tisdag 4 november 2014

Fördjupning - kol

Förklara kort vad ett radioaktivt ämne är för något
- Det är ett ostabilt ämne, alltså ett ämne som hela tiden faller isär. 

Ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet, samt masstal och atomnummer
- Den kemiska beteckningen är C, masstalen är 12.0, atomnumret är 6.

Ta reda på hur många isotoper det finns för detta grundämne 
- Det finns 3 isotoper.

Ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes
- John Dalton var den förste som förstod att det var ett grundämne, år 1803.

Ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp av de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas? Är detta också radioaktivt?
- Eftersom det är kol-14 som är radioaktivt och har betastrålning så försvinner en neutron, alltså blir det en annan sort av kol, kol-13. Detta ämnet är ett stabilt ämne, alltså är det inte radioaktivt. Det betyder att det inte kan sönderfalla mer än såhär, då kan man kanske undra hur kol-12 kommer till?
Det är antagligen ett ämne som redan fanns från början, det är den vanligaste isotopen av dessa tre och vi har det även i våra kroppar.

Skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne (är det alfa-, beta- eller gammastrålning?)
- Betastrålning

Beskriv de olika isotopernas halveringstid och förklara även vad detta innebär
- Kol-12 och kol-13 är stabila ämnen och därför har det inte någon halveringstid, däremot har kol-14 en halveringstid eftersom det är radioaktivt. Halveringstiden för kol-14 är 5730.
Halveringstid innebär tiden för ett radioaktivt ämne att halvera sig, så efter 5730 för just detta ämnet så har 50% av strålningen försvunnit och också 50% av atomerna har omvandlats till kväve-14. Efter det så halveras hälften, alltså 25%. Sen fortsätter det såhär så långt det går.

Ta reda på mer om ämnet, var/när används det i vardagliga sammanhang? 
- Man använder sig av C14-metoden för att ta reda på hur gammal en levande organism är. Denna metoden fungerar på det sättet att man mäter hur mycket kol-14 man har i kroppen, och på det sättet vet man när organismen i fråga dog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar