tisdag 14 oktober 2014

Radioaktivitet

radioaktivitet - Det är när en atomkärna inte är stabil, den är opålitlig. Då kan den spontant falla isär, då bildas radioaktiv strålning.

Becquerel - En fransk fysiker som tillsammans med paret Curie vann nobelpriset.

Pierre & Marie Curie - Två fysiker som var med och uppfann den radioaktiva strålningen, år 1903 vann de nobelpriset tillsammans med Becquerel.

polonium - ett radioaktivt ämne som Maria Curie döpte efter sitt hemland. Skickar ut alfapartiklar.

alfastrålning - En radioaktiv strålning som består utav partiklar som är sammansatta av protoner och neutroner. 

alfapartikel - Som man hör så tillhör en alfapartikel såklart alfastrålning. Denna partikeln består utav två protoner och två neutroner.

radon - En radioaktiv gas som finns i t ex husgrunder, byggmaterial osv. Skickar ut alfapartiklar.

betastrålning - En radioaktiv strålning om består utav elektroner.

betapartikel - Denna partikel är samma sak som en elektron, och den kastas ut ur atomkärnan med en mycket hög hastighet.

gammastrålning - När en atomkärna skickar ut alfa -eller betapartiklar så brukar den också skicka ut lite utav den tredje strålningen, det vill säga gammastrålning. Denna strålningen består varken av protoner, neutroner eller elektroner, den är i strålning som samma slag som vanligt ljus.

detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet) - Geiger-Müller-rör (GM-rör) eller en Geigerräknare. Den mäter på det sättet att den ger ifrån sig ett ljud, ju mer ljud det är desto mer strålning finns det.

bakgrundsstrålning - Bakgrundsstrålning finns överallt kan man nästan säga, den finns i marken, i byggmaterial och i rymden. Den är kvar efter Big Bang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar