torsdag 6 mars 2014

Vad händer i Ukraina? - ej klar!

I Ukraina just nu är det väldigt oroligt, stämningen mellan Ryssland och Ukraina är inte direkt på topp. Allt började med demonstrationerna i januari på Kievs gator. Folket demonstrerade mot att deras gamla premiärminister Viktor Janukovytj hade först lovat folket att de skulle förena sig med EU, sen ändrat sig och sagt att de skulle samarbeta Ryssland. Detta gjorde folket frustrerade, och de började att demonstrera. Deras dåvarande premiärminister avgick då och flydde, antagligen till Ryssland sägs det.

Viktor Janukovytj (dåvarande premiärminister) och Vladimir Putin 

Ukraina får då en ny ledare, deras nuvarande premiärminister heter nu Arsenij Jatsenjuk. Han vill tvärtemot vad Janukovytj ville, han vill att landet ska gå med i EU. Vilket gör Rysslands president Vladimir Putin väldigt arg, han vill ju att Ukraina ska samarbeta med honom och hans land. 

Nuvarande premiärminister Arsenij Jatsenjuk

I Ukraina finns det en östlig del och en västlig del, de två delarna skiljes åt av en stor flod. Man kan säga att den östra delen nästan hör till Ryssland, de flesta som bor där är från Ryssland och pratar ryska. Men däremot den västra delen, där bor ukrainska och vill samma sak som Jatsenjuk. Man kan alltså säga att landet är delat och dom har olika viljor. 

Karta över Ukraina


Det finns också en halvö som ligger på den västra sidan av Ukraina, den har Ryssland mer eller mindre tagit över. Den ryska militären har intagit två stycken luftvärnsbaser på Krim, och därför har de ryska soldater som vandrar omkring på halvöns gator. 

Det finns många högt uppsatta personer från andra land som tillhör Eu som har rest till Ukraina, och tagit reda på vad som händer. En utav dom är våran egen utrikesminister Carl Bildt, med sig på resan har han Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard. Deras syfte med att besöka landet är först och främst att träffa Arsenij Jatsenjuk. Vladimir Putin hade uttalat sig tidigare den onsdagen och sagt att de soldater som fanns på Krim inte var ryska soldater, de var enligt honom lokala självförsvarstrupper.


Mina åsikter och tankar:
Putin har haft tillgång till basen länge och därför är det inte rätt att säga att han inte skulle ha rätt till den nu, men det är ju faktiskt Ukrainas halvö. Jag tror inte det finns någon enkel lösning på detta problemet just nu, det hade ju varit smidigt att bara dela upp landet i två delar. Den västra delen hade skulle antagligen gått med i EU, och det hade dom så klart vunnit på. Dom hade blivit ett självständigt land. Den östra delen hade antagligen slagit ihop sig med Ryssland, eller kanske också blivit ett självständigt land. Men nu är det ju inte riktigt så enkelt. Det hade antagligen bara blivit mer konflikter, för vem ska få mest mark? Vem ska få huvudstaden? Och vad ska man göra med halvön? Det finns kanske ingen enkel lösning på detta problemet, men jag hoppas verkligen att dom kan lösa det utan alldeles för mycket våld.

Om jag hade varit Ukrainsk medborgare så hade jag nog tillhört den västra sidan. Jag tycker att Putin är en dålig president, och jag skulle inte vilja samarbeta med honom på något sätt. Däremot kan jag förstå att det är svårt för Ukrainas premiärminister, att ha ett "uppdelat" land måste vara fruktansvärt jobbigt. Han kan varken göra som den västra sidan vill, men heller inte som den östra sidan vill. Han måste kompromissa och komma på en lösning, som tillfredsställer alla. Alla medborgare av Ukraina, men också Putin.




2 kommentarer:

  1. BAKGRUNDEN:
    Jag tycker att du har beskrivit bakgrunden väldigt bra och man förstår tydligt vad det är som har hänt. Man förstår även var konflikten ligger, alltså vad som är problemet. Du har även skrivit var i världen detta händer och vilka aktörer det finns med, dock kan du kanske få med mer när demonstrationerna startade, när premiärministern avgick osv. Annars har du en bra, och väldigt tydlig text!

    SvaraRadera
  2. Din bakgrund var bra. Jag som läsare förstår vad du menar, och du förstår den själv Du visar vilket problem det är, och vilka som är med i problemet. Det ända jag saknar i denna texten är NÄR demostrationerna hände. Men du skrev tydligit, bra bea! :)

    SvaraRadera