tisdag 25 november 2014

Frågor om atomfysik

Vad är en atom?
- En atom är en slags byggsten, det är liksom atomer allt är uppbyggt på. Man trodde först att atomen var odelbar, men det visade sig sen att man kunde dela på en atom.

Vad är ett grundämne?
- Ett grundämne är ett ämne som bara innehåller atomer och samma antal protoner i atomkärnan, exempel på ett grundämne kan vara väte, syre, svavel och guld.

Ungefär hur många grundämnen finns det?
- Det finns 118 stycken grundämnen därav 94 utav dessa är naturliga.

Vilka är det tre ”byggstenarna” som tillsammans bildar atomer av olika slag?
- De tre byggstenarna är elektroner, neutroner och protoner. 

Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen?
- Det finns tre olika laddningar, neutrala, positiva och negativa. Neutrala tillhör neutroner, positiva till protoner och negativa tillhör elektroner.

Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av …
- En atomkärna består av neutroner och protoner. Tillsammans med elektroner så bildar det sen en atom.

Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet?
- H, väte.

Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal, är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har?
- Det som avgör är vilket antal det finns utav neutroner, elektroner och protoner.

Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt?
- En isotop är som en mutation kan man säga, en annan version av ett vanligt grundämne. Vätets isotoper skiljer sig på det sättet att två isotoper är radioaktiva, en isotop består av betastrålning och en består utav Neutronemission. En utav isotoperna består utav en mer neutron. Isotop betyder att atomen eller ämnet består av antingen några fler neutroner eller protoner eller att det saknas några.

Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det?
- Det innebär att ämnet är ostabilt, att det kan sönderfalla. Det är det som händer när är ämne är radioaktivt, att det faller sönder. När det faller sönder så skickar det iväg olika strålningar, strålningar som betastrålning, gammastrålning och alfastrålning.

Vad betyder ordet ”radio”?
- Radio som i radiofysik betyder all strålning som finns överallt i hela världen, kan vara allt från betastrålning till microvågstrålning. Det innebär allt som är radioaktivt

Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen?
- T ex cancerbehandlingar, röntgen osv.

Vad menas med bakgrundsstrålning?
- Det är en strålning som skapades när Big Bang uppstod och den strålningen finns kvar överallt fortfarande.

Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla?
- Väte, för att den kan inte bli något annat ämne eftersom det bara har proton.

Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk?
-Uran.

Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran?
- Anrikning, vilket betyder att man får ut mer utav ämnet.

Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige?
- Tre kärnkraftverk och tio reaktorer.

Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden?
- Det ska förvaras i stora tomrum nere i bergen.

Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik.
- Fission är när en atomkärna klyvs och fusion är när atomkärnor smälts samman.

fredag 21 november 2014

Orphan Black

Första avsnittet, 0.00 - 27.15
Orphan Black is about a girl who has a doppelganger. So in the first 27 minutes Sarah, who is the girl that everything is about, steps out of a train and in the next minute she sees a girl on the platform. She is approaching the girl slowly, when she is close enough the girl turns around and they now stand face to face. Sarah can see that they are very alike, it's just like she is standing in front of herself. And then suddenly, the girl turns around and jump right in front of the train. Sarah is of course very chocked, but she quickly put herself together and she sees the bag that the girl left on the platform. She steals it and run away. Then she is meeting up with an old friend and she is going trough her bag, she finds her wallet. The girls name is Beth Childs, and she got an idea. She is going to take Beth's personality,and steal her money.

onsdag 19 november 2014

Andra världskriget (minikurs)

1. Det var en pakt som Ryssland och Tyskland gjorde, vilket innebar att de två länderna hade ett löfte om att inte anfalla varandra. Pakten döptes efter de två utrikesministrarnas namn, Molotov - Ribbentrop. Denna pakten gjorde så att Hitler kunde vara lugn medan han tog över resten av Europa.

2. Det var det året då allting bröt ut, Tyskland anföll Polen och England och Frankrike förklarade krig mot Tyskland. Alltså började det andra världskriget.

3. År 1939 krävde Sovjetunionen några delar av Finland, man ville även bygga en flottbas vid den finska viken. Eftersom Finland inte ville gå med på detta så gick ryssarna över gränsen, utan någon krigsförklaring. Då hände något som man inte skulle tro, finska slog tillbaka hårt och det resulterade i stora förluster hos ryssarna. Men i längden kunde de inte stå emot de stora mäktiga ryssarna. Året därpå var Finland tvungna att sluta fred och det fick lämna ifrån sig den del som Sovjetunionen krävde 1939.

4. Det var då Tyskland anföll våra grannländer, Danmark och Norge. Danmark använde de som en leverantör av livsmedel och Norge som ett basområde för kriget mot Storbritanien, Danmark valde att ge upp direkt medan Norge kämpade länge och väl. Efter 62 dagar fick även de ge upp, kungafamiljen och Norges regering lyckades fly till England.

5.

6. Japan anföll flottbasen Pearl Harbor som ligger på Hawaii. Detta innebar att USA också kom med i kriget mot Tyskland och Japan.

7. Britter segrade över en armé som bestod utav tyskar och italienare år 1942, vid El Alamein i Egypten.
 I staden Stalingrad blev en hel tysk armé instängd och den 2 februari 1943 gav de upp, runt 200 000 tyskar stöp vilket innebar att Hitler inte kunde vinna kampen i öst och det var ett stort nederlag.

8. Hitlers personliga åsikter var att judarna var avskyvärda, de var inte luft värda och tyvärr så fick han resten av Tysklands befolkning med sig.

Genom tiderna har judarna alltid varit nazismens syndabockar för allt möjligt, fattigdom, krig, arbetslöshet och landsplågor. När Hitler kom till makten, det var då allt började på riktigt. Judar i offentlig tjänst skulle avskedas och nazisterna försökte att bojkota judisk läkartjänst, judiska affärsmän och judiska advokater så gott dom kunde. Året var 1933.
Två år senare kom Nürnbergslagarna till, vilket innebar att alla judar fick sina tyska medborgarskap bortrövade från dem. De hade alltså inga rättigheter kvar, de hade t ex ingen rösträtt. De fick inte längre undervisa som lärare i skolor, jobba på sjukhus eller bank och de fick inte gifta sig med en tysk eller ingå in någon facklig organisation.
År 1938 i november månad inträffade något som senare blev kallt för Kristallnatten. Det som hände under denna natten var att alla judiska butiker plundrades och man krossade deras skyltfönster, många synagogor sattes i brand och även många judar mördade. Man förde även ungefär 30 000 judar till koncentrationsläger.
Sen kom året då nazismen bestämde sig för att hela judendomen skulle utrotas. Man lyckades utrota ca 3 miljoner judar, då de flesta kom ifrån Polen, Tjeckoslovakien, Sovjetunionen och Rumänien. Året var 1942.

9. Det var dagen då Normandie blev invaderat, dagen var den 6 juni år 1944. 4 000 fartyg skeppade över ca 250 000 soldater inom loppet på ett dygn.

10. Adolf Hitler begick självmord den 30 april år 1945.

11.

Kärnvapen

1. Städerna ligger i Japan, Hiroshima ligger precis vid kusten och Nagasaki är en ö. Alltså är städerna kuststäder. Hiroshima var den första staden som blev bombad, anledningen kan vara att de hade ett bra militärt centrum. Därför ville USA bomba just den staden, kanske var det också för att de aldrig blivit bombade tidigare. Nagasaki blev också bombat, mest på grund av att de släppte bomben fel. Bomben skulle egentligen landa på staden Kokura.

2. a - Kärnvapen är ett vapen som är otroligt kraftfullt. Det finns två olika kärnreaktioner, fusion och fission. Det som händer är egentligen att det frigörs ofattbart stora mängder av energi.

b - Det som händer är att tunga atomer delar på sig, delningen kallas för fission. Det som händer då är att det frigörs jätte mycket energi.

3.

måndag 17 november 2014

fjärde riket sid. 345 - 393

Om man går i en klass, full av ungdomar, alla vill ha uppmärksamhet, all vill ha någon slags popularitet så blir man nått sätt blind. Man ser inte själv vad som händer i klassen t ex, det blir någon slags självklarhet. Om man får läsa en bok som handlar om precis detta så får man kanske en bild av hur det egentligen ser ut i verkligheten.

Det finns ju oftast någon som är mer populär än en annan och som man tror stormtrivs i sitsen att vara populär, men man ser i boken att även en populär person inte trivs i sin egna kropp. Jag tror också att det är så i verkligheten, att de populära personerna inte riktigt trivs i sin kropp och att vara populära.

fjärde riket sid. 330 - 345

För att hon antagligen inte mår särskilt bra, man ser liksom på bara texten att hon på något sätt dör inifrån. Att det är något som äter henne inifrån. Kanske är det något som hänt, eller så mår hon bara dåligt över sig själv. Jag tycker personligen att sådana saker är hemska, att en person ska må så dåligt att han/hon vill ta livet av sig. Något som man egentligen borde vara tacksam över, man borde vara glad för att ha fått ett liv. Men ändå finns det personer som varit med om saker, mobbning, diskriminering, eller bara att man inte trivs i sin egna kropp, så att man vill ta sitt liv.

fjärde riket sid. 315 - 330

Skolan behöver det
a-o             p        

fjärde riket sid. 300 - 315

Jag vet en person som är lite som Hedvig, kanske inte riktigt så extremt men ändå så märks det. Hen har liksom någon slags "makt" som hen alltid har haft, liksom medfött på något vis. Som sagt, det är inte så extremt som i boken, folk kan ju stå emot. Grejen är att egentligen så tycker inte många om hen, precis som jag tror att det är med Hedvig. Inte så många tycker om henne, det är bara för att hon är så populär. Hon är alltid i centrum, och alla vill han en liten del utav hennes rampljus.

fjärde riket sid. 285 - 300

Ett verb är något man gör och dess grundform är "att", då man ska kunna säga "att" före ordet.

Presens (att man gör någonting nu), imperfekt/preteritum (att något gjorde någonting då), perfekt (något man har gjort), pluskvamperfekt (att något hade gjort något), futurum (att man ska eller kommer att göra), konditionolais (att man skulle göra någonting)

Verbets tema former är finita och infinita.

Läsa:
att läsa
hon läste
hon har läst
hon hade läst
hon ska läsa
hon skulle läst

Tala:
att tala
han talade
han har talat
han hade talat
han ska tala
han skulle talat

Fråga:
att fråga
jag frågade
jag har frågat
jag hade frågat
jag ska fråga
jag skulle frågat

Ringa:
att ringa
hon ringde
hon har ringt
hon hade ringt
hon ska ringa
hon skulle ringt

Ler:
att le
han log
han har lett
han hade lett
han ska le
han skulle lett

fjärde riket sid. 270 - 285

Varför är du så besatt av att bli populär?

Denna frågan skulle jag vilja ställa Blenda eftersom det är det ena hon strävar efter, att bli populär. Att ha makt och att alla ska tycka om henne, hon vill med andra ord bli som Hedvig är. Hon tar Hitlers taktik, vilket jag tycker kan vara lite hemskt. Att en femtonårig tjej använder en diktators taktik för att bli populär.

fjärde riket sid. 255 - 270

Eftersom Blenda kommer in i klassen mitt i terminen så tror jag att det utspelar under några veckor, en halv termin kanske.

fjärde riket sid. 240 -255

Smink, Röstlåda, baseballjacka, talarpodium och bronsvalen

Smink, för att Hedvig är såpass besatt av att ha smink och alltid se perfekt ut, även om det bara är en falsk yta.

Baseballjacka, eftersom vi fick tanken av att alla killar går runt i baseballjacka.

Röstlåda, för man tänker ofta på den och Blenda vill ju verkligen att alla ska rösta på Kalle och Anja.

Talarpodium, för det hålls mycket tal.

Bronsvalen, eftersom de är "deras plats", där de alltid sitter och planerar.

fjärde riket sid. 225 - 240

Blenda, Penny och LSD höll ett tal. Talet handlade om Anja och Kalle. De tog upp alla bra saker med dom så att dom skulle få åla till Bryssel. Hedvig blev avundsjuk men alla andra hyllade dom.

fjärde riket sid. 210 - 225

Ja, den passar som högläsningsbok eftersom det är mycket dialoger men även mycket tankar osv. Den passar för alla nästan, eftersom det är mycket blandat. Så ja, jag tycker att den passar.

fredag 14 november 2014

Ryska revolutionen

Vid slutet av 1800-talet så började ett utav världens största länder att industrialiseras, Ryssland. Man satsade mycket på järnvägar, år 1914 fanns det 6100 mil järnvägar och år 1900 fanns det en befolkning på ungefär 111 miljoner.
 Stora grupper av denna befolkningen på 111 miljoner var missnöjda, bönderna ville ha mer jord och industriarbetarna krävde att få högre löner. På den tiden var det svårt att protestera i Ryssland, de som kritiserade Tsaren som styrde i landet då blev förföljda och skickades till Sibirien.

I början av 1900-talet var det många som arbetade för att få en förändring, bland annat socialisterna. En socialist vid namn Vladimir Lenin ansåg att en revolution krävdes för att det skulle bli ändring, det innebar att man skulle helt ta bort Tsaren, kyrkan och adeln. Alltså inga klasskillnader.

Efter 14 år började första världskriget, Ryssland gick i allians med Frankrike och England och gick in i kriget. Tre år senare när kriget fortfarande var igång, var det fullständig kaos i landet. Allt från att skörden slog fel till att svält uppstod, fler och fler blev missnöjda med Tsar Nikolaus regering. Den 2 mars 1917 blev pressen för hård och han insåg att han inte längre kunde styra landet, därför avgick han som diktator.

måndag 10 november 2014

1900-talets tekniksprång

T-forden:
Denna bil var den första bilen som någonsin skapades på ett löpande band. Detta innebar att man kunde göra mycket fler och sälja dem mycket billigare, vilket ledde till att fler köpte dem. Bilen är känd som "Bilen som satte världen på hjul". Anledningen till att allt detta uppstod var för att Henry Ford (mannen som skapade bilen) först och främst ville tjäna pengar, men han ville även få fler personer att köra bil.

Det sägs att det var Henry Ford som var den första som kom på den här tekniken med ett löpande band, vilket han till viss del var. Men det var egentligen så att löpande bandet kom till på grund av andras försök och innovationer. Ranson Eil Olds var den första som introducerade just denna tekniken inom bilindustrin, enligt Henry Ford var den svensken C.E. Johansson som gjorde allting möjligt.

Tack vare denna svenskens uppfinningar inom det mättekniska området var det möjligt att förverkliga ett löpande band och även utnyttja tekniken till max. Hög måttnoggranhet var en stor förutsättning till det löpande bandet inom bilindustrin.

I slutet av 1800-talet hade man en slag miljökris i New York, ju mer folk det blev desto mer hästskit blev det så klart. Snart om ingen ändring skedde så skulle det ligga ett lager av hästskit i staden, man visste inte om någon bra lösning till problemet dock. I början av 1900-talet började massproduktionen av personbilar, som blev lösningen till problemet med hästskiten. Denna lösningen gjorde det också möjligt för befolkningen i större städer som t ex Los Angeles att transportera sig billigt mellan bostad och arbete. Däremot för de mindre städerna i Europa var detta något mer problematiskt eftersom de inte var byggda för en ökad biltrafik, däremot när den billiga cykeln kom så blev det möjligt för de som tjänade en liten summa pengar att transportera sig enkelt.

Kulsprutan:
Det första världskriget är det första mekaniserande kriget, soldater möter många nya föremål men framförallt så möter de den förödande kulsprutan. Soldater hade aldrig mött något sådant förut så de ställde upp i bredd och under hotfulla och höga skrik sprang de för att möta sina motståndare men när de nu mötte kulsprutan resulterade allt i ett enda stort blodbad.
 Det tog väldigt stor tid för soldater att förstå följderna av detta vapen, då flera hundratals män fick mista sitt liv. Kulsprutan gjorde också så att man var tvungen att börja använda en så kallad skyttegrav, man grävde ett slags "dike" och där ifrån låg man gömd för att kunna skuta på sina motståndare.

Kulsprutan är egentligen en utvecklad version av enhetspatronen som man använde under mitten av 1800-talet, då var man tvungen att gå igenom ett par steg först innan man skulle kunna skuta iväg någon ammunition. Man var först tvungen att hälla i en drivladdning av krut sedan rullade man ner en kula och sedan det sista steget var att komprimera, vilket betyder att man "packar" laddningen med en laddstake. Enhetspatronen har också en mässingshylsa med en tändhatt i botten, när tändhatten utsätts för ett slag så tänder den på laddningen som sedan exploderar och i sin tur sen frigör projektilen.

En av de första kulsprutorna uppfanns av Richard Gatling i början av 1860-talet, i början av 1900-talet kunde man utveckla kullsprutan till helautomatiska.

Radio:
I slutet av 1800-talet började man tänka på tanken att kunna skicka och sända trådlösa meddelanden, då det visade sig vara teoretiskt möjligt kunde man sätta dessa tankar i handling.

En man vid namn Guglielmo Marconi utför en rad av radiosändningar under 1890-talet med hjälp av radiovågor, radiovågor går i ljusets hastighet (300 000 km/sek). Meningen med detta var att sända budskap mellan en avsändare och en mottagare, det fungerade på det sättet att man alstrade radiovågor genom elektriska urladdningar över ett gnistgap mellan två stycken metallkulor. När radiovågorna gått igenom all dessa stegen och äntligen kom fram till mottagaren, förvandlades de till morsekod.

I början av 1900-talet genomfördes en radiosändning med hjälp av en högfrekvensgenerator, radiovågorna förbättrades då.

Det var en tid då radiotekniken utvecklades radikalt, första världskriget. Då man behövde kunna kommunicera mellan de nyutvecklade flygplanen spreds radiotekniken snabbt, dels tillverklingen och kunnandet om radion.

Det så kallad radioröret, dess rätta namn egentligen elektronröret, bidrar också till en snabb utveckling av radiotekniken. I första hand små och billiga radioapparater för konsumentbruk, radioröret används som en förstärkare av de elektroniska signalerna

Under 1920-talet var spridningen av radiotekniken väldigt stor, man började nämligen broadcasta. Man började i Storbritannien med BBC, British Broadcasting och i Sverige fick vi radiotjänst år 1924.

Med hjälp utav broadcasting så kunde man sprida information eller ett budskap mycket snabbare till stora massor världen runt, avståndet spelade ingen roll. Det innebar också att många familjer samlades runt deras radior och lyssnade på musik och nöjesprogram, folks livsstil började sakta med säkert att förändras.





lördag 8 november 2014

fjärde riket sid. 194 - 210 - ej klar!

fjärde riket sid. 180-195

Jag tror på ett sätt att det skulle kunna hända men också att det inte skulle kunna hända. För det första så tror jag inte att det finns någon i årskurs nio som är så maktgalen som Blenda är, det är ju en annan sak när det gäller Hedvig, hon har det bara. Populariteten, att bli omtyckt och älskad är bara något som hon är född med. För det andra så finns det inte någon som är som Hedvig, det är väldigt sällan en HEL klass går efter en enda person om hon skulle gå ut ur klassrummet mitt i en lektion. Därför tror jag inte att det skulle kunna hända, men däremot kanske något liknande. Fast i en mildare version kanske.

fjärde riket sid. 165-180

Jag tror nog att jag skulle vilja ha Kalle som vän. Helt enkelt för att han verkar vara så ödmjuk, rolig, påhittig men också någon som kan ta saker på allvar och någon som man skulle kunna prata med om man skulle behöva det. Han är inte någon som sticker ut så värst mycket, men ändå lägger man märke till honom. Jag tror helt enkelt att vi skulle passa bra ihop.

fjärde riket sid. 105-135 - ej klar!

uppfordrande -
sammanställer -
underdåniga -
eftertryck -
anorak -
tillrättavisningar -
ödesdramerna -
skälvningen -
porlande -
allvarstyngd

fjärde riket sid. 36-56 "text och tanke"

"Som om hon vore på en klubb i New York. Ett sådant där litet ställe utan skylt där man bara kommer in om man känner dörrvakterna. Eller det kunde lika gärna vara i London. Eller Paris. Var som helst hellre än här. Detta stillastående är vidrigt"

Jag valde denna texten på grund av att jag kan känna igen mig själv ganska mycket. Att man vill ifrån det ställe man just nu är på, t ex Falkenberg. Denna stillastående stad, man vill liksom här ifrån och det kan vara vart som helst. Så jag valde denna texten eftersom jag kan relatera till Hedvig.

fredag 7 november 2014

Ryska revolutionen (minikurs) - ej klar!

1. Vilket missnöje fanns i Ryssland i början av 1900talet?
- Bönderna var missnöjda på grund av att de ville ha mera jord och industriarbetarna ville ha högre löner.

2. Vad ansåg Lenin?

John Steinbeck

John Steinbeck, född i Kalifornien den 27 februari 1902. Denna amerikanska författare har tyskt och irländskt påvrå, hans farfar var nämligen tysk.



År 1919 påbörjade John sina studier inom marinbiologi vid Stanford University. Utan att ha tagit examen avbröt han sina studier för att satsa på sin dröm inom författarskapet, en passion som han delande med sin mor. Han skrev sin första roman (Blod och guld) år 1929, tyvärr blev romanen ett misslyckande. Sex år senare kom hans första framgång, med romanen Riddarna kring Dannys bord, några år senare blev det också en film som gick under samma namn. Han skrev realistiskt och samhällskritiskt, hans litteraturstil beskrivs som naturalism.

Efter hans roman Riddarna kring Dannys bord kom ännu en framgång, med romanen Möss och människor. Romanen handlar om två vänner som vandrar sökande från gård till gård för att hitta ett arbete, en utav dem är efterbliven och har därför svårt att skilja mellan rätt och fel. Den andra håller därför ett öga på honom men han råkar ändå döda en utav kvinnorna på en gård och flyr till ett gömställe som redan var bestämt i förväg. Romanen var först en teaterpjäs men uppskattades inte av folket, därför skrevs den om till en roman. Som roman blev den accepterad och några år senare försökte John med att göra en pjäs utav den igen och äntligen accepterade folket den.

Året var 1939 och Steinbeck överträffade alla hans andra verk med romanen Vredens duvor, romanen baseras på en bunt artiklar som Steinbeck hade skrivit som journalist i San Francisco. Detta verket anses vara ett utav hans främsta verk och han blev belönad med Pulitzerpriset 1940, även denna boken blev till en film. Filmen ansågs dock som kontroversiell på grund av att den reflekterade Johns politiska åsikter, till slut blev boken bannlyst i kommunen Kern County under ungefär tre år.
 Han tilldelades även Nobelpriset år 1962.

Jag tror att John var en man som brydde sig mycket om hur samhället såg ut, då han skrev ganska mycket om rasism, hur folk levde på den tiden och diskriminering mot t ex folk med någon slags störning. Utifrån det jag har läst ur hans bok Möss och människor så tycker jag om hans sätt att skriva, man märker att han skriver med känsla. Att han menar det han skriver. Hans roman Månen har gått ned handlar just om detta, nazismen i det forna Europa.

tisdag 4 november 2014

Fördjupning - kol

Förklara kort vad ett radioaktivt ämne är för något
- Det är ett ostabilt ämne, alltså ett ämne som hela tiden faller isär. 

Ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet, samt masstal och atomnummer
- Den kemiska beteckningen är C, masstalen är 12.0, atomnumret är 6.

Ta reda på hur många isotoper det finns för detta grundämne 
- Det finns 3 isotoper.

Ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes
- John Dalton var den förste som förstod att det var ett grundämne, år 1803.

Ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp av de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas? Är detta också radioaktivt?
- Eftersom det är kol-14 som är radioaktivt och har betastrålning så försvinner en neutron, alltså blir det en annan sort av kol, kol-13. Detta ämnet är ett stabilt ämne, alltså är det inte radioaktivt. Det betyder att det inte kan sönderfalla mer än såhär, då kan man kanske undra hur kol-12 kommer till?
Det är antagligen ett ämne som redan fanns från början, det är den vanligaste isotopen av dessa tre och vi har det även i våra kroppar.

Skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne (är det alfa-, beta- eller gammastrålning?)
- Betastrålning

Beskriv de olika isotopernas halveringstid och förklara även vad detta innebär
- Kol-12 och kol-13 är stabila ämnen och därför har det inte någon halveringstid, däremot har kol-14 en halveringstid eftersom det är radioaktivt. Halveringstiden för kol-14 är 5730.
Halveringstid innebär tiden för ett radioaktivt ämne att halvera sig, så efter 5730 för just detta ämnet så har 50% av strålningen försvunnit och också 50% av atomerna har omvandlats till kväve-14. Efter det så halveras hälften, alltså 25%. Sen fortsätter det såhär så långt det går.

Ta reda på mer om ämnet, var/när används det i vardagliga sammanhang? 
- Man använder sig av C14-metoden för att ta reda på hur gammal en levande organism är. Denna metoden fungerar på det sättet att man mäter hur mycket kol-14 man har i kroppen, och på det sättet vet man när organismen i fråga dog.

Film - Jack Frost

0:00 - 25:04
This is a movie which unfolds during christmas. So far nothing much has happened, it's a family with one dad who is a musician, a mom and a son. So far the dad has been on a tour with his band and they got discovered by a record label, the son, Charlie has just finished school and his grades were the best! The day after he played an important hockey game, his dad was not there so he got disappointed.

25:04 - 45:35

43:35 - 49:35
Nothing more have happened, the father is now a snow man and charlie and his mother are noticing that he actually is alive.

måndag 3 november 2014

fjärde riket sid. 105-120


"En iskall känsla av panik sköljer över Blenda när hon ser de skrynkliga byxbenen som leder upp mot en kulformad mage. Rektorn."
Substantiv: känsla, panik, Blenda, byxben, mage, rektorn

Adjektiv: iskall, skrynkliga, kulformad

Verb: sköljer, ser, leder 

Räkneord: en, en 

Pronomen: hon, de

Prepositioner: av, över,  som, upp

Abverb: när

Konjuktioner:

Interjuktioner:

fjärde riket sid. 240-255

Smink, för att Hedvig använder sig av mycket smink och nämns flera gånger i boken.

Röstlåda, för att den nämndes ofta och att dom vill att folk ska rösta på Kalle och Anja för att få åka till Bryssel.

Talarpodie, för att Blenda håller mycket tal och att hon den kvällen i matsalen stod bakom ett podie och höll ett tal som förändrade saker och ting.

Baseballjacka, för att vi fick intrycket av att nästan alla killar bär en baseballjacka, dom känns som sådana killar.

Bronsvalen, för att det är en viktig del av boken, där dom samlas och pratar om viktiga saker.