fredag 14 februari 2014

liknelser och metaforer - övning 5 och 7

Liknelser - övning 5


Jag och min kompis hade planerat denna festen länge, och vi hade planerat allt så väl. Men något hade gått fel, Emma min kompis var arg som ett bi. Jag hade ingen aning vad som hade hänt, så jag frågade henne.
- Vad har hänt Emma?
Hon var tyst, tyst som en mus. Jag frågade igen men hon vägrade att svara, jag tjatade och tjatade. Men hon var envis som en åsna, hon vägrade att berätta.
- Okej visst, berätta inte då! Sa jag, sur som en citron.
Senare fick jag lite dåligt samvete, att jag hade brusat upp och blivit så sur. Men hon sa att hon förstod och allt var lugnt några minuter efter. Det är precis det som är så bra med mig och Emma, vi kan vara sura på varandra men bara en liten stund efter löser vi det och är båda två lika glada som en lärka.
- Ska vi börja fixa i ordning? Frågade Emma
Ja, det kan vi! Jag måste bara äta först, jag är hungrig som en varg.
Vi gick ner för trappan och öppnade kylskåpet, vi tog allt som vi kunde se nästan och åt tills vi blev så mätta så att nästan byxorna sprack.
Vi hade redan ställt i ordning allt inför festen, och bjudit in allt folk. Snart kommer de.
- Shit, jag har inte bytt om! Utbrast Emma.
Snabb som vinden sprang hon uppför trappan igen, slängde på sig kläderna och sminkade sig.
Nu ringde det på klockan, de första gästerna hade kommit, virriga som hönor sprang dom runt i lägenheten för att ställa i ordning de sista grejerna och fixa musiken.
Emma gick för att öppna dörren och det strömmade in massa goda vänner, och festen har börjat.



Liknelser - övning 7

Plötsligt hördes en smäll och sedan blev det svart som natten. Jag vaknade efter en stund, och hann se lite utav omgivningen men sedan slocknade jag igen. Jag hade sett att jag låg inne i ett av frysrummen inuti ett varuhus, jag vaknade till igen av att någon hällde en spann med iskallt vatten över mig. Jag vaknade till med ett ryck. Jag hade ingen aning om vad som hade hänt, jag kom bara ihåg att det helt plötsligt hade blivit helt svart. Sen minns jag inget mer. Jag var hungrig som en flodhäst, och jag ville bara ha något att äta. De två män som stod bredvid mig när jag kollade upp var stora och biffiga, men det stod också en kvinna där bredvid. Hon var lång och smal, hade ett vackert utseende med läppar röda som rosor. Jag försökte att få sagt något, försökte att kommunicera. Men inte ett ljud kom ur min mun, jag var tyst som en postlåda. 
En av de två männen började prata istället. Han sa att dom var inlåsta i frysrummet, alla fyra. Och att dom var tvungna att hitta en väg ut. Jag försökte att resa mig och ställa mig på mina fötter, men det gick inte. De saker som brukade vara lika lätt som att andas verkade nu hur svårt som helst, men efter ett tag kom jag upp på mina fötter till slut. Jag kände mig långsam som en sengångare när jag försökte ta några steg, jag var la antagligen helt omtumlad av händelsen. Min fötter kändes tunga som ett flygplan, men jag tog mig fram så att jag kunde samtala med männen och kvinnan som hade stått bredvid mig när jag vaknade. Den ena av de två männen såg sur ut, sur som en sur karamell. Men den andra, han var glad, glad som en lärka. Kvinnan såg rädd ut, och om jag ska vara ärlig så var jag det också. Vad hade hänt oss? Varför var just vi fyra inlåsta i ett frysrum i ett varuhus? Det undrade så klart alla fyra, men en sak var säker. Vi var tvungna att ta oss ut snart, annars kommer vi dö av svält, eller också att vi fryser ihjäl. 
Skulle mitt liv sluta så här? Är det här ödet? Nej, jag ska ta mig ut ur det här rummet på ett eller annat sätt. Där fanns en dörr, gjord av stål och lika stor som en stor bred ladugårdsvägg. Den gick inte att rubba, det var något som tog emot på andra sidan. Men där fanns ett litet fönster längst upp på väggen i ett hörn, och jag tänkte att kanske kvinnan kunde ta sig ut eftersom hon verkade lätt, lätt som vinden. Jag kände mig klok som en lärare och delade genast av mig av iden till de andra som också var inlåsta. Vi började genast stapla lådor och annat bröte nedanför, så att vi kunde nå upp till fönstret. En utav männen gick upp först och skog sönder rutan, den gick i tusen bitar. Kvinnan klättrade sedan upp och klättrade ut, det var högt att hoppa ner men det gick. Hon hoppade, och sedan var det näste man till rakning. Jag hoppade ut, och sen följdes jag av det två männen som jag misstog var bröder eftersom dom var oerhört lika. Dom hoppade ner till marken, och alla kände sig fria som fjärrilar igen.

Metaforer - övning 4




reading books

I'm going too continue reading books, because i't especially good for you'r vocabulary, which I would like to develop. I don't think I need someone to help me because I think I have a quite good drive too become better at english myself. So i'm going to continue reading books at home.

torsdag 13 februari 2014

De Olympiska Sommarspelen i Berlin 1936

Många gånger har de Olympiska Spelen utnyttjats för politiska manifestationer. År 1936 var en utav dessa gånger, i Berlin blev de Olympiska Spelen en monumental uppvisning av nazisterna och deras ledare Adolf Hitler.

"Achtung skrek en fruktansvärd högtalarröst ut över stadion, och det blev dödstyst... Och då, i den breda östra trappan kommer den bruna gestalten med den välkända kröken på armen och följd av sin stora stab. Ett brusande heilrop går över läktarna, och hela stadion blir som en enda jättelik igelkott av utsträckta armar"

Såhär beskriver Barbro Alving invigningen av de Olympiska Spelen i Berlin den 1 augusti 1936 för dagens nyheter. Detta OS betraktas som den största politiska manifestation i OS-historien.



De Olympiska Spelen i Berlin var de elfte olympiska sommarspelen. Spelen var ett unikt arrangemang på många olika sätt och vis och många idrottsmän, åskådare och journalister sände hem positiva rapporter. Trots att det verkade som ett bra arrangemang och många tyckte om det, så får vi inte glömma att det var en manifestation för Hitler och nazismen. Detta var en triumf för Adolf Hitler. 

Många traditioner kommer ifrån de Olympiska Spelen i Berlin, t ex OS-facklan. Det var Carl Diem som kom på detta, att bära facklan från Olympia i Grekland till den plats där spelen ska äga rum. Diem satt i den olympiska komittén, och framförde då denna idé. Nationalsocialisterna som ofta anordnade fackeltåg vid marscher och massmöten tyckte om idén, och fackelloppet är nu en del av de Olympiska Spelens traditioner. 

Tysklands främsta idrottare på den tiden var Lutz Lang, men den mest överlägset kända idrottare i världen var Jesse Owens - en afroamerikan, och därför enligt den nazistiska ideologin mycket sämre än de tävlande i det tyska laget. 
Owen vann fyra guldmedaljer, i 100 m, 200 m, längdhopp och 4 x 100 meter stafett. Han slog 11 Os-reckord och besegrade även Lutz Lang i en längdhoppsfinal. Men Hitler vägrade att hänga en enda guldmedalj runt Owens hals, eller de andra afroamerikaner som också vann guld. Just bara för att de var afroamerikaner.

"Amerikanerna borde skämmas, att låta negrer vinna sina medaljer för dem. Jag ska inte skaka hand med denna neger ....... tror du verkligen att jag kommer att tillåta mig själv att bli fotograferade skakar hand med en neger? "

Detta sägs det att Hitler har sagt när Owen vann guld i 100 m. 


onsdag 12 februari 2014

styrkätreäningsprogram

1. flugan - axlar/rygg
2. vindrutetorkaren - mage/lår
3. dips - triceps
4. tå och häl - vader
5. plankmatchen - mage/armar
6. knäböj - lår/rumpa
7. armhävningar - biceps/axlar
8. situps - mage
9. gummiband - biceps
10. skulderblad push up - skulderblad




1. flugan - lägg dig ner platt på mage och sträck ut armarna åt vardera håll. Lyft upp bröstkorg och armar ca 15-20 cm. Rör armarna upp och ner i en flaxande rörelse, det ska ungefär se ut som att du flyger. Flaxa med armarna in till mitten och sedan ut igen. Sänk sedan ner bröstkorgen, vila några sekunder och upprepa denna övning.
2. vindrutetorkaren - lägg dig på rygg och ta tag i en kompis vader (kompisen ska stå upp). Ligg med ditt huvud ungefär mellan personens fötter. Sträck sedan upp benen mot taket och låt kompisen ta tag i dina fötter. Hon/Han ska sedan putta dina fötter mot sidan, först höger sen vänster. Du ska inte låta dina ben nudda marken. När benen är tillräckligt nära marken lyfter du upp dem (fortfarande utsträckta). Gör 10-15 st, byta sen plats med din kompis.
3. dips - 
Använd dig av en bänk
4. tå och häl - 
5. plankmatchen - 
6. knäböj - 
7. armhävningar - 
8. situps - 
9. gummiband - 
10. skulderblad push up - 

Konvertering till buddismen - ej klar!

"Mitt namn är Beatrice Hämberg, en helt vanlig svensk, lever ett helt normalt liv, med min familj i ett helt vanligt hus. Jag går till kyrkan varje söndag på gudstjänst med mina barn. Jag vet egentligen inte varför jag går till kyrkan, eller varför jag tror på Gud. Jag antar att det kommer från mamma och pappa, det bara är så, att man går till kyrkan, som man alltid gjort. Och jag kommer föra vidare det till mina barn, det är så det ska vara. Men på sista tiden har jag börjat tänka, jag vet inte varför jag ber till Gud, tror jag ens på honom? Eller är det bara så att jag har fått det inpräntat i hjärnan? Jag har börjat tänka, ska det vara så här? Nej, jag har bestämt mig för att konvertera. Buddism kanske, eller hinduism? Jag vet inte, jag vet inte mycket om de olika religionerna. Men jag vill ha lite förändring i mitt liv.

Jag har bestämt mig, Buddism blir det. Eller kanske borde jag bli ateist? Jag vet inte vad jag ska göra, jag vill bara hitta mig själv. I alla fall så blev jag blev så fascinerad av deras religion förra året när jag var på en resa i Thailand med min familj, jag hoppas bara att dom vill hänga på. Kanske måste jag lära mig mer om religionerna först? Jag har i alla fall valt att konvertera, jag känner mig så fängslad inom kristendomens tro."


Dessa ord skrev Beatrice i sin dagbok när hon var ungefär 25 år gammal, det var hennes första ord i hennes dagbok. Detta var början på hennes äventyr.

Hennes nya äventyr var att konvertera till buddismen. Vare sig hon får sin familj med sig eller inte. Hon hade funderat på att kanske bli asket, att leva väldigt enkelt och bara hitta sig själv helt enkelt. Det var ju trots allt det hon ville. Eller kanske ville hon bli arhat, att slippa återfödas och nå nirvana. Att slippa allt lidande. Allt var så nytt, så spännande för henne. Hon visste helt enkelt inte.

Beatrice gick till vardagsrummet för att prata med sin man.
- David, jag skulle vilja prata om en sak med dig. Vad säger du om att konvertera till buddismen?
I chock svarade David att han inte visste vad han skulle säga. Och hon förstod honom, hon hade blivit lika chockad själv.
- Eh Beatrice, är du verkligen säker på att du vill göra detta?
- Ja, helt hundra.
- Okej, du vet att jag gör allt för dig. Självklart väljer jag att konvertera då också.
Beatrices ansikte sken upp, ett stort leende dök upp på hennes läppar.

Hon var så glad över att hon skulle göra detta, och tillsammans med sin familj gör det hela bara mycket bättre.


Anteckningar om rymd i våran vardag

Hälsa

Upptäckt av camcerceller
Satellitutrustning baserad på mikrovågor har länge använts för att kunna skapa kortsiktiga väderprognoser, den används också för att studera klimat och ozonförändringar. Denna teknik används nu också för att upptäcka cancerceller tidigt, så att man snabbare kan få reda på att någon har cancer.

Bättre bild med rymdteknik
Inom jordobservationen används flertal olika tekniker, dessa används nu också inom medicinen för avbildning. Detta gäller både för behandling och forskning.



Miljö och klimat

Hjälporganisatioer
Mer och mer internationella organisationer tar hjälp av satelliter för att hjälpa och stödja bönder i utvecklingsländer. Med hjälp av satelliterna kan man lättare se nedgångar och efterföljande matbrist.

Algblomningar







Anteckningarna:

Muna: Fjärranalyssatelliter, de kan avläsa förändringar i jordens yta. Bland annat kan den hjälpa till när en tsunami inträffar, den kan förutspå när det ska hända och då kan man förvarna folk. En satellit som heter Kopernikus hjälpte till när det inträffade en översvämning i Småland.
Satellitsystem för trängselskatt, genom satelliter kan man regristera alla bilar men hjälp av en dator som sitter i bilens vindruta. Detta kan man se i framtiden användas istället för vägtull.

Matina: Prognostisera vädret, vi har olika satelliter som fungerar för olika saker. De vanligaste är till väder, tv och klimat. Sverige brukar vanligtvis gå efter SMHI för att se vädret, och SMHI använder sig av en satellit som heter EUMTSAT. Hela Europa får även sina väderprognoser från samma satellit.
            
 

tisdag 11 februari 2014

Frågor, påståenden och begrepp - ej klar! (teknik)

1. Hur tar sig en raket ut i rymden?
Svar: Raketer drivs av flytande väte och syre för att kunna nå de hastigheter som krävs för att övervinna jordens gravitation. När farkosten har nått en höjd av 48 km och en hastighet på 4650 km/h så släpper den sina första tankar, efter 8 minuter släpper dom den andra tanken. Då är farkosten uppe i en hastighet på 27000 km/h och har nått 130 km. Dessa tankar som farkosten släpper brinner sedan upp.

2. Varför måste en raket nå en så hög hastighet redan någon minut efter start?
Svar: För att den ska kunna övervinna jordens gravitation, om den inte hade nått så hög hastighet så skulle den inte kunna lyfta och övervinna gravitationen.

3. Varför används flytande bränsle?
Svar: För att man ska kunna styra det exakt, man kan styra bränsleflödet med hjälp av kranar. Den är också inte lika flamfarlig, dem tänder alltså inte eld lika enkelt.

4. Vad är en sond?
Svar: Man kan säga att det är en sorts obemannad farkost som man skickar ut längre sträckor för att ta kort och studera himlakroppar osv. När man skickar iväg den, är den faktisk död. Man kan ställa in den på en tid som den ska komma igång, alltså om du vill att den ska starta igång efter några år när den t ex har kommit fram till Jupiter eller någon annan planet, så ställer du in den på det.

5. Vad är en satellit?
Svar: En satellit har en omloppsbana runt jorden för att radio och telekommunikationen ska kunna fungera, den mäter också väder.

6. Vad är en kapsel?
Svar: 

Magic - South Africa Now, ej klar!

067

1. The Cape of Good Hope, which was given its name by seafarers on their way to India 
2. Blacks were forced to move out of white-only areas and love in the so-called shanty towns which grew up outside Cape Town and the other cities.
3. Cape Town is a city of approximately 3 million inhabitants. 
4. The apartheid system was introduced in South Africa in 1948
5. It is situated on the coast at the foot of a 1000-meter high mountain - Table Mountain.
6. Outside 

Planering - träslöjd

Lektion1. Denna lektionen skissade jag hur jag ska göra locket och själva lådan. Och mer hann jag inte med.

Skiss på locket 

Bild på siluetten jag ska ha på locket

Skiss på själva lådan

Jag ska göra en låda med ett lock som har en siluett av en volleyboll, sättet jag kopplar volleybollen till ämnet är att volleyboll är liksom min värld, mitt universum. 

Lektoin2. Den här lektionen började jag såga ut delarna till min låda, och blev helt färdig med det.

Lektion3.  Denna lektionen valde jag mina fanér, jag valde då två stycken färger, en mörkare och en ljusare. Sen satte jag dessa två fanér mellan två plywood skivor och limmade på bilden på volleybollen på skivan.

Lektion4. Denna lektionen började jag såga ut volleybollen. När jag var färdig var jag inte riktigt nöjd eftersom den runda formen inte riktigt blev rund och jag var helt enkelt inte nöjd.

Lektion5. Den här lektionen letade jag upp en ny bild eftersom jag bara hade haft två fanér till min förra volleyboll, så jag var tvungen att göra om det. Gör om, gör rätt! Eftersom mina delar till lådan har försvunnit, så kunde jag jag inte fortsätta med den. 

Lektion6. Denna lektionen började jag med den nya volleybollen. Jag valde tre nya fanér och satte sen dom mellan två plywood skivor. Sen limmade jag på den nya bilden på volleybollen på skivan. Och sen började jag såga. 

Lektion7. Denna lektionen sågade jag färdigt alla bitarna på den nya volleybollen, denna gången blev det bättre och jag var nöjd. Sen började jag plocka ut alla fanér och sätta ihop dom igen, så att det blev olika färger på dom olika bitarna. Sen tejpade jag ihop alla bitar med bakgrunden.

Hittills har jag kommit så långt så att jag har limmat ihop mina fanér och tagit bort tejpen som sitter kvar, jag blev nöjd med själva volleybollen och tror att det kommer bli bra när det är färdigt. Eftersom det är så dålig ordning i skåpet där alla ens material och grejer ligger så har jag inte kunnat göra färdigt min låda, för att efter bara en lektion så var den borta dagen efter. Så jag antar att jag får göra en ny skiss och låda. 

Jag kunde ha jobbat mer på min fanér, och sågat noggrannare. Jag kunde också ha jobbat lite effektivare, fast i och för sig så behöver nästan alla det eftersom vi har så lite tid på oss att bli färdiga. 

Det är lite roligt när man använder sig av fanér eftersom det blir olika färger och det blir då lite roligare än bara en vanlig tavla t ex. Det var också ganska roligt att använda sig av fanér i sitt arbete. 







måndag 10 februari 2014

Galileo Galiei - världsbilder

Det som orsakade konflikt mellan Galileo Galilei var att han hade en annan teori än kyrkan. Galileo hade hört talats om en kikare som en holländare hade byggt, han tänkte själv ut hur den var uppbyggd och byggde en egen, starkare kikare. Med hjälp av denna upptäckte han kratrar, solfläckarna och Jupiters månar. Dessa upptäckter stödde en annans man teorier, Kopernikus. Galileo anslöt sig till dessa teorier. De här teorierna gick ut på att solen ligger i centrum och inte jorden, vilket kyrkan inte trodde. Kyrkan hade så stor makt förr i tiden, men Galileo trotsade ändå dem. Han kom till dem och sa att han hade bevis för deras teorier. Och detta tyckte den katolska kyrkan så klart inte om, han utmanade Bibeln ansåg de mäktiga kyrkoledarna. Kyrkan tyckte helt tvärtemot dessa två vetenskapsmän, dom trodde att jorden stod i centrum och att solen roterade runt oss.

1632 skrev han en bok som kallades för "Dialog om de två stora världssystemen". Detta ledde till att han blev dömd och ställdes inför en kyrklig domstol. Ett år senare förklarades han skyldig. Dom tvingade då honom att läsa upp en färdigskriven bön där han bad om förlåtelse, och han lovade också att han aldrig mer skulle lära ut om sina teorier.



Ptolemaios - geocentrisk världsbild 100 år e.Kr
Nicolas Kopernikus - 1500tal, bok, heliocentrisk världsbild
Galileo Galilei - kikare/teleskop, kyrkan, stärkte Kopernikus ide
Tycho Brahe - planeternas banor
Kepler - Tycho Brahes lärling
Isac Newton - upptäckte gravitationen

söndag 9 februari 2014

Friluftsliv - kläder efter väder

Del ett - Planeringen  

strumpor, skidstrumpor - ull
sport-bh - syntet
underställ - polyester
långärmad tröja - ull
tjockare långärmad tröja - ull
skidjacka - polyester
skidbyxor - polyester

Jag använder många lager eftersom jag alltid vill hålla mig så varm och torr som möjligt när jag åker skidor, luften som samlas mellan de olika lagerna värmer och isolerar. Då är det också lättare att anpassa kläderna efter det vädret som är ute, är det kallare så kan man ta med någon extra tröja eller några extra brallor, och om det är varmare så kan man ta av sig något lager.

Just den här veckan var det inte så kallt, så jag hade inte med mig något extra. Men om det skulle vara så, så kan man ju ta sig lätt till stugan med hjälp av skidorna. De material som jag hade kändes bra. Jag använde inga kläder med bomull eftersom det materialet kyler kroppen när det är blött, och det torkar väldigt långsamt.


Del två - utvärderingen 

Jag tycker att jag hade rätt klädesplagg med mig, det kändes bra och jag frös inte en enda dag i veckan. Bra antal med kläder hade jag också, jag hade så det räcker. Men också såpass mycket så att jag kunde ta på mig mer om jag skulle frysa någon dag. 

Jag blev faktiskt aldrig för kall, men om jag skulle ha blivit det eller om jag tänkte att idag kanske det skulle kunna vara lite kallare så tog jag helt enkelt med mig extra kläder i en ryggsäck eller liknande. Eller så åkte jag bara tillbaka till stugan för att ta på mig ett extra lager, sen ut i backarna igen. 
Om jag skulle bli för varm tog jag av mig något lager.

Jag tycker att jag förberedde mig ganska så väl, gott med klädesplagg med mig och bra material som håller värme. Agerat annorlunda på plats vet jag inte om jag skulle kunna ha gjort, jag var varken för kall eller för varm. Det kan kanske bero på att jag har varit i fjällen sen barnsben och därför vet jag lite vad jag ska ha på mig och inte, men det kändes bra och jag frös inte eller blev för varm. Jag hade en helt underbar vecka.

fredag 7 februari 2014

En stjärnas livscykel



En liten stjärna


En stjärna föds i ett gasmoln som kallas för nebulosa, nebulosan består mestadels av väte och helium. Dessa moln kan ge upphov till hundratals nya stjärnor. I molnets mitt är det flera miljoner grader varmt, värmen gör så att gravitationen blir tyngre. Klotet och massan som finns inuti blir då mycket mer packat och då uppstår fusionskraften. Tillslut blir klotet så varmt att det exploderar, och då födds en helt ny stjärna.

Stjärnan brinner hela tiden. I rymden finns det inget syre och då kan inte stjärnan brinna som en vanlig eld, stjärnan använder sig istället av atomerna som finns i rymden. Dessa atomer smälter samman och utgör väldigt mycket energi. Det väte som finns i molnet gör så att stjärnan fortsätter att brinna. Och det ljus som vi från jorden ser, det är fusionen som skickar ut strålning från stjärnan.

När all väte är borta och det bara finns helium kvar, så slutar ju så klart stjärnan att brinna. På grund av fusionskraften så blir heliumet sen kol. Gasen som uppstår gör så att stjärnan börjar att expandera och blir då till en så kallad röd jätte. När stjärnan blir till en röd jätte så sjunker temperaturen till mycket svalare än innan.

Nu har nästan all väte, helium och kol brunnit upp och den röda jätten blir bara mindre och mindre, och blir till slut en vit dvärg. Denna lilla stjärna som är kvar är det sista av den energi som finns kvar av den röda jätten.

När all energi är borta så är det enda som finns kvar av stjärnan en svart dvärg.


En stor stjärna 

Den stora stjärnan har nästan samma livscykel som en liten, skillnaden är att när den har varit en röd jätte och brunnit klart så exploderar den. Det kallas då för supernova. I denna explosionen så bildas alla grundämnena. 
En supernova kan sända ut extremt mycket ljus, mer än vad en galax på hundramiljarder stjärnor gör.
Nu kan den stora stjärnan välja två alternativ, men det beror förstås på om det är en stor stjärna eller en megastor stjärna. Om det är en stor stjärna så går den från att vara en supernova till ett svart hål, ett  svart hål innebär att tyngdkraften är såpass stor att den slukar allt som är i sin närhet.
Om det är en megastor stjärna så går den från att vara en supernova till en neutronstjärna. En neutronstjärna består endast av neutroner, som man kanske hör på namnet. Och detta beror på att alla atomer har kollapsat och blivit mycket mindre. 
Efter detta stadiet går en megastor stjärna till att bli en pulsar som roterar.