fredag 7 februari 2014

En stjärnas livscykel



En liten stjärna


En stjärna föds i ett gasmoln som kallas för nebulosa, nebulosan består mestadels av väte och helium. Dessa moln kan ge upphov till hundratals nya stjärnor. I molnets mitt är det flera miljoner grader varmt, värmen gör så att gravitationen blir tyngre. Klotet och massan som finns inuti blir då mycket mer packat och då uppstår fusionskraften. Tillslut blir klotet så varmt att det exploderar, och då födds en helt ny stjärna.

Stjärnan brinner hela tiden. I rymden finns det inget syre och då kan inte stjärnan brinna som en vanlig eld, stjärnan använder sig istället av atomerna som finns i rymden. Dessa atomer smälter samman och utgör väldigt mycket energi. Det väte som finns i molnet gör så att stjärnan fortsätter att brinna. Och det ljus som vi från jorden ser, det är fusionen som skickar ut strålning från stjärnan.

När all väte är borta och det bara finns helium kvar, så slutar ju så klart stjärnan att brinna. På grund av fusionskraften så blir heliumet sen kol. Gasen som uppstår gör så att stjärnan börjar att expandera och blir då till en så kallad röd jätte. När stjärnan blir till en röd jätte så sjunker temperaturen till mycket svalare än innan.

Nu har nästan all väte, helium och kol brunnit upp och den röda jätten blir bara mindre och mindre, och blir till slut en vit dvärg. Denna lilla stjärna som är kvar är det sista av den energi som finns kvar av den röda jätten.

När all energi är borta så är det enda som finns kvar av stjärnan en svart dvärg.


En stor stjärna 

Den stora stjärnan har nästan samma livscykel som en liten, skillnaden är att när den har varit en röd jätte och brunnit klart så exploderar den. Det kallas då för supernova. I denna explosionen så bildas alla grundämnena. 
En supernova kan sända ut extremt mycket ljus, mer än vad en galax på hundramiljarder stjärnor gör.
Nu kan den stora stjärnan välja två alternativ, men det beror förstås på om det är en stor stjärna eller en megastor stjärna. Om det är en stor stjärna så går den från att vara en supernova till ett svart hål, ett  svart hål innebär att tyngdkraften är såpass stor att den slukar allt som är i sin närhet.
Om det är en megastor stjärna så går den från att vara en supernova till en neutronstjärna. En neutronstjärna består endast av neutroner, som man kanske hör på namnet. Och detta beror på att alla atomer har kollapsat och blivit mycket mindre. 
Efter detta stadiet går en megastor stjärna till att bli en pulsar som roterar.








1 kommentar: