fredag 7 november 2014

John Steinbeck

John Steinbeck, född i Kalifornien den 27 februari 1902. Denna amerikanska författare har tyskt och irländskt påvrå, hans farfar var nämligen tysk.



År 1919 påbörjade John sina studier inom marinbiologi vid Stanford University. Utan att ha tagit examen avbröt han sina studier för att satsa på sin dröm inom författarskapet, en passion som han delande med sin mor. Han skrev sin första roman (Blod och guld) år 1929, tyvärr blev romanen ett misslyckande. Sex år senare kom hans första framgång, med romanen Riddarna kring Dannys bord, några år senare blev det också en film som gick under samma namn. Han skrev realistiskt och samhällskritiskt, hans litteraturstil beskrivs som naturalism.

Efter hans roman Riddarna kring Dannys bord kom ännu en framgång, med romanen Möss och människor. Romanen handlar om två vänner som vandrar sökande från gård till gård för att hitta ett arbete, en utav dem är efterbliven och har därför svårt att skilja mellan rätt och fel. Den andra håller därför ett öga på honom men han råkar ändå döda en utav kvinnorna på en gård och flyr till ett gömställe som redan var bestämt i förväg. Romanen var först en teaterpjäs men uppskattades inte av folket, därför skrevs den om till en roman. Som roman blev den accepterad och några år senare försökte John med att göra en pjäs utav den igen och äntligen accepterade folket den.

Året var 1939 och Steinbeck överträffade alla hans andra verk med romanen Vredens duvor, romanen baseras på en bunt artiklar som Steinbeck hade skrivit som journalist i San Francisco. Detta verket anses vara ett utav hans främsta verk och han blev belönad med Pulitzerpriset 1940, även denna boken blev till en film. Filmen ansågs dock som kontroversiell på grund av att den reflekterade Johns politiska åsikter, till slut blev boken bannlyst i kommunen Kern County under ungefär tre år.
 Han tilldelades även Nobelpriset år 1962.

Jag tror att John var en man som brydde sig mycket om hur samhället såg ut, då han skrev ganska mycket om rasism, hur folk levde på den tiden och diskriminering mot t ex folk med någon slags störning. Utifrån det jag har läst ur hans bok Möss och människor så tycker jag om hans sätt att skriva, man märker att han skriver med känsla. Att han menar det han skriver. Hans roman Månen har gått ned handlar just om detta, nazismen i det forna Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar