torsdag 13 mars 2014

Mat och kultur på Madagaskar

Mat

På Madagaskar är en bra måltid en stor måltid. Madagskarisk matlagningen grundar sig på att servera stora mängder med ris tillsammans med sås, kött, grönsaker och kryddning.
Lokala specialiteter är t.ex. ro; en blandning av kryddor och blad med ris. Ravitoto är kött och blad kokade tillsammans. Kitoza är långa strimlor av rökt, torkat eller stekt kött. Varenga är biff skuren i små bitar, kokad, strimlad och sedan rostad tills den är gyllenbrun. Man äter även curry, franskinspirerad mat, fisk och skaldjur.
Människorna på ön tycker mycket om het mat och serverar ofta maträtterna tillsammans med stark peppar.
Lokalt tillverkas vin, lichtel; en aperitif, Betsa är syrad alkohol och Three horses lager är ett lokalt öl. Man tillverkar även en dryck gjord av bränt ris och mineralvatten.
Vissa kallar Madagaskar för vanilj-ön och efterrätterna är vanligen olika frukter, smaksatta med vanilj.

Franska:
En Madagaskar est un grand repas d'un bon repas. Ils utilisent beaucoup de monde riz et d'épices chaudes. Quant aux desserts, ils utilisent beaucoup de vanille




Kultur

Madagaskakernas liv är fullt av flera festtillfällen. Bland de viktigaste firandena ingår “Be Alamahady” som firar det madagaskiska nyåret i mars “, Santabary” som firar den första risskörden och “Fisemana”som är en reningsceremoni.

Franska:
Madagaskar possède de nombreuses occasions festives. "Be Alamahady", "Santabary", Fisemana"

Gastronomi
Ris är basfödan. Ibland serveras det med en beredd köttgryta och det kan också åtföljas av en buljong som heter Ranovola. Om du går till fina restauranger, kan du ha tur och smaka på grytor med Zebukött eller fläsk, tillsammans med kassava blad och bladgrönsaker, och en soppa gjord på nudlar och grönsaker. Det är i kustområdena som du kommer att ha fler möjligheter att njuta av fisk och skaldjur kryddat med koriander. 

7 kommentarer:

  1. så ful text fuck you beaatrice!!!

    SvaraRadera
  2. så ful text fuck you beaatrice!!!

    SvaraRadera
  3. ogga bogga kokosnöt

    SvaraRadera
  4. Jag tycker du har skrivit en fin och givande text!:)

    SvaraRadera
  5. ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

    SvaraRadera