torsdag 18 september 2014

Är det inte bättre att satsa på något förnybart än att hålla fast vid något som kommer att slut?

Oavsett vad alla säger, att det är fult, att det låter mycket, att det är dyrt eller att det kräver stor yta så är vindkraft en oerhört bra energikälla. Det är en utav de miljövänligaste energikällorna vi har i dagens läge, med endast vindens hjälp. Det skulle leda till många nya arbetstillfällen, det lönar sig i sikt, det släpper inte ut några farliga utsläpp och det är fönybart. Jag skulle alltså säga att vindkraft är en utav de bästa energikällorna vi har, och jag tycker att vi ska ta vara på det istället för att klaga på att det är fult eller att det för mycket oljud.

Vad man kanske inte vet är att elen ett vindkraftverk producerar på en dag skulle räcka till att driva 9.000.000 datorer i 10 timmar, det vill säga en dator per svensk, i 10 timmar, varje dag. Ganska bra skulle jag säga, men det skulle kunna bli bättre. Om vi satsar mer på vindkraft, så skulle denna fantastiska miljövänliga energikälla kunna bidra till så mycket mer. I dagens läge så kommer bara 4% av elen ifrån vindkraft, de största energikällorna är vattenkraft och kärnkraft. Jag tror att det skulle vara bättre om vi satsade mer på vindkraft så att de största energikällorna blir vattenkraft och vinkraft, just nu finns det cirka 2036 vindkraftverk i Sverige. Men endast 20-30% av vindkraftverkets kapacitet kan användas eftersom det inte alltid blåser tillräckligt mycket, det måste blåsa 4m/s för att bladen ska börja snurra. Då börjar el genereras, vid 13m/s har vindkraftverket nått sin maxeffekt som oftast ligger på 2,5 MW.
  En nackdel kan vara att det är ganska dyrt med vindkraft, idag kostar ett vindkraftverk 12-15 miljoner kronor per MW och vi har ett pris på 40 öre/kWh. Det betyder alltså att det tar 12 år innan ett vindkraftverk på 3 MW lönar sig, utan subventioner. Med subventioner tar det cirka 7 och ett halvt år innan det lönar sig. Men jag tror att det skulle kunna löna sig i sikt.

En fördel med vindkraft är att det är ju faktiskt förnybart, vilket ett utav de största energikällorna inte är, det vill säga kärnkraft. Uranet som är huvudbränslet till kärnkraftverk kommer att ta slut, och inte bara det. Avfallet som kommer från kärnkraftverk är oerhört farligt, och det tar jättelång tid innan strålningen från den försvinner. Om något skulle gå fel i ett kärnkraftverk och om något skulle gå sönder, så skulle det vara väldigt farligt. Strålningen som skulle släppas, den skulle skapa bla missbildningar osv.

Så alltså även om vindkraftverk (enligt vissa) är fula, låter mycket, att det är dyrt eller att det kräver stor yta så är det som ni kan se en väldigt bra energikälla, det kanske inte skapar lika mycket energi som ett kärnkraftverk men det är definitivt mycket mer miljövänligt. Jag tycker att miljön är något som vi ska värna om, därför är detta ett jätte bra alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar