söndag 7 september 2014

Kärnkraftverk

Hur fungerar kärnkraftverk?
- I ett kärnkraftverk använder man sig utav uran, detta är kärnbränslet. Uranet sitter inuti en reaktor, och där sker fissionen. Fission är när atomkärnor klyvs, och i detta fallet är det uranet som klyvs (av neutroner). Då frigörs det nya neutroner som i sin tur sedan klyver mer atomkärnor, det bildas alltså en kedjereaktion. Neutronerna bromsas ner av vatten, detta vattnet blir då varmt och det bildas vattenånga vid reaktorn. Ångan förs till en turbin som sätts i rörelse, turbinen leder sen i sin tur vidare rörelseenergin till en generator som sedan skapar el. För att styra kedjereaktionen för man ner styrstavar i reaktorn som fångar upp neutroner, på detta sättet bromsar man kedjereaktionen. Om man inte hade bromsat kedjereaktionen så hade det orsakat överhettning, och då hade det blivit härdsmälta.

Vilka har vi i Sverige?
- Ågesta kärnkraftverk (avstängd 1974), Barsebäcks kärnkraftverk (avstängd 2005), Ringhals kärnkraftverk, Oskarshamns kärnkraftverk och Forsmarks kärnkraftverk

Varför ligger de där de ligger?
- De ligger oftast ute vid kuster, alltså nära till vatten. De ligger här bara för att de använder vattnet till att kyla ner neutronerna. 

Hur ser det ut i andra länder?
- Japan och Kina har mycket kärnkraftverk vet jag, Tyskland vill inte ha, alla deras kärnkraftverk ska stängas ner senast 2021.

Var får vi bränslet ifrån?
- Vi får väldigt mycket uran från Kanada, förr bröt vi uran här i Sverige men det blev för dyrt i och med att vi var tvungna att göra i ordning den. Så det är bättre om vi bara köper färdigt uran från andra land. 

Avfallet?
- Gräver ner det, strålningen försvinner inte förrän 100 000 år.

Kända olyckor?
- Tjenobyl, Fukushima, 

Kan det hända i Sverige?
- Ja det är klart, det kan gå fel i vilket kärnkraftverk som helst.

Fördelar/nackdelar med kärnkraft
- Nackdelar är att det är ganska farligt, strålningen osv. Fördelar är att det ger jätte mycket energi.

Framtiden - är det något att satsa på?
- Det skulle vara bra att satsa på om det var säkert, men tyvärr så är det ju inte det. Så jag skulle säga att det är bättre att satsa på t ex vindkraftverk osv. Strålningen är som sagt väldigt farlig och därför är det inte så bra, och det tar ju jätte lång tid för strålningen att försvinna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar