fredag 14 november 2014

Ryska revolutionen

Vid slutet av 1800-talet så började ett utav världens största länder att industrialiseras, Ryssland. Man satsade mycket på järnvägar, år 1914 fanns det 6100 mil järnvägar och år 1900 fanns det en befolkning på ungefär 111 miljoner.
 Stora grupper av denna befolkningen på 111 miljoner var missnöjda, bönderna ville ha mer jord och industriarbetarna krävde att få högre löner. På den tiden var det svårt att protestera i Ryssland, de som kritiserade Tsaren som styrde i landet då blev förföljda och skickades till Sibirien.

I början av 1900-talet var det många som arbetade för att få en förändring, bland annat socialisterna. En socialist vid namn Vladimir Lenin ansåg att en revolution krävdes för att det skulle bli ändring, det innebar att man skulle helt ta bort Tsaren, kyrkan och adeln. Alltså inga klasskillnader.

Efter 14 år började första världskriget, Ryssland gick i allians med Frankrike och England och gick in i kriget. Tre år senare när kriget fortfarande var igång, var det fullständig kaos i landet. Allt från att skörden slog fel till att svält uppstod, fler och fler blev missnöjda med Tsar Nikolaus regering. Den 2 mars 1917 blev pressen för hård och han insåg att han inte längre kunde styra landet, därför avgick han som diktator.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar