onsdag 24 september 2014

fjärde riket sid. 28-36

Jag vet inte riktigt vad som kommer hända i boken faktiskt. Kanske att Blenda kommer förändras helt och bli populär, och få status. Att Noa fastnar för LSD och kanske lämnar Hedvig, och att Penny kanske också lämnar Hedvig. Jag tror att Hedvig kommer att förlora sin makt lite, eller jag hoppas åtminstone det. För det sättet som hon styr och ställer i deras klass och i deras kompiskrets är förfärligt, att någon ska kunna bestämma så mycket och att alla gör som hon gör. Även om hon gjorde en dålig sak, som när hon gick ut ur klassrummet mitt i en lektion, så följde alla efter henne. Men som sagt jag har faktiskt nästan ingen aning om vad som kommer hända, men på något sätt att Blenda får lite mer status, att Hedvig förlorar status och att Noa kanske lämnar henne.

tisdag 23 september 2014

Testa dig själv - energi

Det finns två former av mekanisk energi. Vilka är de?
- Lägesenergi och rörelseenergi

Vad kallas den form av energi som finns i bensin?
- Kemisk energi

På vilka två sätt kan man utvinna kärnenergi?
- Fission och fussion

Hur lyder energiprincipen?
- Att ingen energi försvinner, allt finns kvar. Den kan bara omvandla form.

Vilken eller vilka energiformer tänker du närmast på i samband med
a) en gunga - rörelseenergi
b) mat - kemisk energi
c) en stjärna - kärnenergi

Värme räknas som en egen energiform. Men varför kan man säga att värme egentligen är rörelseenergi?
- För när det är varmt så rör sig atomerna mer, och när det är kallt så är dom stilla. Alltså när det är varmt (värmeenergi) så rör sig atomerna mer (rörelseenergi)

Beskriv vilka energiomvandlingar som sker i en
a) elvisp: strålningsenergi - elektrisk energi - rörelseenergi - värmeenergi
b) ficklampa: strålningsenergi - elektrisk energi - strålningsenergi - värmeenergi

En motor har verkningsgraden 30%. Vad menas med det?
- Det betyder att det är 30% energi som kommer ut i slutändan utav den energin som kommer in.

Forskarna har länge ansett att de största dinosaurierna måsta ha varit kallblodiga. Varför tror du att man gjort det antagandet?
- Vi människor är ju varmblodiga, vilket betyder att vi måste hålla värmen inne i våran kropp. Det vill säga att vi måste äta, och använda mycket energi av olika slag. Dinosaurier är extremt stora, vilket betyder att om de skulle ha varit varmblodiga så skulle de behöva använda mycket mer energi och äta mycket mer växter (som dom åt då). Därför tror forskare att de var kallblodiga, för annars hade de förbrukat mycket mer energi och ätit mycket mer mat, växter.

Ge tre exempel på fossila bränslen.
- Olja, stenkol, naturgas

Vilket grundämne används som bränsle i en kärnreaktor?
- Uran

När och var inträffade den hittills svåraste kärnkraftsolyckan i världen?
- Tjernobyl

Vad menas med en icke förnyelsebar energikälla?
- Att den så småningom kommer att ta slut, den går inte att förnya, att använda igen.

måndag 22 september 2014

Sammanfattning fjärde riket sid. 7-21

Boken handlar om en tjej som heter Blenda, som precis har börjat på en ny skola. Eftersom Blenda blev mobbad i sin förra skola så hoppas hon på att det ska bli en ändring i denna skolan. Men det blir det inte. Redan på första dagen blir hon utfryst av resten av klassen. I klassen så finns det den populära tjejen, som alla ser upp till. Hon och hennes kille "bestämmer i klassen", Hedvig och Noa.
Hedvig är en vacker, blond tjej och Noa är hennes snygga pojkvän. Blenda däremot är inte den "vackra" tjejen, och de andra kollar med avsky på henne. Den enda som tar kontakt med Blenda är LSD, en annat tjej som är utstött. Till sist så är det lunch, och Blenda vet inte med vem hon ska sitta med. LSD letar upp henne och frågar om de skulle sitta tillsammans, men Blenda ville inte börja umgås med de "utstötta" på första dagen. Eftersom hon inte ville bli stämplad, Hedvig ropar på LSD och ber henne sitta vid deras bord, enbart för att hon ska skriva av hennes läxor. Blenda sätter sig hos lärarna eftersom hon inte har någon att sitta med.

torsdag 18 september 2014

Är det inte bättre att satsa på något förnybart än att hålla fast vid något som kommer att slut?

Oavsett vad alla säger, att det är fult, att det låter mycket, att det är dyrt eller att det kräver stor yta så är vindkraft en oerhört bra energikälla. Det är en utav de miljövänligaste energikällorna vi har i dagens läge, med endast vindens hjälp. Det skulle leda till många nya arbetstillfällen, det lönar sig i sikt, det släpper inte ut några farliga utsläpp och det är fönybart. Jag skulle alltså säga att vindkraft är en utav de bästa energikällorna vi har, och jag tycker att vi ska ta vara på det istället för att klaga på att det är fult eller att det för mycket oljud.

Vad man kanske inte vet är att elen ett vindkraftverk producerar på en dag skulle räcka till att driva 9.000.000 datorer i 10 timmar, det vill säga en dator per svensk, i 10 timmar, varje dag. Ganska bra skulle jag säga, men det skulle kunna bli bättre. Om vi satsar mer på vindkraft, så skulle denna fantastiska miljövänliga energikälla kunna bidra till så mycket mer. I dagens läge så kommer bara 4% av elen ifrån vindkraft, de största energikällorna är vattenkraft och kärnkraft. Jag tror att det skulle vara bättre om vi satsade mer på vindkraft så att de största energikällorna blir vattenkraft och vinkraft, just nu finns det cirka 2036 vindkraftverk i Sverige. Men endast 20-30% av vindkraftverkets kapacitet kan användas eftersom det inte alltid blåser tillräckligt mycket, det måste blåsa 4m/s för att bladen ska börja snurra. Då börjar el genereras, vid 13m/s har vindkraftverket nått sin maxeffekt som oftast ligger på 2,5 MW.
  En nackdel kan vara att det är ganska dyrt med vindkraft, idag kostar ett vindkraftverk 12-15 miljoner kronor per MW och vi har ett pris på 40 öre/kWh. Det betyder alltså att det tar 12 år innan ett vindkraftverk på 3 MW lönar sig, utan subventioner. Med subventioner tar det cirka 7 och ett halvt år innan det lönar sig. Men jag tror att det skulle kunna löna sig i sikt.

En fördel med vindkraft är att det är ju faktiskt förnybart, vilket ett utav de största energikällorna inte är, det vill säga kärnkraft. Uranet som är huvudbränslet till kärnkraftverk kommer att ta slut, och inte bara det. Avfallet som kommer från kärnkraftverk är oerhört farligt, och det tar jättelång tid innan strålningen från den försvinner. Om något skulle gå fel i ett kärnkraftverk och om något skulle gå sönder, så skulle det vara väldigt farligt. Strålningen som skulle släppas, den skulle skapa bla missbildningar osv.

Så alltså även om vindkraftverk (enligt vissa) är fula, låter mycket, att det är dyrt eller att det kräver stor yta så är det som ni kan se en väldigt bra energikälla, det kanske inte skapar lika mycket energi som ett kärnkraftverk men det är definitivt mycket mer miljövänligt. Jag tycker att miljön är något som vi ska värna om, därför är detta ett jätte bra alternativ.

elevledd idrottslektion

Som uppvärmning ska vi be någon utav eleverna att leda uppvärmningen, så att han/hon får springa första och dom andra får springa efter och göra samma saker som han/hon gör. Efteråt hade vi tänkt att förklara varför det är bra med uppvärmning, och se vad dom har att säga om det. Efter uppvärmningen och att vi har pratat med eleverna om varför det är bra så tänkte vi tänja lite, uppvärmning och att tänja är bra för att värma upp musklerna, förebygga skador och man presterar och utför idrotten bättre som man ska göra efteråt. Värmer man upp så ökar temperaturen i kroppen och man får upp blodcirkulationen och pulsen, som sagt så presterar man bättre eftersom att uppvärmningen får igång blodcirkulationen och musklerna är syresatta så de är redo att sätta igång från start, och prestera så bra de kan. Som huvudlek så tänkte vi ha cath the flag och då rör man mycket på nästan hela kroppen, man använder mycket ben, armar, kondition och samarbetar även mycket. Så därför har i valt en uppvärmning som anpassar hela kroppen.

Vi ska som sagt ha cath the flag som huvudlek, det innebär att man har två lag och vi har tänkt att dela in lagen genom att  peka ut 1 och 2 osv, för att det inte ska bli "kompis gäng". Vi vill att alla ska kunna samarbeta med alla och därför är det bättre om vi delar in lagen på detta viset. När lagen är indelade så börjar vi med att förklara hur leken går till och drar regler osv.



Anteckningar kost: kost
Igentäppta blodkärl och diabetes
beroende på storlek och hur mycket man rör på sig
Det går åt 15 gånger mer energi för en som rör på sig än en som alltid sitter stilla
Olika dieter
Allra bäst är tallriksmodellen
uppdelad i tre delar - protein, kolhydrater, grönsaker
mycket träning - mycket kolhydrater, halva tallriken
sitter stilla - mindre kolhydrater, en fjärdedel
fett är viktigt för energin
lite fett hos en tjej, går ner i vikt mycket, problem med mensen
omättat fett är bra, mättat fett är mindre bra
protein i animaliska produkter
bra för hud hår naglar osv
kolhydrater stärkelse socker och fiber
främsta källa till energi
långsamma och snabba
långsamma - potatis, pasta, råris, fullkornspasta
äta regelbundet
bra frukost är viktigt
bra med en varm måltid till lunch, enligt tallriksmodellen
äta sent, fördel med mer protein
mellanmål för en aktiv - ett glas youghurt eller fil med en smörgås till

onsdag 17 september 2014

Ideologierna - ej klar!

Kommunism
Kommunismen startade ungefär i slutet av 1800-talet, i Ryssland i samband med den ryska revolutionen. Deras idéer kom från Carl Marx och Engels, det handlade mycket om att arbetarna skulle äga allt och styra landet tillsammans med en kommunism. Dom startade uppror, och det blev revolutioner. De ville inte ha klassamhälle, Lenin och hans bror försökte göra en revolution och döda diktatorn men han blev jagad av polisen och han flydde ur landet. Sen när Ryssland lugnade ner sig så tog Lenin tåget tillbaka till Ryssland, han fick massa andra människor med sig på vägen och tillsammans skapade de en revolution. De tog livet av diktatorn och tog makten själva, då startade de en kommunism. Sen dog Lenin och då tog Stalin makten.

Socialism
I mitten av 1800-talet är det väldigt fattigt i Sverige, bondeland blir till industrisamhälle. Bara var tjugonde svensk får rösta, men de vill ha rättvis fördelning. Deras idéer inspireras av Marx och Engels men det är ingen tydlig skillnad mellan socialismen och kommunismen än så länge. Socialdemokraterna bildas år 1889 och socialdemokraterna och fackförbunden kämpar tillsammans för att alla ska ha rösträtt. Kring 1917 fick arbetarna rösträtt och 1919 fick kvinnorna rösträtt. Under andra världskriget går alla partierna samman och lyckas hålla sig utanför.

Sverige extremt fattigt,
bondeland till industrisamhälle,
var tjugonde svensk får rösta,
ingen kvinna eller arbetare har rösträtt,
fackförbunden skapas,
farligt att vara med, man kan bli vräkt,
inspireras av Marx och Engels,
Ingen tydlig skillnad mellan socialism och kommunism än så länge,
socialdemokraterna bildas 1889,
social och förbunden kämpar tsm,
alla ska ha röträtt,
1917 splittras arbetarrörlesen,
i sverige har arbetarna fått rösträtt,
de som ville vara med i revolutionen blev utkastade,
svält,
arbetarna vill ha bröd och kvinnorna vill rösta,
1919 rösträtt för kvinnor,
per albin harlsson statsminister,
40 talet rekord barnhemsvård och sjukvård,
andra världskrigte går partierna samman och lyckas hålla oss utanför kriget,
50 talet framtidstro,
man får rätt till semester i tre veckor,
vietnamkriget,
olof palme tar avstånd från kriget,
vinster i kollektiva former,
1986 olof palme död,
carl bildt statsminister 5 år senare,
alla ska ha samarbete och samma möjligheter,

Liberalism

skillnaden mellan fattiga och rika var jätte stor,
kungen är mäktig och adeln lever lyxigt,
de flesta svenskar får leva hårt flr att leva,
män har rätt att slå deras frura,
franska revolutionen,
medelklassen gör uppror,
franska liberalern,
Karl Staff,
Studentgrupp u uppsala,
sveriges statsminister,
 alla ska få rösta,
 alla människors örst ska va lika mycket värd,
kungen vill bromsa utvecklingen,
kungen könner sig hotad av staff,
första världskriget,
ryssskräcken,
 kungen vill bygga ut försvarate,
staff är emot,
1914 samlas 30 00 bönder i landet och demonstrerar för att förvsran kungen,
staff tvingas att avgå,
 england kvinnlig rösträtt,
hamnar ofta i fängelse,
selma lagerlöf,
1918 tar kriget slut,
1934 folkpartiet,
30 talet nationalsocialmismen,
hitler blir beundrad i sverige,
liberlaer protesterar,
1939 andra världskriget,
torgny segerstedt protesterar,
1945 fred, klarat att stå utanflr krigen,
50 talet de största borgliga partiet,
1976 blir en centerpartist statsminister,
de borgliga har svårt att komma överens,
ola ullfsten blir statminister,
1991 får sveige borerlig regering igen,
liberalerna har haft få år med makten i sveroge,
inte längre drömmar, en grund för de moderna samhället,

Konservatism


kungen och aden behålla mkten
franksa rev störtades kunge och adeln av bänderna
de konservativa protestradde
fel att ändå på det som varit, upplysningstiden
konsrvativa hedrar romantiken och könsla
1800 talet industrier till sverige
fackföreningar
allmänna valmansförbundet, konservtaivt och nationalism
kvinnor borde inte få rösta
Arvid Lindman deras förste ledare, försvarade de privata ägandet
1906 blev han statsminister, då infördes rösträtt för män
1920 och 1930 talet spreds nazismen
30 talet bröt han helt med partiets egna ungdomns orginisation
1936 dog han
slutet av 30 talet högerpartiet
religionen en stor fråga, mer kristundervisning
två miljoner människor skrev under protest
kristen demokratisk samling, KDS
1973 Alf Svensson partiledar, kom in i riksadgen 1991
personalism
högerparyiet - moderaterna
Gösta Boman
Carl Bildt
makten tillbaka till socialdemokratrena
Inte längre konservativa


tisdag 16 september 2014

Jämförelsediagram (skolvalet, riksdagsvalet)

Skolvalet

Riksdagsvalet



Som ni kan se så röstade man mest på Socialdemokraterna både i
skolvalet och riksdagsvalet. Centern hade mer röster i skolvalet än i riksdagsvalet,
Moderaterna har mer röster i riksdagsvalet kan man också se.
Men överlag så skulle jag vilja säga att det är ganska jämnt.


fredag 12 september 2014

Transportation

I love sailing, so i choose the boat as my favorite transportation. It does no harm to the environment and it's very relaxing. The cons are that when it's bad wind it don't go very fast by sailing, then you might use the motor and that can be bad for the environment.

Driving lets out a lot of fumes, so i choose the car as my worst transportation. I know it's very simple to just take the car and drive where ever you want, but it is very very bad for the environment. Nearly everyone drives a car, so it lets out very much fumes.

tisdag 9 september 2014

insändare

Att röra mer på sig släpper loss endorfiner säger dom, man har lättare att koncentrera sig på lektionerna, man blir gladare, man har lättare att lära sig. Då kan man undra, varför har vi inte fler timmar idrott i skolan per vecka? 

Vissa skyller på att det finns elever som kanske inte tycker om att ha idrott, att dom känner sig utsatta. Men är detta en ursäkt egentligen? 
Jag kan förstå att det kan vara jobbigt för de som inte känner sig trygga i att ha idrott, men de elever som får panik så fort dom ser ett mattetal då? De elever som sitter i flera timmar och inte vet vad dom ska skriva på svenskalektionerna? Det är exakt samma sak! Idrott och att röra på sig är fruktansvärt viktigt för människans kropp, man mår mycket bättre, man har lättare för att lära sig och man har lättare för att koncentrera sig. Jag tycker att vi ska har fler timmar idrott i veckan! Jag tror starkt på att det kan leda till bättre koncentration och att man lär sig mer och bättre, man lär sig också mer om hur man tar hand om sin kropp, man får bättre hälsa och man kanske till och med hittar en sport som man trivs med och fortsätter med.

Ett förslag är att öka idrottstimmarna per vecka, för jag tror att det kan gynna eleven i alla ämnen. Att idrotten ska väga lika mycket som t ex matte är en självklarhet för mig, eftersom idrott och att röra på sig är så himla viktigt för din kropp och för din hälsa, för att må bra! och vill vi inte att dagens ungdomar ska må bra?
Jag säger inte att man ska slopa de andra ämnena, för de är minst lika viktiga! Men att idrotten ska ta större plats tycker jag absolut, så min uppmaning till politikerna, skolverket osv är att vi ska öka timmarna vi har idrott i skolan!

"frustrerad elev"

söndag 7 september 2014

Kärnkraftverk

Hur fungerar kärnkraftverk?
- I ett kärnkraftverk använder man sig utav uran, detta är kärnbränslet. Uranet sitter inuti en reaktor, och där sker fissionen. Fission är när atomkärnor klyvs, och i detta fallet är det uranet som klyvs (av neutroner). Då frigörs det nya neutroner som i sin tur sedan klyver mer atomkärnor, det bildas alltså en kedjereaktion. Neutronerna bromsas ner av vatten, detta vattnet blir då varmt och det bildas vattenånga vid reaktorn. Ångan förs till en turbin som sätts i rörelse, turbinen leder sen i sin tur vidare rörelseenergin till en generator som sedan skapar el. För att styra kedjereaktionen för man ner styrstavar i reaktorn som fångar upp neutroner, på detta sättet bromsar man kedjereaktionen. Om man inte hade bromsat kedjereaktionen så hade det orsakat överhettning, och då hade det blivit härdsmälta.

Vilka har vi i Sverige?
- Ågesta kärnkraftverk (avstängd 1974), Barsebäcks kärnkraftverk (avstängd 2005), Ringhals kärnkraftverk, Oskarshamns kärnkraftverk och Forsmarks kärnkraftverk

Varför ligger de där de ligger?
- De ligger oftast ute vid kuster, alltså nära till vatten. De ligger här bara för att de använder vattnet till att kyla ner neutronerna. 

Hur ser det ut i andra länder?
- Japan och Kina har mycket kärnkraftverk vet jag, Tyskland vill inte ha, alla deras kärnkraftverk ska stängas ner senast 2021.

Var får vi bränslet ifrån?
- Vi får väldigt mycket uran från Kanada, förr bröt vi uran här i Sverige men det blev för dyrt i och med att vi var tvungna att göra i ordning den. Så det är bättre om vi bara köper färdigt uran från andra land. 

Avfallet?
- Gräver ner det, strålningen försvinner inte förrän 100 000 år.

Kända olyckor?
- Tjenobyl, Fukushima, 

Kan det hända i Sverige?
- Ja det är klart, det kan gå fel i vilket kärnkraftverk som helst.

Fördelar/nackdelar med kärnkraft
- Nackdelar är att det är ganska farligt, strålningen osv. Fördelar är att det ger jätte mycket energi.

Framtiden - är det något att satsa på?
- Det skulle vara bra att satsa på om det var säkert, men tyvärr så är det ju inte det. Så jag skulle säga att det är bättre att satsa på t ex vindkraftverk osv. Strålningen är som sagt väldigt farlig och därför är det inte så bra, och det tar ju jätte lång tid för strålningen att försvinna.