onsdag 19 november 2014

Andra världskriget (minikurs)

1. Det var en pakt som Ryssland och Tyskland gjorde, vilket innebar att de två länderna hade ett löfte om att inte anfalla varandra. Pakten döptes efter de två utrikesministrarnas namn, Molotov - Ribbentrop. Denna pakten gjorde så att Hitler kunde vara lugn medan han tog över resten av Europa.

2. Det var det året då allting bröt ut, Tyskland anföll Polen och England och Frankrike förklarade krig mot Tyskland. Alltså började det andra världskriget.

3. År 1939 krävde Sovjetunionen några delar av Finland, man ville även bygga en flottbas vid den finska viken. Eftersom Finland inte ville gå med på detta så gick ryssarna över gränsen, utan någon krigsförklaring. Då hände något som man inte skulle tro, finska slog tillbaka hårt och det resulterade i stora förluster hos ryssarna. Men i längden kunde de inte stå emot de stora mäktiga ryssarna. Året därpå var Finland tvungna att sluta fred och det fick lämna ifrån sig den del som Sovjetunionen krävde 1939.

4. Det var då Tyskland anföll våra grannländer, Danmark och Norge. Danmark använde de som en leverantör av livsmedel och Norge som ett basområde för kriget mot Storbritanien, Danmark valde att ge upp direkt medan Norge kämpade länge och väl. Efter 62 dagar fick även de ge upp, kungafamiljen och Norges regering lyckades fly till England.

5.

6. Japan anföll flottbasen Pearl Harbor som ligger på Hawaii. Detta innebar att USA också kom med i kriget mot Tyskland och Japan.

7. Britter segrade över en armé som bestod utav tyskar och italienare år 1942, vid El Alamein i Egypten.
 I staden Stalingrad blev en hel tysk armé instängd och den 2 februari 1943 gav de upp, runt 200 000 tyskar stöp vilket innebar att Hitler inte kunde vinna kampen i öst och det var ett stort nederlag.

8. Hitlers personliga åsikter var att judarna var avskyvärda, de var inte luft värda och tyvärr så fick han resten av Tysklands befolkning med sig.

Genom tiderna har judarna alltid varit nazismens syndabockar för allt möjligt, fattigdom, krig, arbetslöshet och landsplågor. När Hitler kom till makten, det var då allt började på riktigt. Judar i offentlig tjänst skulle avskedas och nazisterna försökte att bojkota judisk läkartjänst, judiska affärsmän och judiska advokater så gott dom kunde. Året var 1933.
Två år senare kom Nürnbergslagarna till, vilket innebar att alla judar fick sina tyska medborgarskap bortrövade från dem. De hade alltså inga rättigheter kvar, de hade t ex ingen rösträtt. De fick inte längre undervisa som lärare i skolor, jobba på sjukhus eller bank och de fick inte gifta sig med en tysk eller ingå in någon facklig organisation.
År 1938 i november månad inträffade något som senare blev kallt för Kristallnatten. Det som hände under denna natten var att alla judiska butiker plundrades och man krossade deras skyltfönster, många synagogor sattes i brand och även många judar mördade. Man förde även ungefär 30 000 judar till koncentrationsläger.
Sen kom året då nazismen bestämde sig för att hela judendomen skulle utrotas. Man lyckades utrota ca 3 miljoner judar, då de flesta kom ifrån Polen, Tjeckoslovakien, Sovjetunionen och Rumänien. Året var 1942.

9. Det var dagen då Normandie blev invaderat, dagen var den 6 juni år 1944. 4 000 fartyg skeppade över ca 250 000 soldater inom loppet på ett dygn.

10. Adolf Hitler begick självmord den 30 april år 1945.

11.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar