fredag 17 oktober 2014

Hitlers väg till makten - ej klar!



År 1908 reste Adolf Hitler till Wien för att studera vid en konstskola, då var Hitler en helt vanlig man som tyckte om att måla. Han hade drömmar om att bli målare eller konstnär, men han misslyckades och nöjde sig med att måla vykort och arbeta med andra tillfälliga jobb. Ett antal år senare, år 1914, utbröt första världskriget, och Hitler anmälde sig frivilligt till den tyska armén. Under tiden som soldat var han inte omtyckt av sina kamrater, men han trivdes ändå med soldatlivet. Han blev t ex befordrad till korpral och fick medaljer.

Tysklands sammanbrott år 1918 tyckte Hitler var en katastrof. Han klandrade judarna och politikerna för att dom inte vann kriget, och att dom hade förråt fosterlandet. Detta kallas för dolkstötslegenden.
Året därpå gick han med i ett politiskt parti vid namn nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet, det brukade dock kallas för nazistpartiet. Adolf Hitler blev deras partiledare.
År 1923 försökte Hitler med en kupp i München, men han misslyckades. Han dömdes därför till fem års fängelse för högförräderi, men tiden i fängelset ägnade han till att skriva en bok. En självbiografi, Mein Kamph, vilket betyder Min kamp. I sin  bok skyllde han allt negativt på judendomen, eftersom en stor del an hans politik var att utrota judarna.
1930 talet kan man säga var då Hitler och Nazisterna kom till makten, Hitler utgav sig till någon som skulle kunna lösa Tysklands ekonomiska kris. Han gav dem hopp, han använde sig av våld men också list för att komma till makten.

Året var 1932 och arbetslösheten var större än någonsin, enbart i Tyskland gick det 6 miljoner arbetslösa. Hitler hade ett budskap, och det var att det var judarnas fel att så många hederliga tyskar gick arbetslösa. Eftersom den tyska befolkningen letade efter en syndabock, så hade dom lätt för att tro på Hitlers budskap. Samma år fick Hitler och hans parti fler än 13 miljoner röster, och var nu landets tredje största parti. Året därpå, den 30 januari utnämndes Hitler till rikskansler, alltså chef för den tyska regeringen.
http://1900talet.blogspot.se/2013/09/mellankrigs-tiden.html

Eget resonemang:
Adolf Hitler var en smart och målmedveten man, han visste vad han pratade om och han fick andra att tro på det också.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar