tisdag 11 februari 2014

Frågor, påståenden och begrepp - ej klar! (teknik)

1. Hur tar sig en raket ut i rymden?
Svar: Raketer drivs av flytande väte och syre för att kunna nå de hastigheter som krävs för att övervinna jordens gravitation. När farkosten har nått en höjd av 48 km och en hastighet på 4650 km/h så släpper den sina första tankar, efter 8 minuter släpper dom den andra tanken. Då är farkosten uppe i en hastighet på 27000 km/h och har nått 130 km. Dessa tankar som farkosten släpper brinner sedan upp.

2. Varför måste en raket nå en så hög hastighet redan någon minut efter start?
Svar: För att den ska kunna övervinna jordens gravitation, om den inte hade nått så hög hastighet så skulle den inte kunna lyfta och övervinna gravitationen.

3. Varför används flytande bränsle?
Svar: För att man ska kunna styra det exakt, man kan styra bränsleflödet med hjälp av kranar. Den är också inte lika flamfarlig, dem tänder alltså inte eld lika enkelt.

4. Vad är en sond?
Svar: Man kan säga att det är en sorts obemannad farkost som man skickar ut längre sträckor för att ta kort och studera himlakroppar osv. När man skickar iväg den, är den faktisk död. Man kan ställa in den på en tid som den ska komma igång, alltså om du vill att den ska starta igång efter några år när den t ex har kommit fram till Jupiter eller någon annan planet, så ställer du in den på det.

5. Vad är en satellit?
Svar: En satellit har en omloppsbana runt jorden för att radio och telekommunikationen ska kunna fungera, den mäter också väder.

6. Vad är en kapsel?
Svar: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar