torsdag 13 februari 2014

De Olympiska Sommarspelen i Berlin 1936

Många gånger har de Olympiska Spelen utnyttjats för politiska manifestationer. År 1936 var en utav dessa gånger, i Berlin blev de Olympiska Spelen en monumental uppvisning av nazisterna och deras ledare Adolf Hitler.

"Achtung skrek en fruktansvärd högtalarröst ut över stadion, och det blev dödstyst... Och då, i den breda östra trappan kommer den bruna gestalten med den välkända kröken på armen och följd av sin stora stab. Ett brusande heilrop går över läktarna, och hela stadion blir som en enda jättelik igelkott av utsträckta armar"

Såhär beskriver Barbro Alving invigningen av de Olympiska Spelen i Berlin den 1 augusti 1936 för dagens nyheter. Detta OS betraktas som den största politiska manifestation i OS-historien.



De Olympiska Spelen i Berlin var de elfte olympiska sommarspelen. Spelen var ett unikt arrangemang på många olika sätt och vis och många idrottsmän, åskådare och journalister sände hem positiva rapporter. Trots att det verkade som ett bra arrangemang och många tyckte om det, så får vi inte glömma att det var en manifestation för Hitler och nazismen. Detta var en triumf för Adolf Hitler. 

Många traditioner kommer ifrån de Olympiska Spelen i Berlin, t ex OS-facklan. Det var Carl Diem som kom på detta, att bära facklan från Olympia i Grekland till den plats där spelen ska äga rum. Diem satt i den olympiska komittén, och framförde då denna idé. Nationalsocialisterna som ofta anordnade fackeltåg vid marscher och massmöten tyckte om idén, och fackelloppet är nu en del av de Olympiska Spelens traditioner. 

Tysklands främsta idrottare på den tiden var Lutz Lang, men den mest överlägset kända idrottare i världen var Jesse Owens - en afroamerikan, och därför enligt den nazistiska ideologin mycket sämre än de tävlande i det tyska laget. 
Owen vann fyra guldmedaljer, i 100 m, 200 m, längdhopp och 4 x 100 meter stafett. Han slog 11 Os-reckord och besegrade även Lutz Lang i en längdhoppsfinal. Men Hitler vägrade att hänga en enda guldmedalj runt Owens hals, eller de andra afroamerikaner som också vann guld. Just bara för att de var afroamerikaner.

"Amerikanerna borde skämmas, att låta negrer vinna sina medaljer för dem. Jag ska inte skaka hand med denna neger ....... tror du verkligen att jag kommer att tillåta mig själv att bli fotograferade skakar hand med en neger? "

Detta sägs det att Hitler har sagt när Owen vann guld i 100 m. 


2 kommentarer:

  1. Du skriver riktigt bra, läsaren förstår verkligen vilket stort OS detta var. Du har fått med När Var och Hur. Jag saknar både eget resonemang och källor. Tänk på att ta med det nästa gång så blir detta en toppen text :)

    SvaraRadera
  2. Du har fått med när, var, hur och varför i din text. Även om du har glömt att ha med t.ex. åsikter, perspektivbyte, att jämföra och konsekvenser, så tyckte jag om texten och tyckte att du hade förklarat på ett mycket välutvecklat sätt. Tänk nu på att du måste ha med åsikter o.s.v. Du hade med några begrepp så det var bra. Mycket bra skrivet Bea! :D

    SvaraRadera