut ändan. Vilket betyder att det spelar ingen roll om det skulle sluta illa, bara man menade väl så är det moraliskt rätt.

6. Vad är en dygd?
- Det är en egenskap, det är inget man är medfödd utan man måste lära sig det under livet.

7. Försök beskriva hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna. Vad skulle personen göra om hon stod bredvid?
- Personen skulle ha tänk på vad som kan hända om hon väljer att göra det ena eller det andra, det vill säga vad följderna är. Kanske om hon försöker rädda personen så kan det hända att hon åker i själv, eller om hon låter personen ligga kvar kanske han/hon drunknar innan man har kunnat kalla på hjälp. Däremot så hade hon insett efteråt att om hon hade lämnat han/hon kvar för att drunkna så hade personen dött och då hade hon ångrat sig och insett att det var fel gjort, alltså att det inte är moraliskt rätt. Det som är moraliskt rätt i slutändan är ju då att försöka rädda personen även om man själv riskerar att ramla i, eftersom konsekvenserna blir att en person dör annars.

8. Vilka svårigheter har en pliktetiker?
- T ex om två regler krockar med varandra, om du är en pliktetiker så finns det vissa regler som man följer för att man ska leva moraliskt rätt. Regler som kanske att man inte skall stjäla, ändå finns det en anledning till att du kanske känner ett måste till att stjäla något för att det är för en god tanke. Alltså krockar två "regler" med varandra, därför följer ingen människa en och samma etik modell utan man växlar mellan olika.

9. Vilka svårigheter har en konsekvensetiker?
- En svårighet är att man kan inte alltid veta konsekvenserna i förhand, det vill säga att du gör något som man kanske egentligen inte får för en god tanke men konsekvenserna kanske blir stora. Jag refererar till exemplet i texten där en son har en mamma som är svårt sjuk och behöver medicin, han måste då stjäla medicin för annars så dör hon. Sonen väljer att stjäla medicin men det är fel medicin och hans mamma dör ändå, alltså blir konsekvenserna negativa i slutändan även om tanken var god från början. Om man kollar tillbaka på förra frågan som handlade om pliktetik så skrev jag att olika etikmodeller kan krocka, pliktetik och konsekvensetik är ett exempel. Precis som detta exemplet med mamman och medicinen så krockar de två etikmodellerna, enligt en pliktetiker är det inte okej att stjäla men samtidigt så måste han för att hans mamma ska överleva och det är så pliktetik och konsekvensetik krockar.

10. Vilka dygder skulle du vilja följa?
- Jag skulle nog vilja följa ärlighet och mod, redan nu tycker jag faktiskt att jag följer båda två ganska så bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar