fredag 10 oktober 2014

Riksdagshuset i Berlin brinner - ej klar!

År 1933 den 27 februari brann det i Berlins riksdagshus. En ung man från Holland vid namn Marinus van der Lubbe hittade man inuti byggnaden, eftersom han tidigare hade varit medlem i ett kommunistparti och sågs som efterbliven och sinnesförvirrad blev han gripen. Hitler anklagade ju självklart kommunisterna direkt, och hävdade att de försökte ta över makten genom att skapa kaos. Lubbe dömdes senare till döden.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagshusbranden
http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/nazityskland-1933-1939/riksdagshusbranden-i-berlin


Jag tycker att själva händelsen är hemsk i sig, men även allt som Hitler gjorde. Just denna händelsen, att Hitler det första han gör är att anklaga en kommunist när riksdagshuset brunnit ner. Visst, det kanske var en kommunist som hade anlagt branden. Men det är ju inte därför han anklagar en kommunist, han anklagar en kommunist helt enkelt för att de tycker och tänker tvärtemot vad han gör. Också för att han är så himla maktgalen så att han gör allt för att kommunisterna ska fråntas makten, och det värsta är att han lyckas. Allt återkommer ju till att Hitler är en oerhört maktgalen människa, det märker man inte bara genom att han vill ha makten över Tyskland. Man märker det i kriget, när han hittar en hund och även med hans systerdotter och Eva Braun som tillkommer i hans liv efter systerdotterns död. Han är en man som vill ha kontroll och makt över allting. Det värsta tycker jag att folk går på honom, går på det han säger och det han håller tal om. För det var även så att Hitler var en smart man, han visste vad han pratade om och han visste hur han skulle få folk att tro på honom. Han fick dem att känna sig speciella och utvalda. Och för att komma tillbaka till just denna händelsen med branden så var han smart även där, han tänkte snabbt och utnyttjade situationen för att kunna klandra kommunisterna. Hitler var alltså en smart, vältalig och en man som man lätt trodde på. Men han var alltifrån mänsklig.

 Jag tror dock att om detta skulle ha hänt någon annanstans så skulle det inte alls sätt likadant ut, just det att Hitler gav skulden till kommunisterna. Eftersom Hitler gjorde allt för att komma till makten, och få bort judarna. I dagens samhälle kan man nästan jämföra det lite med Sverigedemokraterna, vi får ofta höra från till exempel Jimmie Åkesson att det är invandrarnas fel. Precis som Hitler gjorde när det brann i riksdagshuset, han skyllde på kommunisterna. Och på det sättet så kom Hitler till makten, han såg det som bra propaganda att skylla på kommunisterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar