tisdag 7 oktober 2014

CBRN

CBRN-krigsföring - Kemiska (C), biologiska (B), radiologiska (R) eller nukleära (N) stridsmedel är vad CBRN står för. De här är vapen som går under massförstörelsevapen eftersom de har potential att orsaka väldigt stora skador.

Fattingmansvapen - Kemiska men framförallt biologiska vapen kallas för "fattigmansvapen". Därför att det är billigt att tillverka.

Biologiska vapen - Detta är ett slags vapen som är baserat på levande organismer, det kan vara olika varianter av sjukdomar, oftast sådana som är extra smittsamma och svårbotade. Historiken är ganska så stor när det gäller biologiska vapen, pestsmittade lik som sköts med katapult in i en stad, smittkoppssmittade filtar som gavs till indianer, förgiftning av brunnar osv. I dagens läge använder man sig inte så mycket av biologiska vapen. Exempel på sjukdomar är mjätbrand, smittkoppor, pest, dysentri, tyfus och botulism.

Kemiska vapen - Detta är ett slags vapen som också kallas för C-stridsmedel, det är vapen som baseras på kemikaliers giftighet. Kemiska är oftast i gasform, t ex nervgas och tårgas. Historiken av detta stridmedlet är också ganska så stor, exempel är första världskriget, Italiens krig mot Abessien, Vietnamkriget, Iran.Irak kriget och Syriska inbördeskriget. Då användes det bland annat klorgas, senapsgas, avlösningsmedel, tabun och sarin.

Halabja, Irak - Under kriget mellan Iran och Irak så blev en stad vid namn Halabja i norra Irak drabbat. Halabja intogs av iranska styrkor, den 16 mars 1988 bombade Irak staden med kemiska vapen. De använde sig troligtvis av nervgas och senapsgas, och det var Ali Hassan al-Majid som ledde anfallet.

Tokyos tunnelbana, saringas - Den 20 mars 1995 dog det 13 personer och fler än 5000 skadades i Tokyos tunnelbana. Den Japanska domedagssekten Aum Shinrikyo var det som utförde denna terroristattacken, det var tio medlemmar av gruppen som var inblandade, fem personer som släppte ut gads och fem personer som körde. De släppte ut saringas i fem olika tåg, attacken var riktad främst mot de tåg som passerade Kasumigaseki och Nagatcho. Det är dessa områden som den Japanska regeringen har sitt säte.

Syrien, augusti 2013 -

Kemiska vapen under första världskriget - Senapsgas användes under första världskriget, det är en gas som fungerar på det sättet att det ger brännskador på de områden som är utsatta. Det är inte dödligt, förrän på längre sikt. Efter en tid kan det ge enormt nersatt immunförsvar och kan orsaka cancer. Gasen uppfanns på ett tyskt kemiföretag år 1961, anledningen till att det heter senapsgas är för att gasen har en svag doft av vitlök eller senap.

Det finns även andra gaser som t ex nervgas och tårgas. Nervgas är en gas som också kallas för sarin, denna gasen är en väldigt lättflyktig men också mycket effektiv gas. Sarin är en ganska billig och lättillverkad gas som ofta används av fattiga länder, eftersom de inte har råd med kärnvapen. Det som händer om man bli drabbad av saringas är att man t ex får smärtor i ögonen, synbortfall, illamående och kräkningar, huvudvärk, trötthet, och andnöd. Det tar upp till ett år att bli helt återställd, men symtomen kan sitta kvar i ungefär tre år. Eftersom sarinångor är tyngre än luften själv så söker den sig till låga områden, som t ex källare i hus. Saringas har använts under kriget mellan Irak och Iran, terroristattacken i Tokyos tunnelbana och under de syriska inbördeskriget.
  Tårgas är en gas som inte är livshotande. Det är en gas som nedsätter en persons funktion genom att orsaka ögonsveda, tårflöde eller till och med temporär blindhet. I Sverige är denna gasen förbjuden.

Radiologiska vapen Det finns dock inte bara kemiska och biologiska vapen, det finns ju radiologiska och nukleära också. Radiologiska vapen är inte som något utav de andra, det orsakar nämligen joniserande strålning. Vilket betyder att det slår ut elektroner ur atomer och sedan förvandlar atomerna till joner, jonerna kan sedan i sin tur skada en människas vävnad. 

Vad är en ”smutsig bomb”? En smutsig bomb är ett radiologiskt vapen, som dock sprider radioaktiva ämnen. Denna radioaktiva strålningen som sprids efter att en smutsig bomb har sprängts är farligt för människor och andra levande varelser. En smutsig bomb räknas inte som massförstöelsevapen därför att dess förstörelsekraft och spridning är liten. 

Vad menas med ” konventionen för förbud mot kemiska och biologiska vapen”. - Det betyder att en grupp länder har gått samman och kommit överens om ett förbud mot kemiska och biologiska vapen. Konventionen antogs i Paris den 13 januari 1993, och trädde i kraft i april 1997.

Två gånger i under andra världskriget har kärnvapen använts. När & var?

10. Vilka länder har/tror man har kärnvapen?

11. Har Sverige några kärnvapen?

12. Det finns två typer av kärnvapen: atombomb och vätebomb. Vad är skillnaden?

13. Vad innebär ”atomvinter”?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar