onsdag 13 maj 2015

Lite språkhistoria - ej klar!

1. sten-stain, denna-bensa, son-sun, broder-brobur, de-bair, och-auk, dog-dou.
2. drängila-manligen, austarla-österut, sunnarla-söderut.
3. saklig, enkel, konkret
4.
5. är-aer, tre-brir, tjuvar-biuvaer, stjäl-stial, och-ok, tager-takar.
6. i lagen-ilaghum, en annan-annaer, händer-haendar, alla-allir, ur huset-or husi, till gård-til garz.
7. som-baen, oskyldig-orbiufae, vitsord/bevisningsrätt-biufs vitur.
8.
9.
10. fordom-fordhom, var-war, greve-greffwe, hustru-husfrv, mycket-mykith, älskade-elskadhe.
11. ägde-atte, en-ena, honom-han, i sin hand-i sinne hand, stor-stora, dog-do, stor ära-store aero.
12. oförsiktigt-owarandis, smärta-beskelikheet, hastigt-bradhlika.
13.
14. hört-hördt, det-thet, öga-ögha, emot-emoot, hava-haffua, giv-giff.
15. någon-någhor, kåpan-kåpona, en mil-ena milo, gå-gack.
16. livklädnad-kiortel, tvingar-nödhgar.
17.
18. afstånd, öfver, aftager, hvem, okändt.
19.
20.
21.

Rika och fattiga länder, geografi - ej klar!

1. Vad innebär begreppet mikrokredit?
- Att man ger små lån.

2. Man hjälper främst kvinnor med lån för att komma igång med företagande. Vad kan det bero på att det är främst kvinnor man riktar in sig på?
- För att de skulle kunna starta jordbruk och andra företag, de tog ansvar tillsammans i grupper och därför hjälpte de varandra att utveckla nya affärsidéer.

3. Vilka olika verksamheter kan kvinnor i fattiga länder tänkas starta?
- Jordbruk eller tillverkning och försäljning av olika varor.

4. Varför är det främst i Asien och Afrika mikrolån blivit vanliga och viktiga för utvecklingen?
-

måndag 20 april 2015

minoritetsspråk - ej klar!

Samiska:
Samiska är ett språk som tillhör språkfamiljen finsk-ugriska, år 2000 utsågs det till ett minoritetsspråk. Det finns tre stycken olika samiska i form av sydsamiska, lulesamiska och nordsamiska. Språket har sina rötter i det finska språket och även idag har det mycket influenser av finskan, man påstår även att det har många influenser från ungerskan. Samiskan har talats väldigt länge, i ungefär 2000 års tid. Innan samiskan blev ett minoritetsspråk var det och finskan näst intill samma språk, men det delades sedan upp i Östsjöfinska och Samiska.
Det finns några olika ordexempel från samiskan-vaja, kåta, pulka, mudd och jojka.

Jiddisch:
Jiddisch var för sjuttio år sedan ett stort europeiskt språk med ungefär 11 miljoner som talade det. I Sverige fanns det ungefär 3000st personer som kunde språket.
Året var 1945 och det andra världskriget inträffade, över 1 miljon judar dödades på koncentrationslägret i Auschwitz. Språket var näst intill utplånat. Det finns en stad vid namn Krakow som ligger väldigt nära Auschwitz, där fanns det en del av staden som kallades för det judiska området. I det området pratade runt omkring 48 000 människor jiddisch och hade det som modersmål, nu för tiden finns det enbart 200 personer i det området som pratar jiddisch.
För ungefär 1000 år sedan började språket talas igen, då i Tyskland. Språket har många likheter med tyskan men har även influenser av franska, spanska och hebreiska.

Meänkieli:
1809 var året då Meänkieli föddes, Sverige och Ryssland krigade om Finland och det slaget vann Ryssland, alltså blev Finland ryskt. När Finland sedan blev ett självständigt land så drogs gränsen vid Tornedalsälven, den västra sidan av Tornedalen influerades av svenskan och den östra sidan influerades av finskan.
Från allra första början kallades detta språket för finska, sedan Tornedalsfinska och till sist Meänkieli. Anledningen till att språket inte blev större och utvecklades var för att det blev förbjudet att tala i skolorna, sedan blev det även förbjudet i resten av hela Sverige och gjorde det svårt för språket att sprida sig.

Finska:
år 2000 blev det ett minoritetsspråk
finsk-ugriskt språk
ett av de äldsta språken som talats i Sverige

År 2000 blev Finska ett minoritetsspråk

Vad är minoritetsspråk? Ett minoritetsspråk ska ha pratats i över 100 år, annars är det inget minoritetsspråk. Man måste även se skillnad mellan minoritetsspråk och dialekter, man ska kunna skriva minoritetsspråk, alltså inte bara prata. Det vill säga att dialekter inte är ett minoritetsspråk eftersom det kan man inte skriva. Ett minoritetsspråk har även få anhängare.

Eget resonemang: Jag tycker att minoritetsspråk är viktigt, dels för att behålla olika kulturer men även för de som pratar de olika språken. För vad vore en sam t ex, utan att tala samiska liksom?
Om minoritetsspråken försvinner så tror jag att det finns oerhört många som känner att de förlorar en del av deras identitet, att det liksom är något som saknas.

Om ett språk ändå har funnits i över 100 år, varför skulle det inte kunna finnas kvar efter 100 år till?
Jag tror att det kan vara många, speciellt ungdomar, som kanske skäms över att de talar ett minoritetsspråk. Själv ser jag det dock inte som en sak att skämmas över, det är ju något unikt. Något som man inte vill ska försvinna. Däremot finns det nackdelar med det också, t ex att kanske inte alla förstår. Jag skulle ju t ex inte kunna förstå meänkieli om någon började prata det med mig, så om man tänker efter så måste det vara svårt för vissa som talar ett minoritetsspråk att kommunicera med andra människor som talar svenska t ex. Trots det så tycker jag ändå att språken ska finnas kvar, eftersom det är en del av vissa personer och det är en del av olika kulturer.

Om jag hade varit en som pratade ett minoritetsspråk så hade jag velat ha kvar språket och försökt att få språket att inte försvinna bort, eftersom det hade varit en del av mig och min personlighet.






måndag 13 april 2015

Dialekter del2

Varför används dialekt så ofta i reklam?
- Jag tänker först och främst på reklamfilmen för AD bilverkstad, där det är en äldre man som pratar med rätt så grov dialekt, jag vet dock inte vilken. Sen finns det också reklamen för K-RAUTA, där det är en man som pratar svensk/finländska. Det finns även en reklam för Volvo som Zlatan Ibrahimovic är med i, då han pratar ganska så bred skånska. För att vara mer exakt, så pratar han "malmöitiska".

Jag tror att man använder dialekter i reklamfilmer för att det ska bli mer intressant, för att man ska fånga tittarens uppmärksamhet. Jag tror att om det bara skulle vara helt enkel rikssvenska, så skulle folk tycka det är tråkigt att se eller höra på. Även om det är tjänsten eller varan man ska uppmärksamma så är det viktigt att man i första hand fastnar för själva reklamen, däremot kan jag tro att om man har en för "rolig" reklam med kanske olika dialekter osv, så kan tittaren lägga mer uppmärksamhet på det än själva varan eller tjänsten. Det vill säga att om man har dialekter eller något annat så kan det vändas till något negativt, visst, man fastnar mer för reklamen än om det vore vanlig tråkig rikssvenska, men det kan göra så att man tänker mer på dialekten än det man verkligen vill göra reklam för.

Beskriv din egen dialekt.
- Jag skulle nog säga att jag inte har så mycket dialekt, kanske enstaka ord men annars så har jag i alla fall inte särskilt grov dialekt. Det finns enstaka ord som finns i vår dialekt, som t ex:
Hans - hanses, hansesas
Det här -  detta
Tråkigt - keligt
Bytte - böt, bytat
Skitig - Sketen
Jag använder inga utav dessa orden förutom detta, så jag skulle nog säga att min dialekt inte är särskilt bred.

Vilka dialektord kan du i andra dialekter? Vad betyder de? Hur har du lärt dig dem?
- Jag kan inte så många dialektord i andra dialekter, i sådana fall bara lite från boråsdialekten. Jag har släckt i Borås, därför har jag lärt mig dem. Även lite från dialekterna uppe i Bohuslän och i Åre, eftersom vi är där varje sommar och varje vinter. Jag kan inte peka ut vissa ord exakt, det är mer sättet de pratar på.

Tycker du det är bra eller dåligt att tala dialekt? Motivera!
- Jag tycker att det är bra att tala dialekt, det säger lite om vem du är, vart du kommer ifrån, det säger lite om din historia och bakgrund. Samtidigt kanske det kan bli barn som blir retade eller mobbade för deras dialekt, på det sättet kanske det är bättre att vi i dagens samhälle har lite mindre dialekt som talas, åtminstone bland ungdomar.

Fungerar det att tala dialekt i alla sammanhang?
- Egentligen borde det inte spela så stor roll, man ska ta alla på allvar även om de tallar en viss dialekt. Däremot kan det bli komplikationer med att man inte förstår varandra, en politiker som har en väldigt bred dialekt kanske inte funkar så bra eftersom det är en person som måste kunna diskutera och hålla en konversation med andra politiker över hela Sverige. Så det kanske inte funkar i alla sammanhang, även i teve kanske det inte funkar alltid. En programledare som pratar med jätte bred norrländska kanske inte kan göra sig förstådd på samma sätt som en programledare som pratar rikssvenska.

Vilken är din favoritdialekt?
- Mina favoritdialekter är Bohusländska, Norrländska och Dalamål. Om jag skulle vara tvungen att välja en favorit så är det nog Bohusländska, eftersom vi är där under en längre period under sommaren så har jag lärt mig en hel del och är ganska van vid den. Min farfar har även rötter där, så även där kan man höra hur den kryper fram ibland. Det typiska med Bohusländska är ju hur de uttalar bokstaven i, de liksom drar ut på det väldigt länge. Det jag gillar med dialekten är att det låter på något sätt "fint", men till skillnad från t ex Stockholmska så låter det inte "överklass". Jag tycker även om Gotländska, det finns något charmigt med den dialekten som jag tycker om.

Ditt favoritdialekt-ord.
- Mitt favorit dialektord skulle nog vara Norrländskans vars, som motsvarar vart.

onsdag 1 april 2015

Dialektmysteriet - sammanfattning, ej klar!

Daglig kontakt med andra delar av världen
världen är global
motsatsen är ett lokalt samhälle
för ungefär 1000 år sen fanns inte svenska
fornnordiska talade dom
den talades över hela norden
redan då fanns variationer, som sedan bildade dialekter
rikssvenskan är som ett hopkok av alla dialekter
vissa djurarter talar också med en dialekt
späckhuggare dialekttalare, även rödvingetrast och självklart människan
dialekt är en del av ens historia, den går inte att byta bort


Ungefär för 1000 år sedan fanns det ingen svenska här i Sverige, man talade då fornnordiska, från Island i väst till Gotland i öst. Redan då fanns det faktiskt variationer, som sedan bildade och skapade dialekter.

kemiboken



1. Kol
2. Man kan hitta kol nästan överallt, t ex som naturen eller i kroppen.
3. För att kolatomen kan ha upp till 4 olika bindningar.

tisdag 31 mars 2015

Franska övn. 10

1. Je veux jouer volleyboll.
2. Je peux faire beaucoup de choses
3. Je dois faire mes devoirs
4. Je vais faire les choses à l'avenir
5.
6. Je ne veux pas faire des biscuits
7. Je ne peux pas faire des gâteaux
8. Je ne aime pas faire des gâteaux

Odd news - ej klar!

1. C
2. B
3. E
4. G
5. H
6. A
7. F
8. C
9. 
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.

A. 6
B. 2
C. 1
D. 16




fredag 27 mars 2015

Small talk

1. Turn

2. More

3. Myself

4. For

5. Like

6. In

7. Less

8. Traffic

9. One

10. Is

11. Made

12. Back

torsdag 26 mars 2015

Gamla geografi NP - ej klar!

1.
Gibraltar sund - 1
Saharaöknen - 4
Arabiska halvön - 2
Godahoppsudden - 8
Guineabukten - 5
Victoriasjön - 7
Medelhavet - 10
Atlanten - 6
Röda havet - 3
Indiska oceanen - 9

2.
1. Ja
2. Nej
3. Ja
4. Nej
5. Ja
6. Ja
7. Ja

3a.
Medellivslängden har ökat.
Kvinnor föder i genomsnitt färre barn.

b.
Japans befolkning kommer att minska.
Medellivslängden för kvinnor kommer att öka.

c.
Medellivslängden ökar.
Kvinnor föder färre barn.

4a.
Röd symbol: Vietnam.
Grön symbol: Albanien.
Blå symbol: Sverige.

c.

5a.
A: Polarzonen
B: Tempererade zonen
C: Subtropiska zonen
D: Tropiska zonen

b.
a: Tempererade zonen
b: Tropiska zonen
c: Subtropiska zonen
d: Polarzonen

6a.
Ett område som drabbas av orkaner är USA:s östkust.
Varför det drabbas av fler och kraftigare orkaner är för att vattnet är varmare där på grund av en ökad växthuseffekt och det i sin tur beror på att vi människor släpper ut för mycket avgaser.

b.
Ett område som drabbas av att havsnivån höjs är Nederländerna.
Anledningen till att Nederländerna drabbas av det är att Nederländerna ligger redan under havsytan, de har byggt upp stora vallar runt om landet på grund av att havsnivån är så hög. Om havsnivån höjs på grund av att isarna smälter, för att växthuseffekten har ökat på grund av att vi släpper ut för mycket avgaser så kommer havsnivån att stiga över vallarna. Vilket i sin tur kommer att dränka hela landet, plus flera andra öar och länder.

c. Ett område som kan drabbas av torka är t ex Australien.

8. Förnybara naturresurser - Vind, vatten, sol,
Icke förnybara naturresurser - Skog, guld, olja, stenkol, järnmalm, naturgas










onsdag 18 mars 2015

Etikhäfte - frågor

1. Vad betyder orden etik och moral?
- Det är frågan om rätt eller fel.

2. Vilka är det olika etiska modellerna?
- Pliktetik, konsekvensetik, sinnelagsetik och dygdetik.

3. Vem introducerade dygdetiken?
- Aristoteles.

4. Hur kan man handla rätt enligt en pliktetiker?
- Om man är en pliktetiker handlar man efter plikt och regler, man följer skriftliga regler och det hjälper en människa att leva moraliskt rätt.

5. Vad innebär sinnelag?
- Det betyder tänkesätt eller läggning, alltså att man menade väl men det kanske inte blev bra i slut ändan. Vilket betyder att det spelar ingen roll om det skulle sluta illa, bara man menade väl så är det moraliskt rätt.

6. Vad är en dygd?
- Det är en egenskap, det är inget man är medfödd utan man måste lära sig det under livet.

7. Försök beskriva hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna. Vad skulle personen göra om hon stod bredvid?
- Personen skulle ha tänk på vad som kan hända om hon väljer att göra det ena eller det andra, det vill säga vad följderna är. Kanske om hon försöker rädda personen så kan det hända att hon åker i själv, eller om hon låter personen ligga kvar kanske han/hon drunknar innan man har kunnat kalla på hjälp. Däremot så hade hon insett efteråt att om hon hade lämnat han/hon kvar för att drunkna så hade personen dött och då hade hon ångrat sig och insett att det var fel gjort, alltså att det inte är moraliskt rätt. Det som är moraliskt rätt i slutändan är ju då att försöka rädda personen även om man själv riskerar att ramla i, eftersom konsekvenserna blir att en person dör annars.

8. Vilka svårigheter har en pliktetiker?
- T ex om två regler krockar med varandra, om du är en pliktetiker så finns det vissa regler som man följer för att man ska leva moraliskt rätt. Regler som kanske att man inte skall stjäla, ändå finns det en anledning till att du kanske känner ett måste till att stjäla något för att det är för en god tanke. Alltså krockar två "regler" med varandra, därför följer ingen människa en och samma etik modell utan man växlar mellan olika.

9. Vilka svårigheter har en konsekvensetiker?
- En svårighet är att man kan inte alltid veta konsekvenserna i förhand, det vill säga att du gör något som man kanske egentligen inte får för en god tanke men konsekvenserna kanske blir stora. Jag refererar till exemplet i texten där en son har en mamma som är svårt sjuk och behöver medicin, han måste då stjäla medicin för annars så dör hon. Sonen väljer att stjäla medicin men det är fel medicin och hans mamma dör ändå, alltså blir konsekvenserna negativa i slutändan även om tanken var god från början. Om man kollar tillbaka på förra frågan som handlade om pliktetik så skrev jag att olika etikmodeller kan krocka, pliktetik och konsekvensetik är ett exempel. Precis som detta exemplet med mamman och medicinen så krockar de två etikmodellerna, enligt en pliktetiker är det inte okej att stjäla men samtidigt så måste han för att hans mamma ska överleva och det är så pliktetik och konsekvensetik krockar.

10. Vilka dygder skulle du vilja följa?
- Jag skulle nog vilja följa ärlighet och mod, redan nu tycker jag faktiskt att jag följer båda två ganska så bra.

Tidsplan - syslöjd

v. 12
Tisdag - NP
Onsdag - Skriva på bloggen

v.13
Tisdag - Skriva på bloggen/jobba med tröjan
Onsdag - Jobba med tröjan

v.14
Tisdag - Skriva på bloggen/jobba med tröjan
Onsdag - Skriva på bloggen

v.15
Tisdag -
Onsdag -

v.16
Tisdag -
Onsdag -

v.17
Tisdag -
Onsdag -

v.18
Tisdag -
Onsdag -

v.19
Tisdag -
Onsdag -

v.20
Tisdag -
Onsdag -

v.21
Tisdag -
Onsdag -

v.22
Tisdag -
Onsdag -

tisdag 17 mars 2015

Franska övning 6

1. Hur många timmar innefattar en hel kurs?
- 60h

2. Hur många dagar innefattar kursen?
- 20 dagar

3. Vad är innehållet i kurs 3?
- Stylisme, modélisme = skapa kläder, skissa, göra mönster och sy kläder.

4. Vilka förkunskaper krävs?
- Inga, kurserna är för nybörjare.

5. Vad kostar varje kurs omräknat i svenska kronor?
- 8000kr

6. a) initiez-vous
b) tarif
c) soit
d) votre propre modèle
e) souhaite
f) recevoir
g) un bulletin d'inscription
h) retourner

7.

fredag 13 mars 2015

Engelskaglosor - Fawlty Towers

soptunna - dustbin
personal - staff
annons - advertisement
slödder - riffraff
oväsen - racket
influensan - the flu
svält - famine
mynt - coin

ignorance - okunnighet
brick - tegelsten
pile - en hög
a safe - kassaskåp
confidence trickster - bedragare
git - tönt
cockney - en engelsk dialekt, som t ex skånska, småländska, halländska osv.
the C.I.D - kriminalpolisen


torsdag 12 mars 2015

Egen åsikt om besök av Präst och Imam - ej klar!

Jag tycker att besöket var intressant, det var mycket som man inte visste. Det var saker som jag både tyckte om och ogillade, men hela upplägget tyckte jag var bra, eftersom man fick liksom en annan syn på det hela.

onsdag 11 mars 2015

NP, del A1 (faktadelen)

1. D, eller E

2. B

3. E

4. För att ljusets hastighet är snabbare än ljudets hastighet, ungefär hur mycket vet jag inte.

5. B

6. B

7.

8. a)
b) T ex ta bussen istället för bilen.
Vi säger att ungefär 20 stycken människor ska förflytta sig samtidigt, men alla åker i samma fordon. Det bidrar bara till ett fordons avgaser, istället för att bidra till 20 stycken bilars avgaser. Vilket bidrar mindre till växthuseffekten och den globala uppvärmningen.

9.

10.

11. T ex på olika kraftverk.

Del A2



tisdag 10 mars 2015

Young and Free

1. Where does Lynn com from?
D) The United Kingdom

2. What different things is Lynn doing in Sweden at the moment?
- She is studying and working at a restaurant.

3. What are her plans for the summer and for the next few years?
- In the summer she is going to return to Great Britain and resume her studies at the college she is going to, and within the next two years she would like to graduate and gain her degree in Scandinavian Studies.

4. What does she say about her knowledge of Swedish?
- Her ability to speak in Swedish has improved rapidly in the past six months.

5. Why does Lynn think Swedish people find it a bit strange that she went to Sweden?
- Because it's not a very big country and not many people speak the Swedish language, that's why Swedish people can find it strange that a foreign girl finds it interesting with the Swedish language.

6. What was Lynn's main reason for becoming an exchange student in 2005?
- She was bored and felt like she needed a break.

7. What differences did Lynn find between a typical Swedish school and a typical Scottish one?
- In Scotland you start school at the age of five, you wear school uniforms and you have to call the teacher "Miss" or "Mr". Lynn thinks that in Sweden the teacher is more like a "friend" to the student and that the teacher have more respect for the student, when it maybe should be the other way around. The student should have more respect for the teacher.

8. How does Lynn describe the economic situation of most Scottish teenagers?
C) They learn quite early to take responsibility for their own expenses.

9. What is Lynn’s opinion about teenagers making money? Why does she think so?
- She thinks it's good for teenagers to learn the value of money, and also making their own money. And she also thinks it gives you the freedom to go out and buy whatever you want, without having to fell bad about it.

10. What do we know about Lynn’s mother?
A) She settled down quite early.

11. Lynn wants to complete her studies and spend time with her friends. What other ambitions does she have for the next few years?
- She wants to go to a theatre school, she loves the feeling of standing up on stage and giving the audience pleasure.




onsdag 4 mars 2015

Frågor till Imam och Präst

- Vad har er religion för syn på HBTQ?

- Vad har er religion för syn på donationer?

- Vad har er religion för syn på alkohol?


novell - Det glömmer jag aldrig

Jag minns fortfarande doften när jag går nerför bryggan som precis blivit målad med tjära, solen skiner, svalorna flyger högt och vattnet ligger helt stilla. Det är vindstilla och första dagen på sommarlovet, mamma och pappa har gjort i ordning middag på vår segelbåt som jag och min syster är på väg mot. Paulina går fortfarande kvar i gymnasiet och jag går kanske i sjuan, vi ser fram emot att äta middag på båten med mormor och morfar. Morfar kan vara runt sjuttio år och mormor några år äldre, morfar har alltid älskat havet. Han ville så ofta som möjligt hänga med oss ut med båten, oftast för att fiska. Jag minns när han rensade fisken på däcket en gång och blodet skvätte hit och dit, det var blod nästan överallt.

Vi kliver på båten, skrattar över något roligt som Paulina hade varit med om i skolan och samtidigt känner doften av den härliga fisken som mamma håller på att tillaga.
- Det doftar ljuvligt, säger Paulina.
Mamma ler och serverar oss coca cola när vi kommer ner i sittbrunnen. Pappa sitter och läser ur tidningen Båtnytt, han tittar upp och frågar hur dagen har varit.
- Bra! säger jag glatt, och berättar om hur bra det hade gått för mig vid dagens prov.
Vi sätter oss ner och inväntar mormor och morfar, samtidigt som vi sippar på colan mamma har serverat oss.

- Kolla, mormor och morfar är här! säger Paulina, och välkomnar dem på båten.
Morfar, som alltid har varit min klippa. Och jag, som alltid har varit hans lilla tösabit. Jag rusar fram och ger dem båda en kram, och dom besvarar den, med så mycket kärlek. Paulina, som tydligen har blivit "för gammal" för att rusa fram och kramas, sitter kvar och ger dem ett varmt leende. Mamma välkomnar dem och ber dem att sätta sig, maten är alldeles strax klar. Morfar börjar prata om något roligt han har sett på nyheterna, och jag sitter mittemot och beundrar hans entusiasm. Den lilla entusiasm som finns kvar i hans kropp, hans kropp som har blivit så liten och tanig på sista tiden.

Mamma dukar fram tallrikar för sex personer, samtidigt som pappa häller upp vin till mamma och mormor. Pappa ber mig hämta två öl till morfar och han själv, jag springer så fort jag kan ner i båten för att hämta den kalla ölen som ligger nere i durken, i en lucka under golvet. Ölen är kall mot handen, jag räcker över den till morfar och han besvarar min gest med ett leende.
- Tack stumpan! Säger pappa, jag ler stort.
Ler stort för att det känns som att jag faktiskt gör någon nytta, att jag inte bara är i vägen. Jag sätter mig igen för att invänta den goda fisken som äntligen är klar, jag hugger in när mamma sätter tallriken framför mig. Den smakar lika ljuvligt som den doftade.
- Det här har du lyckats bra med! Säger morfar samtidigt som han räcker sig efter en ny öl.
- Ska du verkligen ha mer? Frågar mormor väldigt tyst, som om hon trodde att vi inte kunde höra.
Jodå, vi kunde höra väldigt tydligt. Och jag vet att det är för hans bästa, det bästa för hans cancer. Han lägger tillbaka ölen, samtidigt som han kysser mormor på kinden.
- Du har rätt, en mer till dig! Säger han med glimten i ögat, och kollar på min pappa.

Det är så fint, men samtidigt så sorgligt. Kärleken mellan min mormor och morfar, att de tar vara på varenda liten minut tillsammans. Men samtidigt finns det där, gnager på en längst in i bakhuvudet. Morfar har inte många dagar kvar innan han inte kan klara sig själv utan hjälp från sjukvårdare. Jag blir så orolig, för jag vet att morfar alltid har klarat sig själv, utan någon annans hjälp. Och hur ska lilla mormor klara sig? Ska hon bo kvar i den stora villan helt själv? Hur kommer det kännas när morfar är borta? Så många frågor, men så få svar.

Dagen är här, morfar ska in för operation. De hoppas att kanske kunna operera bort hela cancern, men jag hoppas inte för mycket. När vi kommer dit, hela familjen samlad, finns det faktiskt lite uns av hopp. Solen skiner och kärleken sprudlar kring allihopa, men främst kring morfar. Kanske är det sista gången vi ser honom, sista gången vi får prata med varandra, sista gången han kallar mig sin lilla tösabit. Mitt hjärta är uppe i halsgropen när jag ser morfars läkare gå mot oss i den stora vita korridoren, så typiskt "sjukhusigt". Det doftar till och med sjukhus. Läkaren tänker ta med morfar in för operationen, han försäkrar oss om att han tror att det kommer gå alldeles utmärkt. Han tror!?

Mitt hjärta hoppar ännu högre upp i halsgropen, jag vet ju att han kommer klara sig, han måste klara sig. De tar med sig morfar som ligger på en kuslig sjukhussäng, han ser så liten och vek ut. Men ändå så stark, han är inte klar än, han har ju så mycket kvar att ger här i livet. Läkaren ger mig ett leende när han går förbi mig, vad menar han med det? Menar han att det är lugnt, morfar klarar sig. Eller kanske ett medlidande sorts leende, kanske att vi kommer finnas här för dig efter operationen när din morfar har gått bort. Ingen kan veta, vi får helt enkelt bara vänta, en hemsk väntan.

Vi får sitta och vänta i det vita och kyliga väntrummet, det känns helt overkligt att vänta på en fråga om liv och död. Ett liv som betytt så himla mycket, ska det helt plötsligt bara ryckas ifrån mig? Efter att ha somnat till en stund, väcks jag av en man med ytterligare en lång vit rock som står framför oss. Nu känns det nästan som att hjärtat ska hoppa ut ur halsgropen, min puls är lika hög som den skulle varit efter en väldigt lång löprunda. Säg något då? Varför är han tyst? Jag tittar upp på mamma som har sin arm vilande över min axlar, hon klappar mig lugnande på huvudet. Till slut öppnar han munnen, fan också tänker jag. Det är alltså nu, just i detta nuet som jag ska få reda på om min morfar fortfarande är vid liv. Helt borta i mina tankar missade jag vad läkaren sa, fan också tänker jag igen. Mamma reser sig snabbt och börjar gå efter läkaren, vad händer nu? Allt är bara ett enda stort frågetecken, vi går igen en utav de stora vita korridorerna. Det känns som att vi har gått i en evighet men äntligen stannar läkaren utanför en utav hundratals dörrar, vad betyder detta? Är han fortfarande vid liv? Mina förhoppningar är så höga just nu, jag är full av iver att få se min morfar igen. Så full av iver att jag helt glömmer av att läsa på dörren vad det är för rum vi precis håller på att gå in i, när vi kommer in i rummet är det kallt. Jätte kallt, det enda jag kan tänka på är att morfar måste ju frysa. Jag vill säga till läkaren att de måste ju ge honom ett varmare rum, annars kanske han fryser till döds istället. Det ser inte ut som ett vanligt sjukhusrum, men vad vet jag, jag har ju bara sett sjukhusrum på film. Det kanske ska se ut såhär, det enda jag kan tänka på är att jag vill slänga mig i morfars famn.

Helt borta i mina tankar om morfar och fina sommarkvällar, så väcks jag ur mina fantasier utav någon som brister ut i gråt. Vad händer? Är det glädjetårar? Det måste det ju vara, morfar är ju fortfarande vid liv. Läkaren sa ju inte att han var död, eller var det bara jag som inte hörde. Plötsligt inser jag att, det här är inget sjukhusrum, det är inga glädjetårar mamma gråter, jag kommer inte att bli kallad tösabit en enda gång till, jag kommer inte att kunna slänga mig i morfars famn. Han är ju död.

Fortfarande helt försjunken i tankar, inte om fina sommarkvällar med morfar längre, utan minnen. Minnet av den där doften av tjära, solen som skiner och svalorna som flyger högt.

Idag finns morfar inte kvar i själva livet, men han lever fortfarande kvar i mina minnen.



fredag 27 februari 2015

Engelska vanliga "fel"

- Blanda tidsformer
- Your / You're
- His / He's
- Stavning: with, which, witch, what
- Böjning av verb: Oregelbundna
- Ägandeform (Genetiv): Muna's café, Charles café, George's, the leg of the of the table, the tail of the cat
- Presens 3:e person: He sings
- En vana: She plays football every Saturday
- Just nu: She is playing football right now

Novell (Morfar), frågor - ej klar!

1. Det var midsommar, de stötte kula lite senare under kvällen. Anna Karin gjorde sin första stöt någonsin och Morfar Tore såg att hon hade talang, det var det mest perfekta han någonsin hade sett.

2. Han förstod vad som menades med kalla kårar när han såg Anna Karins fulländade stöt, alltså fick han snabba och svala vinddrag längs ryggen. Han såg något så fint och perfekt så att han fick rysningar.

3. Hon gjorde alla saker helt rätt, armbågen i perfekt vinkel, böjt högerben, vänster tåspets som balanserar på marken osv. Allt för att lycka med en perfekt stöt.

4.

tisdag 24 februari 2015

Mitt slöjprojekt


Inspiration:
Jag började att tänka rätt tidigt på vad jag ville göra under denna terminen, och jag kom fram till att jag vill göra något som jag faktiskt själv kan använda. Min största inspirationskälla är en t-shirt från klädmärket "First aid to the injured" (till vänster). Sen har jag valt att göra inslag av andra inspirationer också, jag har tänkt att kanske ha med slitningar som bilden ovanför. För att plagget är ganska så enkelt, så har jag tänkt att lägga till något lite mer avancerat. Jag har även tänkt att använda mig av läder som detaljer, som jag kommer visa senare i mina formgivningar.

Material:
Tyget jag har valt att använda är ett single jersey tyg, i ungefär samma färg som tröjan till vänster, det är lite mörkare bara. Tyget jag använder är en fin fast maskinvävd trikå i ylle eller silkeblandat ylle, numera även i bomull och syntetfiber. Tyget är uppkallat efter ön Jersey. Själva tyget har tillverkats sedan 1860-talet, då främst för sportkläder, lite senare kom det också för att användas inom dammodet. Framförallt var det Coco Chanel som gjorde mycket för jersey tygets popularitet.

Jersey tyget består utav 95% bomull och 5% lycra, vilket jag anser är hyfsat bra för miljön. Lycra som består utav konstfiber är minde miljövänligt, men som sagt, tyget består ju bara av 5% lycra. Bomull däremot är på många sätt mer miljövänligt, men det kan också vara mindre bra för miljön. Bomull är inte kemiskt framställt, eftersom det ursprungligen kommer ifrån en växt. Det är även biologiskt nedbrytbart, vilket är positivt när man inte längre har någon användning för plagget. Däremot är bomull en väldigt besprutad växt, vilket är mindre miljövänligt.
Tyget tvättas i 40°.

Arbetsgång:
Jag gjorde tre olika skisser:
Den jag valde att göra är tröjan i mitten, den är väldigt lik original tröjan från The first aid to the injured men jag kommer lägga till olika detaljer så att jag sätter min egna prägel på den. Eftersom den också är ganska så lätt att göra, så har jag tänkt att lägga till lite mer avancerade detaljer.

Formgivning:
Jag gjorde sedan olika formgivningar av den tröjan jag valt att göra, som ni ser har jag valt att ha med läderdetaljer på den tredje formgivningen och den har även detaljer i form av en söm i ryggen och längst ner som man kanske inte ser riktigt. Det är den jag har valt att göra, jag tänker använda mig av ett mörkgrått single jersey tyg. Anledningen till att jag valde just den är att jag ofta använder mig av grått, svart, beige osv, mitt första val skulle inte vara att ta på mig en rosa tröja eller en grön tröja. 


En skiss på vilka mått jag ska ha osv, här ser man också hur den ser ut i ryggen med sömmen. Eftersom tröjan ska vara lång, lägger jag till några cm i längden. 

Efter det har jag börjat att klippa ut mönsterdelar, här kan man också se att tyget är lite mörkare. Sedan har jag klippt ut tyget, vilket gick helt felfritt. Hittills har jag inte stött på några problem, jag har även klippt ut en muddremsa för att ha i halsringningen. Nu med alla delar utklippta ska jag snart börja sy, först ska jag tråckla ihop plagget. 

Såhär ser det ut efter att jag har tråcklat, jag har då använt den bredaste raksömmen och en lila tråd för att man lätt ska se tråden när man sen drar ut den. Man tråcklar för att man ska se hur den passar och för att sedan kunna justera på de ställen man kanske vill ha den lite mindre, när det gäller min tröja så ska jag sy in lite på vissa ställen för att den ska sitta snyggare. Jag har dock inte tråcklat ärmarna, så jag vet inte ännu hur de passar. 

Så här ser det ut när jag har tråcklat fast ärmarna, efter man har tråcklat fast ärmarna så ska stygnen tas bort igen och man kan då börja sy ihop sin tröja på overlocken.


Så här ser det ut efter att man har sytt ihop plagget med hjälp av overlocken, det jag ska göra nu är att jag ska sy fast en muddremsa i halsringningen. Tröjan ska även vara snedskuren längst ner, det kommer jag att lägga till i slutet när hela plagget är färdigt och ihopsytt.



 Så här ser plagget ut för tillfället, alla delar är ihopsydda förutom muddremsan. Som ni kan se har jag inte gjort snedskurningen än, men den kommer.

Det estetiska uttrycket:
Man kan tro att svarta kläder utstrålar liksom något slags deprimerande, eftersom det kanske kan ses som en tråkig och ledsen färg. Jag skulle vilja säga att svarta plagg utstrålar integritet, självkänsla och mod. Att våga bära svarta kläder visar att man vet vem man är, man behöver liksom inte färg och kläder för att utstråla och visa vem man är eftersom man kan göra det på så många andra sätt.

Det plagget jag skapar tillhör inte direkt någon klädstil, eller man kan säga att den klädstilen tröjan tillhör har inget namn. Klädstilen innehåller mycket lager på lager, vida och lite slappa kläder, långa tröjor, oftast mörka färger men kan även innehålla inslag av starka färger i form av orange, grönt, rött och gult (som man kan se på bilden längst till vänster). På ett sätt kan man nästan kalla den lite bohemisk, om man ser till bilden som är längst till höger. Man kan säga att stilen innehåller olika grenar, en åt det bohemiska hållet, en åt lite mer grunge och en som är lite mer extrem.



Jag skulle vilja säga att jag tycker om den bohemiska grenen mest, eftersom det innehåller lite ljusare och lite mer färger. Även om jag tycker svarta plagg utstrålar integritet så tycker jag själv bättre om att bära ljusare kläder, men jag tycker också om att slänga på mig en helt svart outfit då och då.

Själv älskar jag klänningar, tunikor och blusar, "luftiga" koftor, vilket man använder mycket här. Jag älskar även inslag av starka färger i form av t ex rött tillsammans med en helt svart outfit, jag tycker också om de lite ljusare färgerna, som t ex beige, "smutsvitt" och ljusbrunt. Jag hoppas att kunna använda min tröja tillsammans med ett par vida byxor, nästan i stil med haremsbyxorna, ett par boots i en lite ljusare färg som t ex beige eller "smutsvitt" och en "luftig" kofta som matchar till den ljusa färgen på bootsen.
Jag tycker att denna stilen är perfekt till sommaren, med inslag av lite "luftigare" kläder mycket smycken och ljusare färger. Tillsammans med solblekt hår och brunbränd hud så kan man bara inte slå fel.

Däremot är de flesta av dessa plaggen gjorda i ett annat material än vad jag har använt till mitt plagg, vilket kan göra att det kan ibland stiga lite i priserna. Den tröjan jag fick min inspiration ifrån från första början skulle jag gissa på att den ligger på ett pris runt 700-800kr, därför tror jag att mitt plagg skulle kunna ligga på ett lite lägre pris om man tänker till tyget jag har använt.




















torsdag 12 februari 2015

New age



Bakgrund:
New age är en nyandlighet som syftar på att vi nu har gått in i en ny tidsålder, Vattumannens tidsålder. Tidigare var vi inne i en tidsålder som kallades för fiskarnas tidsålder. Namnet på engelska betyder just "den nya tidsåldern" på svenska. I denna tidsåldern ska kärlek, ro och fred vara det viktigaste. Denna tidsålder innehåller mycket spådomar, vit magi, svart magi, meditation. Religionen har ingen grundare, utan ett flertal grundare som bildat sekter och enskilda rörelser. Man kan inte säga vart i världen denna religion utövas, eftersom man utövar den privat i hemmet. Därför säger man att den utövas över hela världen. Heliga skrifter kan man heller inte säga att det finns någon speciell som Bibeln eller Koranen, det beror på vilken del av New age som man tillhör.


Deras trosuppfattning är följande:
- Allt är ett, allt verkligt är del av en större verklighet.
- Allt är Gud och Gud är allt.
- Människan är Gud och Gud är del av människan.
- Människan dör aldrig utan fortsätter att leva genom reinkarnation.
- Människan kan skapa sig egen verklighet och/eller sina egna värden genom att utveckla olika former av medvetande.


New age är egentligen ett samlingsnamn för en massa olika områden, som astrologi, spådomar, telepati, övernaturliga fenomen, reinkarnation och meditation. Religionen har stora influenser av Buddhismen och Hinduismen, speciellt de två områdena som innehåller reinkarnation och meditation.

Under början av 1800-talet började New age förekomma mer och mer, sedan har den vuxit fram mer under 1970-talet, i Europa.

Man tror på att allt är ett, att allting är en del av en större verklighet. Man tror även på att människans aura ändrar storlek och färg beroende på hur man mår. New age tror på panteism, det vill säga att Gud finns i allt, allt är gudomligt. Man tror att Gud är en kosmsik energi. De tror också på att det var Big Bang som skapade jorden.


Resonemang: Jag tycker att just den här typen av religion, att allting är rätt så fritt, det finns mycket att välja emellan och att man inte behöver gå med i någon kyrka eller liknande är mycket bra. Man som människa har väldigt stor valmöjlighet och det är inte någon bibel eller präst som man måste lyda och göra exakt som han/hon säger, alltså är det väldigt fritt. Jag kan även tycka att alltihop är väldigt luddigt, det finns så mycket olika saker som man inte riktigt kan greppa om man inte är involverad i själva tron. Eftersom jag själv varken tror på Gud eller något utav det New age innebär, så kan det vara svårt för mig att riktigt förstå. Men jag får ändå uppfattningen om att det är en fri religion, man kan be hur mycket man vill eller hur sällan man vill, man kan be till vem man vill, om man vill be till t ex stjärnorna eller om det finns någon Gud, så kan man välja det helt själv har jag fått uppfattningen om. Jag får lite känslan av att det är en slags hippie anda, vilket kan vara både bra och dåligt. Hippies har ju alltid varit ett "fritt" folk, fria droger, fritt sex osv, men de har också en positiv inställning till astrologi, som är en stor del av New age. Om man tänker till det här med droger så tänker jag att om denna religion skulle utvecklas, så kanske det skulle kunna bli ett problem. Det skulle kunna innebära mer droger, samtidigt skulle det kanske ge bra influenser till samhället när det gäller att kämpa för fred och miljön. Det kanske är lite långsökt, men det finns både för- och nackdelar när det gäller New age.

Om jag skulle varit t ex en riktigt djupt kristen, nästan ortodox, så skulle jag nog vara väldigt skeptisk till denna nyandlighet. Eftersom kristendomen är ganska så strikt så skulle jag nog faktiskt tycka illa om New age frihet och valmöjligheter, jag tror inte att man hade varit så öppen mot det i alla fall.

Om jag hade varit en anhängare till New age så tror jag nog att jag hade trivts ganska bra, självklart för att jag hade trott på det de tror på. Men också för att det är såpass fritt och att det finns många saker som man kan inrikta sig på, även för att de tror på att Big Bang skapade jorden.

Om man ser till det här med återuppfödelse och reinkarnation så är det ju rätt likt hinduismen, de har faktiskt tagit lite inslag och influenser från den religionen. Jag vet dock inte om de tror på karma, det skulle i sådana fall vara en utav skillnaderna.


Källor:
http://www.so-rummet.se/content/new-age-en-introduktion : Väldigt bra källa.
http://sv.wikipedia.org/wiki/New_Age : Rätt ok källa.
http://www.mimersbrunn.se/New_Age_Historian_Spridningen_Nyandligheten_4599.htm- : Bra källa.
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/new-age : Helt ok källa.
http://www.mimersbrunn.se/New_Age_2040.htm : Bra källa.

tisdag 10 februari 2015

Intouchables

Il est touchant
Il est drôle
Il est intéressant
Il est émouvant
Il est fasciant
Il est aimant
Il est très bon
C'est un bon acte
Evoque des setniments

Forrest Gump

Sammanfattning

Forrest Gump is about a boy who had a crocked spine, and a lack of intelligence. The movie is about Forrest, and all the things that happens along his eventful life. Under his time of living, he did a lot of things. Most of them quite spontaneous, like he says himself, "life is like a box of chocolate. You never know what you're gonna get". I think that the meaning of that is that you never know what's going to happen, you never know what you're gonna get or what things you might face.

So, the things Forrest did. Let's start with when he first realized that he could run: Forrest was a young boy, quite bullied. He had only one friend, Jenny. One day three boys in his age started to chase him, and Forrest ran. Jenny told him, "run Forrest, run", and he did. He ran so his rails supporting his legs fell of, and he continued running. One day, when he was just a little bit older, boys started chasing him again. This time, with a car. Once again, Forrest started running, as fast as he could. And after that a lot of things developed. He started playing for the collage football team, and he did really good. He became a big star, and he got to meet the president. After that he joined the army, and got sent to Vietnam. When he got home he got a medal for the job he had done, he also met a friend called Bubba. After that Forrest invested in a shrimping boat with lieutenant Dan, because he promised Bubba that, who also died in Vietnam. When he was out on the boat with Dan, they got a phone call. His mom was sick, she was dying. So, Forrest returned home. His mom died, and after that Forrest just stayed home.

One day, the love of his life, Jenny, came home to stay with Forrest. Forrest was so happy, until the day she left. And then, Forrest started to run. He ran across the hole federal state, in others words, hole Alabama. Jenny then saw Forrest on tv and after just a few days he got a letter, from Jenny. She wanted him to come see her, so he did. And he found out that Jenny was pregnant, and can you guess who the father was? Yes, it was Forrest. And she named the son after his dad. Jenny and Forrest moved in with Forrest in his big house and after just a few months or maybe years, Jenny got sick. She died, and in the end there was only Forrest and Forrest left. But they did good, and they lived happily ever after...




fredag 30 januari 2015

Repetition världsreligionerna

Kristendomen 
1. Vilka är de tre huvudgrupperna inom kristendomen?
- Protestanter, katoliker och ortodoxer.

2. Nämn tre fakta om den första kristna församlingen.
- Den fanns i Jerusalem, anhängarna var judar, det var de få som fortfarande trodde att Jesus hade uppstått från de döda och tagits upp till Gud.

3. När blev kristendomen huvudreligion inom romarriket?
- Ungefär år 380.

4. Hur delades kyrkan upp och varför?
- 395 delades romarriket i två delar, det Västromerska och det Östromerska riket. Den ena delen blev ortodoxer och den andra delen blev katoliker, en av orsakerna var att de kristna i den östra delen inte ville att biskopen i rom skulle vara deras påve och ledare.

5. Nämn tre fakta om den ortodoxa kyrkan.
- Den har ingen gemensam ledare eller organisation, de ortodoxa kyrkorna har ungefär mellan 150-200 miljoner anhängare och i Sverige finns det ungefär 100 000 medlemmar i den ortodoxa kyrkan.

6. Nämn tre fakta om den katolska kyrkan.
- Det finns ungefär 1000 miljoner runt om i världen som är anhängare till den katolska kyrkan, det är världens största kyrka och ordet katolsk betyder allomfattande vilket betyder att den katolska kyrkan är öppen för alla.

7. Nämn tre fakta om Martin Luther.
- Luther ansåg att man skulle gå efter Bibeln och inte det påven sa, Luthers anhängare kallades för protestanter och Luthers kyrka finns i Tyskland och Norden.

8. Nämn två fakta om Gamla testamentet/Nya testamentet.
- Gamla testamentets texter fanns redan på Jesus tid, det handlar om skapelsen, judisk historia och religion. Nya testamentet är den viktigaste skriften, det handlar om hur Gud har räddat alla människor och gett dom en möjlighet till ett evigt liv.

9. Nämn två fakta om dopet.
- Dopet är en symbol för död och uppståndelse, enligt den kristna tron blir man renad från synd när man döper sig.

10. Varför finns nattvarden.
- För att man ska minnas Jesus sista måltid med hans lärjungar.

11. Förklara ordet frälsning.
- Ordet betyder räddning, de som tror på den kristna tron anser att Jesus är frälsaren som blev skickad till jorden av Gud. Jesus säger med egna ord att ingen kommer till Fadern utom genom mig, det är alltså enligt den kristna tron den enda vägen till frälsning.

Judendomen
1. Hur många judar finns det i världen?
- Ungefär 16 miljoner judar fins det i hela världen.

2. Vem var Abraham?
- Abraham var judendomens profet, Gud uppenbarade sig för honom och utsåg honom och hans efterkommande till sitt utvalda folk.

3. Varför är Moses viktig?
- Enligt judendomen var Mose judendomens grundare egentligen, judar kallar sig ibland mosaiska trosbekännare istället för judar.

4. Nämn tre fakta om den judiska tron.
- Man tror bara på en enda gud, man uppfattar gud som personlig men ändå inte som en människa, gud är en ande.

 5. Vem är jude. Förklara.
- Den person som själv känner att man tror på den judiska tron anses vara en jude, dock enligt den ortodoxa juden så tror man att den som har en judisk mor är en jude, även om man inte tror på den judiska religionen.

6. Nämn tre fakta om judisk mat.
- De följer det gamla testamentet när det gäller mat, man får bara äta kött från växtätande djur, alla vegetariska livsmedel är tillåtna.

7. Vad är en synagoga?
- En synagoga är som en kyrka fast för den judiska religionen, man träffas för att gå på gudstjänster, studera och träffa andra judar.

8. Vilka former av judendom finns det?
- De ortodoxa, de håller fast vid alla judiska traditioner och vill inte veta av några nya förändringar. Reformjudar, vilka är ganska positiva till nya förändringar.
De konservativa judarna, de är någonstans mittemellan de ortodoxa och reformjudarna.

9. Nämn två fakta om sabbaten?
- Var sjunde dag firar de sabbat, den håller på i 24 timmar från fredag kväll tills skymningen faller på lördagskvällen.

10. Varför firar judar påsk?
- Den judiska påsken kallas för Pesach och det är en av deras främsta högtider, de firar påsk för att minnas befrielsen ur slaveriet i Egypten. Den mat som ska finnas på bortet är grönsaker, bittra örter, malda äpplen, nötter, ett stekt märgben från ett får och ett kokt ägg som bränts på skalet samt vin och osyrat bröd.

11. Hur uppfattar judarna Gud?
- Judarna tror bara på en Gud, man uppfattar honom även som personlig men man tror dock inte att han skulle vara som en vanlig människa. Man anser att Gud är en god ande, och eftersom han är god så ska människorna också vara goda. De som är onda kommer att straffas.

Islam
1. Beskriv Mecka när Muhammed föddes där år 570.
- Meck var ett viktigt centrum för handel, det var även ett religiöst centrum. Måna vallfärdade dit för att besöka Kaba, inuti Kaba finns en svart helig sten. Stenen sägs ha fallit från himlen, då den var vit, sedan blev den svart på grund av människornas synder.

2. Nämn två fakta om Khadidja.
- Det var Muhammeds fru, hon dog vid 51 års ålder. Det var då Muhammed skaffade 10 fruar.

3. Hur fick Muhammed mottaga koranen?
- När Muhammed var i 40 års åldern blev han ganska oroad, under långa perioder drog han sig tillbaka i en grotta utanför Mecka som hette, Hira. Där träffade han på ängeln Gabriel, ängeln sa att Muhammed var utsedd till att vara Guds profet, han fick då höra massa olika berättelser av ängeln, som sedan skulle bli Koranen.

4. Vad predikade Muhammed?
- Han predikade om att det bara fanns en Gud, Allah. Samt om att alla människor skulle komma antingen till himmelriket eller helvetet efter döden.

5. Vad hände år 622?
- Utvandringen till Medina, då började islams tideräkning. Det räknas som år 1, ett muslimskt år är längre än ett vanligt år, det är 354 dagar istället för 365. I Medina startades den första församlingen.

6. Vad hände år 630 och år 632?
- År 630 kom Muhammed till Mecka för att rensa tempelområdet från alla gudabilder. År 632 vallfärdade Muhammed till Mecka, då han genomförde riter som är grunden till de moderna riter som utförs idag.

7. Nämn två fakta om Koranen.
- Koranen är skriven på klassisk arabiska, Koranen är indelade i 114 suror.

8. Nämn två fakta om reglerna i Koranen.
- Man får inte äta blodkött, svinkött eller dricka vin, regler om hygien.

9. Vad är en Moské?
- Ungefär samma sak som kristendomens kyrka och judendomens synagoga, en lokal eller byggnad som man träffas för att be.

10. När ska man fasta?
- Under månaden ramadan, dt var då Muhammed tog emot Koranen.

11. Nämn två fakta om vallfärden.
- Man bör ha vallfärdat till Mecka åtminstone en gång i livet, man gör det för att visa sin lydnad för Allah.

12. Vilka är islams fem pelare?
- Trosbekännelsen, Bönen, Allmosor, Fastan och Vallfärden.

Hinduismen
1 Hur uppstod hinduismen?
- Hinduismen uppstod på det sättet att arier invandrade Indien, där dravider var invånare. Arier var ljushyade och dravider var mörkhyade. Arierna besegrade draviderna och blev härskare, ariernas och dravidernas religioner smältes tillsammans och blev då hinduism.

2 Vad är återfödelse?/själavandring?
- Det är när kroppen går vidare till en ny kropp efter döden. Om man blir en snigel eller om man blir en prins beror på hur du har levt ditt tidigare liv, hinduer tror på karma och om du har haft en dålig karma kan det bli så att du blir en snigel i ditt nya liv. Målet är att till slut slippa återfödelse.

3 Vilka var de första kasterna?
- De första kasterna var arier och dravider. Eftersom arier blev ett härskarfolk efter att ha besegrat draciderna så blev de överklassen och draviderna underklassen. Men det första kastsystemet innehöll präster längst upp, sen kom krigare, efter det bönderna och handelsmännen och sist men inte minst tjänarna. Eller ja, enligt systemet var de ju faktiskt "minst".

4 Förklara ordet karma.
- Ordet karma betyder att om man i sitt liv har gjort många goda gärningar och varit en bra hindu, så får man an bra karma. Att få en bra karma innebär att man i sitt nästa liv ett bra liv, man återuppföds i en bra gestalt. Har man däremot gjort onda gärningar kan man få en dålig karma, vilket innebär att man kanske återuppföds i en sämre gestalt.

5 Varför är korna heliga i Indien?
- Kom är en symbol för moderligheten och ömhet. Mulen är inte så helig, däremot är svansen det. Mulen är inte så helig på grund av att Shiva en gång förbannat den. Anledningen till att kon är såpass helig är för att arierna var koskötande nomader.

6 Vilka är de tre huvudgudarna?
- Det är Brahma, Vishnu och Shiva. 

7 Hur hyllar man gudarna?
- Man offrar och ber till gudarna varje morgon och kväll, man har ett altare i huset där man har bilder på alla gudarna.

8 Vad är Brahma?
- Det är skaparen, det är han som har skapat världen. Han är nu för tiden mycket bortglömd, nästan inga tempel finns för att dyrka honom. 

9 Berätta om Varanasi.
- Det är hinduernas heliga stad, den ligger vid den heliga floden Ganges. I staden kan man slippa Samsara.

10 Vad är ahimsa?
- Det är en princip, alla indier tror inte på hinduismen eftersom Indien är en religiös neutral stad. Ahimsa betyder, icke döda. Det betyder att många indier är vegetarianer, man har heller ingen värnplikt.

Buddismen
1 Berätta om Siddhartas resor utanför palatset.
- Han besökte platser där han träffade sjuka, gamla och även döda människor. Då började han tänka på vad meningen med livet egentligen är.
 
2 Vilka ytterligheter prövade han?
- Han prövade att bli asket, där han plågade sin kropp genom att bara äta ett riskorn om dagen, och bara dricka en droppe vatten. Och när han var liten levde han ett liv med stora rikedomar. Alltså ett liv i lyx och ett liv i fattigdom.

3 Vad uppnådde han vid Bodhiträdet?
- Han satte sig vid Bodhiträdet, och bestämde sig för att inte resa sig förrän han nått den slutgiltiga insikten. Efter en stund, ganska så lång stund, så upplevde han ljuset och blev Buddha.

4 Nämn tre fakta om Buddhas liv.
- I 40 vandrade han runt i norra Indien tillsammans med sina lärjungar och predikade, han dog vid 80 års ålder.

5 Nämn tre fakta om Buddhas lära
- Det finns fyra ädla sanningar, han lärde folk att gå en medelväg, Buddhas lära skulle bara vara en hjälp på vägen.

6 Berätta om den åttafaldiga vägen.
- Den åttafaldiga vägen är samma sak som medelvägen, eller mittens väg. Den innebär att människan ska ha rätt kunskap, vilket innebär att man ska förstå de fyra ädla sanningarna. Man ska ha rätt sinnelag, vilket innebär att man ska vara fri från begär och onda tankar. Man ska ha rätt tal, rätt liv, rätt handlande, rätt strävan, rätt medvetenhet och rätt koncentration.

7 Vad är Nirvana. Förklara.
- Om man följer den åttafaldiga vägen så kommer man till slut till nirvana, det är målet eftersom man slipper att återfödas. När man uppnått nirvana känner man inga begär eller inga njutningar.

8 Vilka är buddismens grenar?
- Sydbuddhismen och nordbuddhismen. Syd kallas för mahayana och nord kallas för hinayana.

9 Var finns buddhismen?
- De största städerna som har buddhism som religion är Kina, Tibet, Korea, Japan, Sri Lanka och Sydostasien.

10 Nämn två fakta om buddistmunkarna
- Munkarna förmedlar religioner till lekmännen, en munk eller en nunna lever i celibat och fattigdom.


torsdag 22 januari 2015

Musik på 1900-talet - Countrymusik

Anteckningar:
Country and Western en samlingsterm
ursprung i folkmusiken i Sydstaterna i USA, Appalacherna, brittisk och irländsk spelmanskultur, spiritual och blues
mitten av 1900-talet närmat sig pop och rockmusik
trummor och elgitarr som kompletterar den akustiska gitarren
vanlig under 1940-talet, ersätter den tidigare termen Hillybilly musiken
känd under 1960-talet
mindre vanlig nu för tiden
Sydvästra USA skapades genom en blandning av olika etniska gruppers musik
2006 var det bästa året för country i USa
Nashville förknippas med det mest
Stereotypbilden av en country musiker är en man som sitter i cowboyhatt med en akustisk gitarr
varje stil inom countrymusiken är unik i sin egen utformning och ackordstruktur
Vernon Dahlhart, Riley Puckett, Don Richardsson, Fiddling John Carson, Ernest Stoneman, Charlie Poole, The North Carolina Ramblers, The Skillet Lickers

Countrymusik

Countrymusik är en musikgenre som är en blandning av massa olika musikstilar, mycket från folkmusiken i Sydstaterna i USA och i Appalacherna, även i brittisk och irländsk spelmanskultur, spiritual och blues. Den har även närmat sig pop- och rock musiken från ungefär mitten av 1900-talet, genom användandet av trummor samt elgitarr kompletterat till den akustiska gitarren. Ett exempel är Taylor Swift.

Termen country & western började användas i början av 1940-talet, men den blev inte accepterad förrän i slutet av 1960-talet. Countrymusiken är en väldigt mångsidig musikgenre, den omfattar bland annat Nashville-soundet, bluegrass, western, cajun, zydeco, honky tonk, rockabilly och många fler. Varje stil skiljer sig åt när det gäller utformning, rytm och ackordstruktur.

Redan i maj 1924 blev Vernon Dalhart den första country artisten i USA som fick en landsomfattande framgång, sången som blev hans stora framgång heter The Wreck of Old '97. Andra kända country artister är bland annat Dolly Parton, Taylor Swift, The Dixie Chicks, Hank Tomphson, Jimmie Rodgers, Johnny Cash osv. En svensk, väldigt framgångsrik artist är Jill Johnson.

Om man ser till en utav grenarna i countrymusiken, den irländska spelmanskulturen. Denna är min personliga favorit, även indie musik, däremot vet jag inte om den tillhör country. Min favorit är Mumford and sons, det jag gillar är rytmen och utformningen. Jag gillar de ganska starka inslagen av t ex trummor, banjo, ståbas och akustisk gitarr, även piano.

Bilden av en country artist är en man med cowboy hatt, blå jeansjacka och jeans, cowboyboots och oftast en akustisk gitarr i handen. Det finns även många kvinnliga artister, bilden av dem är oftast likadan, kanske kjol istället för jeans.





onsdag 21 januari 2015

Koreakriget

Koreakriget, 1950 - 1953

Koreakriget, som var en väpnad konflikt, ägde rum mellan 1950 och 1953. Kriget började den 25 juni 1950. Även om kriget slutade i vapenstillestånd år 1953, den 27 juli så kan man säga att det tekniskt sett håller på fortfarande idag. 

Det skrevs en fredsdeklaration i Pyongyang den 4 oktober, 2007. Man bestämde då att man skulle försöka ersätta vapenstilleståndet med en permanent fred. 

Spänningarna som fanns kvar efter det kalla kriget var en stor del till att Koreakriget utbröt, det utbröt genom att nordkoreanska trupper gick till anfall över den 38:e breddgraden, som kom till år 1945, alltså fem år tidigare vid Potsdamkonferensen. 

Det som var den stora anledningen till att kriget ägde rum var att det pågick en konflikt mellan Sovjetunionen och USA, USA hade trupper i Sydkorea och Sovjetunionen hade deras trupper i Nordkorea. Därefter inträffade det ett inbördeskrig mellan de två parterna av Korea.

Eget resonemang
När det gäller hela världens historia, så har det inträffat väldigt många krig. Vilket jag kan tycka har format människan, idag. Att det är så väldigt många som är så egocentriska, precis som de som startar ett krig. De är så egocentriska att de är kapabla till att döda en annan människa, ta en annan mans liv för att nå det man vill själv. Nu vet jag faktiskt inte så jätte mycket om anledningarna till att just Koreakriget bröt ut, men även om det är en jäkligt bra anledning så förstår jag inte hur man kan leva med att ha dödat kanske flera tusentals människor. Och inte bara det, tänker man inte på de människor som man lämnar kvar efter allt detta kaos? Efter att ha förlorat sin son, eller kanske sin man eller sin hustru...

Det jag tycker är det mest absurda, är att vuxna människor kan ta det så långt så att de dödar andra människor och kanske till och med får oskyldiga barn till att döda.

Om jag skulle vara en soldat under ett krig, så vet jag inte riktigt vad jag hade gjort. Man kan ju alltid säga att jag skulle göra något drastiskt och försökt att få ett stopp på kriget... Men, jag tror att det var så mycket svårare än så. Att som en helt vanlig soldat eller en helt vanlig civilperson försöka att få ett stopp på ett helt krig. Däremot, om jag hade varit en högre uppsatt person kanske försökt att göra en skillnad. Men antagligen så hade jag varit enig med de som ville ha ett krig, så man kan ju alltid säga att jag skulle ha gjort en skillnad men jag tror fortfarande att det hade varit väldigt svårt, näst intill omöjligt.


tisdag 20 januari 2015

Nyckelband, syslöjd

Inspiration och skiss



När det gäller mitt nyckelband så har jag inspirerats lite av min egna stil, då jag använder mycket läder, svarta, beiga och vinröda färger. Så jag har tänkt att jag gör ett nyckelband som jag faktiskt kan använda själv, och som passar till min egen klädstil. Även om jag inte använder nyckelband så mycket så tänker jag att det ska ändå ska relatera till min klädstil.

Eftersom vi inte har så jätte lång tid på oss så gör jag heller inget så jätte stort projekt, jag gör något lite enklare. Min skiss som man kan se till vänster visar de tre olika skisserna som jag skulle kunna tänka mig, jag ska också använda materialet som ligger under. Jag har valt den skissen till vänster. Jag ville använda äkta läder från början, eftersom jag tycker att det är snyggare men det fanns tyvärr inte så stora bitar som jag behövde av det. Jag ville egentligen också ha svart läder, men det fanns inte i detta materialet.
                                                                                                   


Detta är materialet som jag tänkt använda, jag tycker att det är perfekt tjocklek på det så jag är nöjd (även om det inte är svart...).


















Formgivning

Här har jag gjort tre olika formgivningar av den skissen jag har valt, och jag vill göra den till vänster. Jag kommer använda det materialet ovan. Jag hade velat ha den till höger egentligen, om jag hade haft svart läder att använda mig av.
















Ritning



Jag valde att klippa ungefär 82-85 cm, och ungefär en halv centimeter brett.


















Jag klippte ungefär 84 cm av materialet, men upptäckte då att när jag tog bort vävnaden från baksidan av lädret så blev det väldigt svagt. Därför fick jag tänka om, och kom då fram till att det antagligen bli bättre om man har vävnaden kvar men också klipper två bitar så att man kan sy fast de i varandra. Så att det blir snyggt på båda sidorna.












Ungefär så här kommer det att se ut.





















 Jag tänkte om igen, och kom då fram till att jag istället för att klippa ut två bitar, så klipper jag materialet lite bredare och viker det istället. Jag nålade sedan och nu ska jag sy.

















Eftersom dom inte hade sådana knappar som jag ville ha till mitt nyckelband, så fick jag sy istället. Och jag valde då att sy sicksack sömn eftersom jag tror att det kommer hålla bäst och att det ser bäst ut.

onsdag 14 januari 2015

Nyhetskrönika 2014, Krimhalvön - ej klar!

Det hela började den 21 november 2013 med att den Ukrainska presidenten Viktor Janukovytj avbryter samtalet om ett samarbete med EU, och istället vill ha en närmre ekonomisk relation med Ryssland och Putin. Massa protester utbryter och hundratals demonstranter samlas på självständighets torget i Ukrainas huvudstad, Kiev.
 Janukovytj reser till Moskva för att ingå i ett ekonomiskt avtal med Ryssland, trots alla protester och demonstrationer.
Året därpå, den 19 januari, så uppstår det drabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter. Ungefär tiotals demonstranter skadas den dagen.
 Den 7 februari tar OS-invigningen plats i Sotji, där Janukovytj och Putin möts en andra gång.

Trots alla protester och demonstrationer så verkar det inte hjälpa.
 Den 16 februari får demonstranter lämna Kievs Stadshus, efter att ha ockuperat det sedan den förste december.
Efter det så inträffar det ännu med drabbningar mellan poliser och säkerhetsstyrkor och demonstranterna, denna gången slutar det med många dödsoffer, både polis och civila.
 Fortfarande är det många demonstranter kvar på självständighets torget, nu ungefär 25 000. Polisen öppnar därför eld mot dessa demonstranter.

Under allt detta kaos, utlyser Janukovytj nyval och flyr själv från Kiev med helikopter. Han sägs befinna sig i Charkiv, denna staden ligger i östra delen av Ukraina, där Janukovytj har sitt största stöd. Han spelar in en video där han säger att han fortfarande är president.
 Parlamentet i Ukraina beslutar att ett nyval ska äga rum den 25 maj. Parlamentet utser Oleksandr Turchynov som interimpresident, de efterlyser också Janukovytj för inblandning i massmord.

Under alla dessa månader med kaos och konflikter inom Ukraina, så förstärker Ryssland deras styrkor i närheten av Ukraina.
 Den 27 februari börjar beväpnade ryska män ta kontrollen över det regionala parlamentet och andra myndighetsbyggnader på halvön Krim, där de hissar den ryska flaggan. Putin begär också att få utföra militärt ingripande i hela Ukraina av det ryska överhuset, vilket han får.