onsdag 12 februari 2014

Anteckningar om rymd i våran vardag

Hälsa

Upptäckt av camcerceller
Satellitutrustning baserad på mikrovågor har länge använts för att kunna skapa kortsiktiga väderprognoser, den används också för att studera klimat och ozonförändringar. Denna teknik används nu också för att upptäcka cancerceller tidigt, så att man snabbare kan få reda på att någon har cancer.

Bättre bild med rymdteknik
Inom jordobservationen används flertal olika tekniker, dessa används nu också inom medicinen för avbildning. Detta gäller både för behandling och forskning.



Miljö och klimat

Hjälporganisatioer
Mer och mer internationella organisationer tar hjälp av satelliter för att hjälpa och stödja bönder i utvecklingsländer. Med hjälp av satelliterna kan man lättare se nedgångar och efterföljande matbrist.

Algblomningar







Anteckningarna:

Muna: Fjärranalyssatelliter, de kan avläsa förändringar i jordens yta. Bland annat kan den hjälpa till när en tsunami inträffar, den kan förutspå när det ska hända och då kan man förvarna folk. En satellit som heter Kopernikus hjälpte till när det inträffade en översvämning i Småland.
Satellitsystem för trängselskatt, genom satelliter kan man regristera alla bilar men hjälp av en dator som sitter i bilens vindruta. Detta kan man se i framtiden användas istället för vägtull.

Matina: Prognostisera vädret, vi har olika satelliter som fungerar för olika saker. De vanligaste är till väder, tv och klimat. Sverige brukar vanligtvis gå efter SMHI för att se vädret, och SMHI använder sig av en satellit som heter EUMTSAT. Hela Europa får även sina väderprognoser från samma satellit.
            
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar